Nyhetsbrev juli 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Europaspåret är enda förslaget som kan infria kraven till en ny Öresundsförbindelse
 
 
Äntligen har Trafikverket presenterat sin utredning om kapacitet och redundans över Öresund och lämnat en gedigen rapport på 98 sidor och flera bilagor till regeringen. Under sommaren ska vi studera utredningen närmare, men redan nu ser vi fem slutsatser som bör definera det vidare arbetet:   
  • Det behövs redundans för godståg redan idag och på sikt behövs ökad järnvägskapacitet.  
  • En ny förbindelse har lång planeringstid och därför måste arbetet intensifieras och politiska beslut måste tas. 
  • För att skapa tillräckliga nyttor ska en ny förbindelse vara funktionell för både person- och godståg, vilket Europaspåret är enda förslaget som är. 
  • En ny förbindelse bör vara en kombinerad väg- och järnvägsförbindelse för att säkra egenfinansiering. 
  • Regeringen bör nu ta initiativ till ett gemensamt arbete med Danmark om en ny förbindelse. Här bör Europaspåret inkluderas och fördjupas.  
Frågan om en ny Öresundsförbindelse kan uppfattas som komplicerat eftersom den inkluderar infrastruktur i två länder och både person- och godstransporter på såväl väg som järnväg. Det finns idag flera begränsningar och kapacitetsproblem som måste lösas och faktorer som måste beaktas. I utredningen påpekar Trafikverket till exempel att godsrangeringen i Skåne måste samplaneras med en ny Öresundsförbindelse för ta ett helheltsgrepp om effektiva godstågstransporter till och från Sverige. Detta tar Europaspåret höjd för. 

Det finns inga enkla eller snabba lösningar, men Europaspåret är det förslag som kan infria kraven till en ny Öresundsförbindelse, lösa behoven för både person- och godstransporter och egenfinansieras. Inget annat förslag kan detta. Övriga förslag på ny förbindelse är inte funktionella för gods- eller fjärrtåg och en uppgradering av befintlig Öresundsbron kan inte skapa redundans eller centrala nyttor som kortare restider, större arbetsmarknadsregion eller nya intäkter och EU-stöd. Vi hade gärna sett att Trafikverket var ännu tydligare kring detta.

Slutsatsen är att Sverige nu måste agera. Efter sommaren måste regeringen ta initiativ till ett gemensamt arbete tillsammans med Danmark om transporter över Öresund och Europaspåret. Vi är redo för vidare arbete. 

Önskar alla en god sommar!

/Christian Alexandersson, projektägare Europaspåret
 
Dags att tala klarspråk om ny Öresundsförbindelse

I en debattartikel i Altinget skriver vi att det är dags för Sverige att agera och att vi måste slå fast fyra saker:

1. Det behövs en ny Öresundsförbindelse.
2. En ny Öresundsförbindelse måste fungera för både gods- och persontåg.
3. Det finns ett förslag som kan hantera både person- och godståg och skapa statliga samt regionala nyttor.
4. Nästa steg är ett samarbete med Danmark.

Läs debattartikeln här.
 
Green Cargo på Öresundsbron. Foto: Apelöga Christian Andersson
Vad kostar det när Öresundsbron är avstängd?
 
Öresund är en viktig passage för näringslivets transporter mot kontinenten, men med bara ett järnvägsstråk är transportvägen sårbar. Ett stopp i järnvägstrafiken över Öresund vill innebära att långt störstadelen av järnvägsvagnarna behöva omlastas till lastbil vilket bland annat vill medföra ökade kostnader. Enligt en rapporten från 2018 skulle det kosta cirka 9 miljoner SEK i samhällsekonomiska kostnader per dygn för transporter mellan Malmö och Hamburg. 

Läs mer här.
 
Foto: SJ
Europaspåret är lösningen för att utveckla en grön transportkorridor 

Tidigare i juni skrev vi en replik i HD/Sydsvenskan om hur Europaspåret är det bästa förslaget för att utveckla en grön transportkorridor mellan Hamburg och Oslo eftersom Europaspåret kan hantera långväga gods- och persontransporter.

Repliken är ett svar på en debattartikel av organisationen STRING, som arbetar för en grön transportkorridor Hamburg-Oslo, och som därför borde driva Europaspåret.

Läs hela repliken här
 
Foto: Snälltåget
Fler internationella tågförbindelser i Danmark  

Danmark genomför stora järnvägssatsningar, såsom Fehmarn Bält-förbindelsen och elektrifieringsprogrammet, vilket har stor påverkan på den internationella tågtrafiken. Redan nu utvecklas och planeras flera internationella tågförbindelser i Danmark bland annat av svenska Snälltåget och holländska GoVolta. Utvecklingen av den internationella tågtrafiken kommer att kräva ökad järnvägskapacitet i knutpunkterna, inte minst Köpenhamn och över Öresund, vilket Europaspåret kan bidra till. 

Läs mer här.