Veckobrevet från SKR, tisdag 2 juli 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Avtal klart med Vårdförbundet
 
SKR, Sobona och Vårdförbundet har kommit överens om ett nytt avtal. Det nya avtalet har ett fokus på arbetsmiljö, arbetstid och kompetensförsörjning. Avtalet gäller 28 juni 2024 till och med 31 mars 2025 och omfattar omkring 110 000 medarbetare.
Nytt avtal klart med Vårdförbundet
 
Fem förslag för en stabil välfärd
 
SKR presenterar fem förslag för en mer hållbar finansiering av välfärden. Syftet är bland annat att ge kommuner och regioner stabila planeringsförutsättningar.
  1. Frigör utrymme för samhällsviktiga investeringar
  2. Säkerställ en hållbar fördelning av skuld och risker mellan stat och kommunsektor
  3. Värdesäkra de generella statsbidragen
  4. Inför tydliga principer för användning av riktade statsbidrag
  5. Ett mer flexibelt regelverk för ekonomistyrningen i kommuner och regioner
 
Ett steg närmre framtidens socialtjänst
 
SKR har länge lyft behovet av en ny socialtjänstlag, och välkomnar att regeringen nu till slut presenterat lagen – som möjliggör en efterlängtad omställning av socialtjänsten. Med den nya lagen får socialtjänsten verktyg att jobba tidigt förebyggande och kan sänka trösklarna för barn, vuxna och familjer.
Välkommet besked om ny socialtjänstlag
Webbplats: Framtidens socialtjänst
 
Mer från SKR
 
 
SKR kommenterar förslag om nytt utjämningssytem
SKR ser positivt på att staten tar ett helhetsgrepp om utjämningssystemet. Utredningen har även sett över om vissa riktade statsbidrag skulle kunna ingå i det generella statsbidraget och vilka följdeffekter detta skulle kunna få på utjämningssystemet.
 
Reglering av lärares arbetstid olyckligt för svenska modellen
Regeringen vill utreda en reglering av lärares arbetstid. Initiativet går tvärtemot spelreglerna i den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter förhandlar om löner och villkor.
 
Regionernas klimatpåverkan minskar trots tuffare tider
 
Regionernas miljöarbete visar på flera positiva resultat. Insatserna för att mäta och minska den indirekta klimatpåverkan har också blivit bättre. Det visar årets öppna jämförelser.
 
Medlemsavgiften blir oförändrad
 
Avgiften för kommuners och regioners medlemskap i SKR kommer att vara samma för 2025 som för 2024. Det innebär att SKR effektiviserar verksamheten med cirka 2,5 procent för att få en budget i balans som rymmer löne- och prisökningar samtidigt som förbundet kraftsamlar kring prioriterade utvecklingsområden. 
Förbundsavgift till SKR
 
Ny utvärderingsprocess för Sveriges KvalitetsKommun
 
Inför Sveriges KvalitetsKommun 2025 har Kvalitetsmässan och SKR arbetat fram en ny utvärderingsprocess. Kommunerna behöver inte längre anmäla sig själva till utmärkelsen utan i ett första steg utgör ett antal nyckeltal basen för att nominera kommuner för vidare utvärdering. 
Ny process för utnämnandet till Sveriges KvalitetsKommun
 
Utbildningar och stöd till ledande förtroendevalda 
 
SKR erbjuder flera utbildningar och program riktade till politiska ledare i kommuner och regioner. Exempelvis startar en ny omgång av toppolitikerprogrammet 2025 och en fortsättningskurs planeras för tidigare deltagare. 
Med hjälp av stödmaterial, intervjuer och expertstöd kan du som förtroendevald få inspiration och stöd för att kunna hantera komplexa utmaningar. SKR erbjuder också stöd för samarbete mellan ledande förtroendevalda och chefer. Ta del av en forskningsrapport med diskussionsunderlag, stödmaterial för ett bättre samarbete samt ett förslag på en gemensam överenskommelse.
 
Bloggar från SKR
 
 
Dags att steppa upp för framtida generationer
Det behövs stora investeringar, inte minst i infrastruktur och klimatanpassningsåtgärder. Här behöver staten ta sitt ansvar. Vi kan inte lämna över trasiga järnvägar till våra barn, skriver Annika Wallenskog, SKR. 
Ekonomibloggen
 
Sommartips
 
 
Lyssna på SKR:s poddar
Behöver du något att lyssna på i hängmattan? Den senaste säsongen av Demokratiresan har spännande avsnitt om allt från utmaningar med AI till hur man som förtroendevald kan skapa motståndskraft mot hot och hat.
Podcasten Demokratiresan

Titta på seminarium från Almedalsveckan
SKR och Svenskt Näringsliv anordnade ett gemensamt seminarium i Almedalen om diskussionen kring arbetstidsförkortning som spelades in och går att ta del av digitalt.
Titta på sändningen: Kortare arbetstid - kostsamt eller lönsamt?

Fördjupa dig i SKR:s rapportbibliotek
SKR har nysläppta rapporter inom flera aktuella ämnen, här är några tips:
👉 Den gröna omställningen - hur blir etableringarna verklighet?
👉 En stabil välfärd i vardag och kris
👉 På gång inom EU våren 2024
👉 Graviditetsvårdkedjan och kvinnors hälsa
👉 Ekonomirapporten, maj 2024
 
Nytt från omvärlden
 
 
Sola säkert i sommar
 
Över vart sjunde cancerfall i Sverige är hudcancer. Diagnosen blir allt vanligare och solvanor är största riskfaktorn. Vårdpersonal som vill uppdatera sina kunskaper om sambandet mellan sol och cancer kan hämta informationsmaterial och korta utbildningar hos Regionala cancercentrum i samverkan. 
Solvanor - Regionala cancercentrum i samverkan
 
Nya lagar och regler från halvårsskiftet
 
Från den 1 juli börjar ett antal nya lagar och förordningar gälla varav flera berör kommuners och regioners verksamhet. Regeringskansliet har publicerat en sammanställning. 
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare:
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 20 augusti.
Trevlig sommar!
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00