Veckobrevet från SKR, tisdag 25 juni 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bättre med gemensamma mål än detaljstyrning av välfärden
 
Förra veckan tog regeringen emot en utredning om samverkan mellan staten och kommuner och regioner. Många av förslagen riskerar att öka detaljstyrningen av välfärden.
– Kommuner och regioner har huvudansvaret för välfärden och den dagliga kontakten med invånarna. Vi anser fortsatt att välfärden ska styras och utvecklas så nära invånarna som möjligt, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande. 
Välfärden gynnas inte av detaljstyrning
 
"Vi behöver få ett nytt avtal och få stopp på konflikten"
 
Sommar och semestrar innebär alltid ett mer ansträngt läge i sjukvården. Med den pågående konflikten riskerar läget att förvärras. SKR och Sobona vill så fort som möjligt få till ett nytt avtal och få stopp på konflikten. Ska vi klara de utmaningar vi står inför måste vi göra det tillsammans. Den uppmaningen riktar SKR till Vårdförbundet i en debattartikel i Aftonbladet. 
Avsluta konflikten så vi kan hitta lösningar
 
Kommuner tar stora risker för den gröna omställningen
 
Den gröna omställningen pågår runt om i hela Sverige. En ny rapport från SKR visar att det planeras gröna företagssatsningar på upp emot 750 miljarder kronor i sju av Sveriges kommuner. Dessa kommuner satsar själva nära 100 miljarder kronor för att stödja etableringarna. Stora investeringar krävs för att satsningarna ska bli verklighet. Nu behövs ett större nationellt engagemang för den gröna omställningen, skriver Anders Henriksson och Annika Wallenskog i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Debattartikel: Kommunerna tar en orimligt stor ekonomisk risk
Ny rapport: Den gröna omställningen - hur blir etableringarna verklighet?
 
Mer från SKR
 
 
Kvinnor fortsatt nöjda med förlossningsvården
 
SKR:s graviditetsenkät visar att nio av tio kvinnor är trygga med sin förlossningsvård, och tidigare identifierade förbättringsområden fortsätter utvecklas positivt.
Graviditetsenkäten 2023
 
Snabba åtgärder krävs mot akuta platsbristen på SiS
 
SKR kräver att regeringen snabbt vidtar åtgärder för att komma till rätta med den kritiska bristen på platser på SiS, som gör att polis och socialtjänst får svårt att utföra sina uppdrag.
Ordna fram fler platser på SiS
 
Anmäl din kommun till Digitalidags temadagar 15-16 november
Kommuner är viktiga i arbetet med att säkerställa att alla människor i samhället har tillgång till samhällsviktig information digitalt – oavsett förkunskaper. Förra året arrangerade 216 kommuner olika aktiviteter för att höja den digitala kompetensen. I år finns ett mål om att alla 290 kommuner ska medverka med ett arrangemang. 
Läs mer om Digitalidag och temadagarna
 
Bloggar från SKR
 
 
Ansträngt läge i hälso- och sjukvården
 
Läget inom hälso- och sjukvården är mycket ansträngt på många håll i landet. Samtidigt ser vi en långsiktigt positiv förändring inom flera områden. Det skriver Johan Kaarme, SKR. 
Vårdbloggen om situationen i hälso- och sjukvården
 
Även inom socialtjänsten måste civilförsvaret rustas upp
 
Samhället måste stärka det civila försvaret. Denna omställning omfattar även de verksamheter som har hand om utsatta grupper – här behöver kommunerna växla upp, staten hjälpa till. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR.
Socialtjänstbloggen om att stärka det civila försvaret
 
Hur säkrar vi kompetensförsörjningen i äldreomsorgen?
 
Den frågeställningen är central för SKR, och den är fokus för ett av de seminarier vi arrangerar i Almedalen. SKR har flera förslag till lösningar, och lyssnar gärna in andras. Det skriver Sabina Joyau, SKR.
Socialtjänstbloggen om framtidens äldreomsorg
 
På min dagordning i Almedalen: Likvärdighet
 
Även om det dröjer ett litet tag innan jag landar i hängmattan så gläds jag över tanken på att alla Sveriges elever nu, sen några veckor, har sommarlov. Och snart även lärare och rektorer. Välförtjänt! Det skriver Monica Sonde, SKR.
Skolbloggen om arbetet för en likvärdig skola
 
Almedalsveckan
 
 
SKR i Almedalen 2024
SKR är på plats i Visby för att delta i Almedalsveckan, en viktig arena för det demokratiska samtalet. Vi anordnar tre egna seminarier och ett tillsammans med Svenskt Näringsliv.

Varmt välkommen till Wisby strand & Congress för att lyssna till SKR:s seminarier onsdag den 26 juni:
Kl 09-09.45: Hur lyfter vi kompetensen i framtidens äldreomsorg?
Kl 10-10.30: Vad gör polisen för att bekämpa välfärdsbrottsligheten?
Kl 14-14.55: Förslag för en ny finansiering av välfärden? 
SKR:s seminarier i Almedalen 2024

SKR:s gemensamma seminarium om Svenskt Näringsliv går även att ta del av digitalt, direkt eller i efterhand:
25 juni, kl 15.50-16.40: Kortare arbetstid - kostsamt eller lönsamt?
Titta på sändningen
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare:
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 2 juli.
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00