|
Foto: Scandinav/Boverket
|
|
Jobbar du med energi- och klimatfrågor och samhällsplanering i kommun, region eller länsstyrelse? Nu lanserar Energimyndigheten nya stödjande verktyg för att stärka den kommunala och regionala energiplaneringen.
Vi är mitt uppe i vår tids största omställning – den till ett hållbart energisystem. Med hjälp av elektrifiering och en mer effektiv energianvändning kan vi frigöra oss från beroendet av fossila energikällor.
För att den stora förflyttning som energiomställningen innebär ska bli riktig bra, kräver det en kraftsamling på samtliga nivåer i samhället. Starkt lokalt och regionalt ledarskap är avgörande för att kunna planera framåt för ett ökat elbehov i takt med elektrifieringen. Samtidigt behöver vi ta hänsyn till att vi lever i en tid där oförutsedda händelser snabbt kan ge stor påverkan på samhället och energisystemet.
Nya stödverktyg för energiplanering (på hallbarstad.se)
|
|
| Illustration: Naturvårdsverket |
När förorenad mark saneras blir det möjligt att bygga bostäder på redan exploaterade områden. Över 3 000 bostäder kan nu byggas i 13 län med hjälp av statlig finansiering från Naturvårdsverket, utan att orörd mark behöver bli använd. Ofta i attraktiva lägen nära vatten.
När våra städer växer blir många förorenade områden intressanta. Områdena står ofta öde eftersom marken är förorenad av bland annat gamla industriverksamheter och soptippar. Närheten till vatten har varit viktig för de tidigare verksamheterna. Det har lett till att det idag finns många attraktiva strandtomter som först måste saneras om de ska kunna användas.
Kommuner kan ansöka om statliga medel för sanering
Saneringen är tidskrävande och mycket kostsamt. Om ingen ansvarig kan ställas till svars för föroreningarna kan kommuner med sådana områden ansöka om statliga medel hos Naturvårdsverket. Fram till idag har Naturvårdsverket finansierat 26 saneringsåtgärder för bostadsbyggande. Från industrimark till levande stadsdelar
Inre hamnen i Norrköping är ett exempel. Här skapas nu en helt ny stadsdel. Den statligt finansierade saneringen har möjliggjort 850 av de 3 000 nya bostäderna i området. Samtidigt sprids inte föroreningarna till närområdet, till exempel till närliggande Motala ström. Den nya stadsdelen är ett av de största bostadsprojekten som genomförts i Norrköping på 50 år.
|
|
| Foto: Marianne Nilsson/Boverket |
Projektet MASSA omformar Stockholm Arkipelag genom att undersöka hur konstnärliga perspektiv kan påverka hanteringen av miljontals ton stenmassor från tunnelbanans utbyggnad. Projektet utforskar även vilken roll den offentliga konsten kan ha i skapandet av de livsmiljöer som uppstår i samband med denna storskaliga landskapstransformation. Projektet har fått finansiering genom en gemensam satsning mellan Boverket, ArkDes, Formas, Riksantikvarieämbetet och Statens konstrå i utlysningen ”Gestaltadlivsmiljö”. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan KTH Arkitekturskolan, Stockholms stad, Gaia arkitektur och en grupp konstnärer. Tillsammans med ett multidisciplinärt forskningsteam får de stöd av en rådgivande referensgrupp. Hantering av överskottsmassor
MASSA tar sin utgångspunkt i att använda överskottsmassor. De blir en lokal resurs för att bemöta stadens utmaningar och skapa nya gestaltade livsmiljöer vid vatten. Det handlar om att få in en bredd av perspektiv och välja ut prioriterade testplatser.
Stockholms stad får nytta av forskningen och idéerna från projektet. Nya samarbetsformer blir etablerade inom kommunen, som skapar förutsättningar lösningar på komplexa samhällsutmaningar. Projektet har redan lett till minskade kostnader, minskade CO2-utsläpp, minskad luft- och ljudförorening samt minskade sociala störningar.
Konstens roll i gestaltningen av livsmiljöer
|
|
| Foto: Ida Jonskog/Boverket |
Formas ställer sig bakom Boverkets förslag om gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan och en utökad klimatdeklaration redan från 2025. Det är huvuddragen i det remissvar myndigheten lämnat till regeringen.
Myndigheten har granskat innehållet i Boverkets förslag om införande av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan och en utökad klimatdeklaration. Regeringen vill särskilt ha synpunkter på förslaget utifrån perspektivet av små och medelstora byggherrar, byggföretag och byggmaterialtillverkare.
Ställningstagande och förslag Formas stödjer i huvudsak rapportens förslag. Den välkomnar också ambitionen att minska klimatpåverkan från byggnader över hela deras livscykel och stödjer att klimatdeklarationer blir införda redan 2025. För att klimatdeklarationen ska fungera som effektivt incitament till investeringar och innovation i bygg- och fastighetssektorn kräver det långsiktighet och förutsägbarhet. Myndigheten föreslår därför följande i remissvaret: - Redan i dag bör man överväga om de föreslagna gränsvärdena, som blir införda i juni 2025, kan skärpas ytterligare. Om kraven inte blir skärpta riskerar det att bromsa omställningen till en klimatneutral bygg- och fastighetssektor. Omställningen får i annat fall inte tillräckliga incitament till investeringar och innovation. I rapporten framgår att gränsvärden kan vara efterfrågedrivande och flera branschaktörer ser potential till en snabb omställning.
- Förslaget att gränsvärdena ska skärpas vart femte år efter 2030 bör även inkludera ett innovations- och investeringsdrivande perspektiv.
|
|
| Illustration: Boverket |
Rådet har publicerat sitt nyhetsbrev sedan juni 2023. Nu är det dags för en utvärdering.
Det här blir det elfte nyhetsbrevet, och skaran av prenumeranter ökar hela tiden. Vi vill givetvis förbättra nyhetsbrevet så mycket som möjligt. Därför är det dags att göra en utvärdering av det. Vi hoppas att du vill svara på enkätens korta frågor.
Det här är en helt anonym enkät.
Enkäten finns (på esmaker.net)
|
|
Det är viktigare än någonsin att ställa om till en cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn. Sektorn står för en betydande del av klimatpåverkan och en viktig pusselbit i arbetet mot klimatmålen är omställningen till en cirkulär ekonomi.
Boverket har tagit fram vägledning och kunskapsmaterial om cirkularitet i planering, byggande och förvaltning.
– Vi måste tänka om och i första hand använda den miljö som finns, i andra hand bygga med återbrukade material och först i tredje hand riva och bygga nytt, säger riksarkitekt Helena Bjarnegård på Boverket. För att klara omställningen behöver hela branschen kroka arm och samarbeta för att tillsammans gå från ord till handling och ta hindren när de kommer, fortsätter Helena Bjarnegård.
Cirkularitet i bygg- och fastighetssektorn kan handla om olika saker. Att renovera eller bygga om befintliga byggnader i stället för att riva och ersätta med nya. Ett kontor kan ge plats för mindre företag, eller en skola blir bostäder. Behålla befintligt material vid renovering är en annan lösning. Det kan också vara att använda återbrukat byggmaterial eller byggnadsdelar vid nybyggnad.
|
|
| Foto: Scandinav/Boverket |
Projektet ”Allmännyttan och blandningspolitikens praktik” undersökte hur allmännyttan arbetar för att främja en socioekonomisk blandning i städer och tätorter. Det var i linje med Sveriges nationella bostadspolitiska mål. Projektet riktade in sig på att bidra till hållbara städer och samhällen, minskad ojämlikhet och utrotning av fattigdom. Det skedde med finansiering från Formas, genom det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande.
Genom registerdata, enkäter och intervjuer med kommunala bostadsbolag, undersökte man hur allmännyttan bidrar till att skapa socioekonomiskt blandade bostadsområden. Projektet belyste även de utmaningar som ökad ekonomisk ojämlikhet medför för dessa insatser. Det är forskargruppen Studier i boende och välfärd (SBV) som genomfört projektet. SBV har en lång historia av forskning inom samhällsnyttans roll och framtid, och detta projekt erbjöd en fördjupning inom området.
Resultat och insikter
En insikter var att en social blandning av bostäder på kvartersnivå kan minska segregation. Men en jämn fördelning av bostäder på kommunal nivå leder inte automatiskt till social blandning. En viktig upptäckt var också att de ekonomiska skillnaderna i samhället måste bli adresserade för att framgångsrikt kunna minska segregationen.
Projektet har betonat att forskningen samarbetar nära med aktörer inom allmännyttan. Ett exempel är samarbetet med bostadsbolaget Framtiden i Göteborg. Genom att engagera sig i forskningsprojekt och bygga långsiktiga relationer med forskare, har Framtiden kunnat använda forskningsresultat för att komma med viktiga inspel till politiken och bidra till affärsutveckling inom allmännyttan.
|
|
Nu går det att ta del av Boverkets slutliga förslag till nya byggregler. I samband med att förslagen har skickats på EU-anmälan är de nu offentliga. Besluten om de nya reglerna planeras tas senare i höst och börja gälla den 1 juli 2025.
– Det som har skickats till EU är Boverkets slutliga förslag. Därför kan man redan nu ta del av förslagen och förbereda sig inför att de börjar gälla, säger Jonas Edahl projektledare för Boverkets arbete med att ta fram nya byggregler. Läs mer om EU-anmälan på Boverkets webbplats. EU-anmälan (på boverket.se)
|
|
|
|
| Foto: Scandinav/Boverket |
Den lokala nivån har en central roll i omställningen som behöver bli genomförd för att vi som samhälle ska nå ett mer hållbart samhällsbyggande. Utlysningen gör det möjligt för kommuner och regioner att öka sin förmåga och kapacitet att främja en omställning. Det sker mot klimatneutralitet samtidigt som de prioriterar social hållbarhet. Kommuner och regioner får genom utlysningen möjlighet att undersöka respektive skala upp och vidareutveckla ett nytt arbetssätt. Det kan också vara lösningar som kan bidra till både klimatneutralitet och social hållbarhet. Utlysningen är en satsning inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Total budget för utlysningen är 30 miljoner kronor. Sista anmälningsdag är den 4 september.
Vi står inför stora samhällsutmaningar som berör såväl klimatförändringar och global uppvärmning som boendesegregation, utanförskap och ojämlik folkhälsa. Om sex år ska Agenda 2030-målen vara uppnådda. Nu är det tid att agera, att omsätta kunskap till handling. Men också se till att forskning kommer till nytta för att ställa om till ett hållbart samhällsbyggande som inte överskrider de planetära gränserna.
Den lokala nivån
Den lokala nivån och kommunerna har en central roll i denna omställning. Det är i det lokala som omställningen i huvudsak äger rum. Kommunerna är centrala aktörer i och med att de har planmonopol, i många fall är stora markägare samt har stor rådighet över lokala beslutsprocesser. Kommunerna fungerar även som samordnare mellan kommunernas ledningar och medborgare samt det lokala näringslivet och civilsamhället. Regionerna har också en viktig roll då de arbetar med större geografiska områden och leder samt samordnar planeringsfrågor som går över kommungränserna. Mer information (på hallbarstad.se)
|
|
Erbjudandet ingår i programmet Water Wise Societies, som är en del av Impact Innovation, en gemensam satsning av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.
Det riktar sig till aktörer från olika sektorer, branscher och organisationer som i samverkan vill åstadkomma en systemomställning för hållbar vattenhantering – för människa, samhälle, näringsliv och miljö. Erbjudandet finansierar genomförbarhetsstudier och ska resultera i förslag på fortsättningsprojekt för framtida satsningar inom programmet. Erbjudandet stänger den 4 september. Mer information (på vinnova.se)
|
|
Erbjudandet kommer från ShiftSweden, ett program inom Impact Innovation som är en gemensam satsning av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.
Det riktar sig till aktörer som vill utforma visioner om framtidens attraktiva och tillgängliga samhällen med hjälp av metoder inom strategisk framsyn. Genom att utmana föreställningar om hur vi lever, bor och förflyttar oss i framtiden kan vi skapa drivkrafter att ta oss dit. Erbjudandet stänger den 10 september. Mer information (på vinnova.se)
|
|
Det här erbjudandet kommer från SustainGov, ett program inom Impact Innovation som är en gemensam satsning av Energimyndigheten, Formas och Vinnova. Erbjudandet öppnar 28 augusti.
Med utlysningen vill SustainGov bidra till att offentliga organisationer i ökad utsträckning främjar hälsa och social välfärd för alla invånare. Beviljade projekt ska formulera en tydlig bild av hur en omställning till främjande och förebyggande insatser kan förverkligas, vilka effekter som förväntas och ett tydligt förslag på nästa steg. De som kan söka är offentlig sektor, civilsamhälle, näringsliv eller akademi. Koordinerande part ska vara kommun, region eller statlig myndighet. Mer information (på vinnova.se)
|
|
|
|
|
|
Var med och bidra till ökat samarbete som främjar innovationsprocesser och tekniköverföring mellan offentlig- och privat sektor. Har ni idéer på hur samverkan mellan forskningsmiljöer, företagsfrämjandeorganisationer och forskningsorganisationer som gynnar små och medelstora företags tillgång till kunskap och kompetens inom exempelvis digitalisering, automation och strategisk användning av data? Nu kan ni söka finansiering för insatser som främjar innovationsprocesser och tekniköverföring mellan offentlig- och privat sektor.
Den 29 augusti bjuder Tillväxtverket in till ett informationsmöte där vi berättar om de finansieringsmöjligheter som det Nationella regionalfondsprogrammet erbjuder inom delen ”Stärka innovationssamarbetet i alla delar av landet”. Vi ger mer information om vår kommande utlysning samt berättar hur ni går till väga för att ansöka om finansiering.
|
|
I dagens städer reser vi på ett sätt som är ohållbart, genererar stora utsläpp och använder mycket mer resurser än vad planeten tål och detta skapar samtidigt ojämlika villkor för medborgare. För att kunna ställa om mobilitet och platser för en klimatneutral framtid behövs radikal implementering av befintliga och nya lösningar som kan skalas upp och skapa det nya normala.
Under Transition Lab Forum 16 i Göteborg kommer vi fördjupa oss i framtidens platser och mobilitet som nyckelfråga i omställningen till Klimatneutrala städer 2030. Vi kommer bland annat ta del av insikter från nya storskaliga satsningar på systemdemonstratorer för klimatneutrala städer i Stockholm och i Lund med starkt fokus på mobilitet.
Arrangörer: Viable Cities, Göteborgs stad och Drive Sweden
Anmäl dig för digital medverkan och få påminnelser här.
|
|
Välkommen till SKR:s årliga konferens för miljö- och klimatstrateger, i år med temat ”Styrning och ledning för klimat och hållbar omställning”. Syftet med dagarna är att mötas kring möjligheter och utmaningar, med utgångspunkt i din roll som strateg för utbyte av erfarenheter och samverkan.
Tid: 13.00 – 13.00 - Plats: Hornsgatan 20, Sveriges Kommuner och Regioner, Stockholm
- Ort: Stockholm
- Kostnad: 2 500 kronor för deltagande både den 9 och den 10 september. 1 300 kronor för deltagande en av dagarna. I priset ingår fika, middag (9 september) och lunch (10 september). Priset gäller per deltagare och är exklusive moms.
- Sista anmälningsdag: 1 september 2024
Anmälan här
|
|
Mobilitetsveckan äger rum den 16–22 september varje år. Det är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter där deltagande kommuner utformar sina egna aktiviteter.
Det kan handla om att arrangera aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, men också lyfta resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter.
Läs mer och gör anmälan på trafikverket.se/mobilitetsveckan
|
|
2030-städerna har höga klimatambitioner, men är på många sätt beroende av närliggande kommuner och den regionala nivån för att nå sina mål i klimatarbetet. Strukturer som påverkar klimatet spänner ofta över kommungränser (exempelvis transportsystemet, energiinfrastruktur och markanvändning).
Rådiga offentliga aktörer behöver stärka sin förmåga att agera strategiskt, långsiktigt och i samverkan för att skapa och nyttja ett gemensamt handlingsutrymme. Hur kan regionala aktörer bidra till kommunernas omställningsförmåga? Göteborgsregionen och RISE, tillsammans med Viable Cities, bjuder in till en digital workshop. Vi ska fördjupa oss i hur en regional mobilisering kan stärka kommunernas resa mot klimatneutralitet.
Workshopen blir genomförd inom ramen för Viable Cities Transition Lab. Det är en del förstudien ”Mobilisering för snabbare klimatomställning i Göteborgsregionen”. Viable Cities satsning på förstudier finansierar projektet. Syftet är att ge ökad kraft i klimat- och hållbarhetsarbetet i städer med hög ambition i sitt klimatomställningsarbete. Syftet är också att skapa bättre förmåga för många fler städer att snabba på omställningen för större effekt inom kortare tidsram. Hur stärker kommunerna sin resa mot klimatneutralitet (på hallbarstad.se)Anmälan här
|
|
Övergången till ett hållbart energisystem påverkar alla delar av samhället och förutsätter att var och en av oss, i våra olika roller, fattar informerade beslut som styr i samma riktning. Men hur får vi samhällskrafterna att dra åt samma håll i en värld som är präglad av splittringar och osäkerheter? Hur genomför vi omställningen på ett storskaligt och effektivt sätt utan att lämna några utanför eller äventyra andra hållbarhetsmål?
Årets konferens lägger fokus på de utmaningar, vägval och konkreta lösningar som finns för att vi som samhälle ska lyckas ställa om. Under dagen får du ta del av omvärldsspaningar, praktiska erfarenheter och de senaste forskningsresultaten inom området.
Arrangörerna genomför konferensen på svenska och den är öppen för alla. Deltagandet är kostnadsfritt. Antalet platser i lokalen är begränsat. Det finns möjlighet att följa delar av programmet digitalt. Välkommen till en heldagskonferens som för tredje året i rad samlar forskare, politiker, företagare och övriga samhällsaktörer för att dela insikter om hur energi- och klimatomställningen kan bli verklighet.
Arrangör: Forskningsprogrammet Människa, Energisystem och Samhälle, (MESAM), som Energimyndigheten driver.
Program och anmälan
Under förmiddagen har vi dialog kring hur vi kan få till den systemtransformation som energi- och klimatomställningen kräver. Ledande forskare såväl som politiska företrädare och andra samhällsaktörer bidrar med sina perspektiv. Eftermiddagens parallella sessioner erbjuder fördjupningar i aktuell forskning kring hur vi kan: - hantera målkonflikter och styra mot ett hållbart energisystem
- mobilisera samhället och engagera fler i omställningsarbetet
- förändra etablerade normer och beteenden
- skala upp lokala initiativ och skapa systemisk förändring
|
|
Vad kostar kvalitet? Behöver och kan vi tänka och räkna på nya sätt? På konferensen möts fastighetsägare, byggaktörer, kommuner och myndigheter. De får gemensamt lyssna till inspirerande exempel och diskutera hur vi skapar och säkerställer attraktiva livsmiljöer och förvaltar befintliga värden. Det är för dagens invånare och för framtida generationer.
Välkommen till årets konferens om gestaltad livsmiljö som i år har temat: Hur ska vi räkna? Under förmiddagen får vi lyssna på flera aktörer som utvecklar och samtalar om hur vi uppnår ett hållbart och kvalitativt byggande som inte står under kortsiktiga ekonomiska överväganden. Eftermiddagen bjuder på flera inspirerande och lärande exempel från olika delar av Sverige. Det är om hur vi tillsammans kan arbeta medvetet och annorlunda med såväl materiella som immateriella värden. Allt för att uppnå hållbarhet och kvalitet i skapandet av de gemensamma livsmiljöerna.
Vi lyfter även blicken med hjälp av två huvudtalare, en svensk och en internationell, som tar sig an konferensens tema. Mottagarna av utmärkelsen Årets Strålkastare – aktörer som på ett föredömligt sätt arbetat med gestaltade livsmiljöer – blir också presenterade.
Delta digitalt
Konferensen är kostnadsfri och äger rum fysiskt på ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm och digitalt. Den fysiska konferensen är nu fullbokad men du kan fortfarande anmäla dig för att följa konferensen digitalt. Du kan också anmäla dig till en reservlista för den fysiska konferensen.
|
|
Boverksdagen är en återkommande konferens med fokus på framtidsfrågor inom planering, byggande och boende för ett hållbart samhällsbyggande. I år ses vi den 16 oktober i Arenastaden i Solna, Stockholm.
Temat är ”Från Bryssel till Boden” och vi tar avstamp i EU och de kommande krav som ska genomföras på nationell nivå. Den röda tråden tar oss vidare genom nationell planering och beredskapsfrågor för att slutligen landa i regelförenkling och framtidens bostäder.
Ta del av spännande panelsamtal, dialoger och föreläsare. Träffa Boverkets experter inom en rad områden. Ställ frågor, mingla på dialogtorget och dela erfarenheter och kunskap med varandra.
I år vänder vi oss särskilt till dig som har ett övergripande ansvar inom samhällsbyggande, du som är chef, beslutsfattare eller strateg på regional eller kommunal nivå i offentlig och privat sektor.
Välkommen till Boverksdagen 2024 – Från Bryssel till Boden (på jirango.com)
|
|
|
I kalendern på hallbarstad.se hittar du konferenser och andra evenemang.
|
Läs tidigare utskick och prenumerera på våra andra nyhetsbrev. Prenumerera
|
|
Nyhetsbrevet ges ut av Rådet för hållbara städer, ett forum bestående av tolv statliga myndigheter samt Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Länsstyrelsen. Rådets uppgift är att stötta kommunerna i arbetet med mål 11 i Agenda 2030, som handlar om långsiktigt hållbar stads- och samhällsutveckling. www.hallbarstad.se | hallbarstad@boverket.se
|