SKR och Sobona säger ja till medlarnas bud
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKR och Sobona säger ja till medlarnas bud
 
SKR följde medlarnas bud på Sobonaområdet och lämnade ett likalydande bud. Men Vårdförbundet har valt att tacka nej. Ett nytt avtal krävs för att få ett slut på konflikten. 
– Vi sade ja till medlarnas bud och var bland annat beredda att kompromissa i frågan om arbetstidsförkortning för att få till ett avtal och få stopp på konflikten. Detta trots att det blir en utmaning för arbetsgivarna att hantera, säger Ulf Olsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR och Sobonas föreningsstyrelse.
Fortsatt strejk i hälso- och sjukvården
 
 
Frågor och svar om konflikten i vården
 
Konflikten omfattar 71 000 medarbetare i samtliga 21 regioner, fyra stora vårdbolag i Stockholm och 29 av landets större kommuner. Vi har samlat frågor och svar kring vad konflikten innebär för dig som arbetsgivare.
 
Arbetsmiljöarbetet måste prioriteras i välfärden
 
Facken i välfärden har presenterat en rapport som visar att sjukfrånvaron är som störst i kvinnodominerade yrken, och att fyra av fem drabbade är kvinnor.
− Medarbetarna är det viktigaste vi har. Ska tillräckligt många vilja, orka och ha den kompetens som krävs för att arbeta inom vård, skola och omsorg måste utvecklingen vändas. Arbetet med att förebygga ohälsa och minska sjukfrånvaron måste prioriteras, säger Anders Henriksson, ordförande SKR.
SKR och fackens arbete med friskfaktorer
 
Viktiga förslag från vårdkompetensråd
 
Det Nationella vårdkompetensrådets förslag för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning ligger väl i linje med det som SKR ser behövs. Den ökande arbetskraftsbristen ställer nya krav.
− Många av förslagen ligger väl i linje med det arbete som redan pågår centralt och lokalt tillsammans med de fackliga organisationerna inom vården. SKR vill fortsätta och fördjupa arbetet med exempelvis karriärutveckling, förebyggande arbetsmiljöarbete och friskfaktorer tillsammans med facken, med våra kollektivavtal som grund, säger Jeanette Hedberg, SKR:s förhandlingschef.
Viktiga förslag från vårdkompetensråd
 
Cirkulär
 
 
Arbetsförmedlingens beslut om vidareplacering vid subventionerade anställningar
 
Arbetsförmedlingen har beslutat att det vid subventionerad anställning inte är tillåtet för arbetsgivaren som får stöd att vidareplacera den anställde till en annan arbetsgivare. 
Cirkulär 24:33
 
Evenemang 
 
 
SKR i Almedalen
 
SKR är på plats i Almedalen för att diskutera välfärdens utmaningar. I år anordnar vi tre seminarier som handlar om framtidens äldreomsorg, 
välfärdsbrottslighet och finansieringen i välfärden. 
SKR:s seminarier i Almedalen
 
Planera höstens kompetensutveckling 
 
Anmäl dig till SKR:s utbildningar, konferenser och andra evenemang redan nu. De flesta kurser är digitala för bästa tillgänglighet. 
Evenemang, arbetsgivarfrågor
 
Notiser
 
 
Befolkningsstatistik per kommun
 
SKR erbjuder ett verktyg där du kan se befolkningsutvecklingen för din kommun. Verktyget är baserat på SCB:s befolkningsprognos. Här kan du jämföra den nuvarande befolkningsprognosen med den föregående och se hur olika åldersgrupper kommer att utvecklas i respektive kommun fram till 2033.
Verktyg befolkningsstatistik
 
Vill du veta mer om din framtida pension?
 
Har du och dina medarbetare på regionen eller kommunen frågor om er framtida pension? Pensionsmyndigheten kan erbjuda kostnadsfria digitala möten eller komma till er och hålla en föreläsning. Vi går igenom pensionens alla delar och vad som kan vara viktigt att tänka på i olika livssituationer. Det gäller oavsett om man har långt kvar till pension eller kanske börjat planera för den.
Information från Pensionsmyndigheten
 
Stöd i strategisk kompetensförsörjning
 
Omställningsfonden kan ge stöd och vägledning i arbetet med strategisk kompetensförsörjning.
Stödet syftar till att hjälpa arbetsgivare att analysera nuläget, definiera kompetensgapet, planera och genomföra olika kompetensinsatser samt att följa upp och utvärdera resultatet.
Omställningsfondens stöd
 
Lästips!
 
 
Vad ska bort? Så slutar ni göra onödiga saker
 
Nya lösningar, nya moment och nya arbetssätt. Så är vi vana att se på utveckling och innovation. Men det är lika viktigt att ta bort som att lägga till. Antipilot är ett tankesätt som satt sig i Tomelilla kommun. Lär av dem!
Suntarbetsliv lärande exempel
 
Redaktör
 
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00