Aktuell information inom plan- och byggfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sommarhälsning från SKR
Ännu en intensiv vår går mot sitt slut och vi kan snart se fram emot en välbehövlig semester.

Arbetet med den gröna omställningen ställer stora krav på samhällsbyggnadssektorn då marktillgång, bostäder, social service med mera behöver hanteras, ofta utan tillräckligt statligt stöd. Behovet av klimatanpassning ökar samtidigt som rådigheten och ansvarsfrågan är svårlöst. Den omfattande digitaliseringsresan fortsätter men haltar på sina ställen. Utredningsinflationen i detaljplaneprocessen visar inga tecken på att mattas av och de statliga myndigheterna behöver ta sin roll i samhällsbyggandet på allvar och samtidigt lita på den kompetens som kommunerna har. Ett nytt byggregelverk är på väg i rasande takt och kan ställa till stor oreda när det ska implementeras vid årsskiftet. Samtidigt ser vi att oseriösa aktörers intresse för byggkontrollprocessen ökar och behovet av nya verktyg för att hantera detta blir allt mer uppenbart.
 
Kort sagt finns det mycket att ta tag i under det fortsatta året. Men innan dess kan vi passa på att ladda batterierna och njuta av ledigheten.
 
Ha en skön sommar!
Ann-Sofie Eriksson
 
Kommande konferenser och seminarier
 
 
Smartare samhällsbyggnad – Automatisering och AI inom bygglovsprocessen, 27 augusti
Smartare samhällsbyggnadsprocess syftar till att med digitaliseringens möjligheter skapa enklare, öppnare och mer effektiva planerings- och byggprocesser till nytta för medborgare, företag och andra aktörer. Inom kommunernas bygglovshantering pågår för närvarande flera spännande utvecklingsarbeten i syfte att just förenkla och effektivisera arbetet genom digitalisering.

På detta seminarium får du ta del av Nackas arbete med att automatisera ärendehantering för installation av eldstad och vatten och avlopp samt Kungsbackas projekt med AI-granskade handlingar som ett sätt att öka andelen kompletta ansökningar.

Seminariet riktar sig till chefer inom kommunal samhällsbyggnadsförvaltning, digitala strateger, verksamhetsutvecklare och projektledare med fokus på samhällsbyggnad och andra som verkar inom digitaliseringsfrågor och IT.
Anmäl dig här
 
Den nationella Cykelkonferensen i Örebro, 11-12 september
Kom och ta del av den viktiga dialogen och nätverka med branschkollegor! Den 11-12 september genomförs den nationella Cykelkonferensen i Örebro, Sveriges stora mötesplats för cykelfrågor. Du vill heller inte missa när hela konferensen ger sig ut på guidade cykelturer i Örebro.
 
Tid: Konferensen startar onsdag 11 september klockan 9:30 och avslutas torsdag 12 september klockan 14:00.
Plats: Conventum I Örebro.
Hotell: Vi har förbokat en del hotellrum, mer info om detta finns i anmälan.
Anmälan: sker via denna länk
 
Programmet rymmer såväl inspiration, möjlighet till fördjupning som interaktion. I år är det extra fokus på cykelns roll för att skapa hållbara och hälsosamma livsmiljöer och vi ger utblickar i våra nordiska grannländer med goda exempel på framgångsrika insatser för ökad andel cykling. Vi har också nöjet att presentera Veronica Hejdelind som moderator, en framstående röst inom hållbarhet och stadsplanering.
Konferensen arrangeras av Sveriges Kommuner och Regioner och Trafikverket tillsammans med Örebro kommun.

Missa heller inte Svenska Cykelstäder mingel kvällen innan konferensen, den 10 september. Öppet för alla konferensdeltagare. Länk till Svenska Cykelstäder
Kontaktperson är Ida Nelson.
 
PBL-taxa för bygglov och anmälan, 24 september
Sedan några år tillbaka finns ett nytt sådant underlag för konstruktion av PBL-taxa som uppdateras löpande och i höst bjuder SKR in till ett digitalt seminarium om taxeunderlaget. Syftet med det nya underlaget är att kommunerna ska få en transparent, lättarbetad och lättkommunicerad taxa. Seminariet riktar sig i huvudsak till dig som är bygglovschef eller på annat sätt ansvarig för PBL-taxan i en kommun som inte sedan tidigare använder detta underlag för bygglov och anmälan.
 
Seminariet hålls digitalt den 24 september kl. 13.00-15.45.
 
Save-the-date! Detaljplanekonferens 2024, 10-11 oktober
Missa inte SKR:s årliga Detaljplanekonferens i form av digitala halvdagar den 10-11 oktober. Årets konferens kommer som vanligt att bjuda på inspirerande kommunexempel, omvärldsspaning från SKR, aktuella rättsfall och mycket mer. Konferensen vänder sig till handläggare och chefer som arbetar med detaljplanering.

Program och anmälningslänk kommer efter sommaren men notera datumen i kalendern redan nu.
 
På SKR:s webbsida Hitta evenemang kan du söka efter fler kommande konferenser och seminarier.
 
 
Nyheter i korthet
 
 
EU Mission Klimatanpassning
Inom EU:s forsknings- och innovationsprogram har kommissionen tagit fram en så kallad ”mission” för att kraftsamla mot målet att ha 150 klimatresilienta regioner i Europa tills 2030. Formuleringen gör givetvis kommuner, regioner och länsstyrelser till viktiga spelare inom detta program. Nu finns det 9 utlysningar öppna inom Mission Klimatanpassning med 4 utlysningar gällande demonstrationer inom olika teman. Demonstrationsprojekten ska involvera både forskning och implementering med ett krav att involvera minst 6 regioner. Detta kan vara en bra chans att delta i ett EU-projekt om ett eller flera teman är relevanta på kommun eller regionnivå.
 
Utlysningarna för demonstrationsprojekten har följande tematik:  
Vid frågor om deltagande i Mission Klimatanpassning kan ni kontakta Jonathan Nylander, nationell kontaktperson för EU Missions vid Vinnova. Vill ni få vidare information om Mission Klimatanpassning kan ni registrera er på Jonathans utskick.
 
 
Tips från SKR
 
 
Future now forum
Den 16-17 september arrangeras Future Now Forum, en internationell konferens som adresserar några av vår tids stora samhälls- och hållbarhetsutmaningar såsom klimatomställning, segregation och en åldrande befolkning.

Under två dagar ges möjlighet att ta del av inspirerande talare, panelsamtal och breakout sessions som visar hur innovation, utveckling och samverkan kan vara ett praktiskt verktyg för att möta utmaningarna.
Ta chansen att träffa andra och samla på dig insikter att ta med hem till din plats eller organisation.

Konferensen vänder sig till tjänstepersoner inom kommun och region, aktörer inom innovations-ekosystemet och relevanta myndigheter och akademi. För mer information och för att säkra din plats, besök futurenowforum.eventreg.se/ 

2023 utsågs Linköping, som första svenska stad, till Europas mest innovativa i EU-kommissionens iCapital Award, i kategorin European Rising Innovative City.
 
Missa inte att programmen URBACT och European Urban Initiative just nu har flera utlysningar öppna

Good Practices
URBACTs utlysning Good Practices är öppen den 15 april till 30 juni 2024. I utlysningen efterfrågas väl fungerande lösningar inom hållbar stadsutveckling som har testats och gett positiva effekter lokalt, som är deltagande och integrerade, relevanta för EU och har potential att överföras till andra städer. 
 
De lösningar som har valts ut kvalificerar sig att leda ett Transfer Network under 2025 där denna kunskap tar vidare till andra kommuner i Europa.
För mer information, besök URBACTs europeiska hemsida
 
Innovative Actions
EUIs utlysning för Innovative Actions är öppen till oktober 2024. Varje projekt kan få upp till 5 millioner euro i finansiering från EUI under en projekttid på högst 3,5 år. Utlysningen riktar sig till innovativa projekt med fokus på energiomställning och teknik i städer.   
 
  • Energiomställning EUI syftar till att stödja testning av överförbara och skalbara innovativa lösningar i verkliga miljöer för ekonomiskt lönsamma, smartare och mer integrerade lokala energinätverk.
  • Teknik i städer EUI syftar till att stödja testning av innovativa lösningar som drivs av ny teknik i verkliga miljöer för bättre tjänster till medborgarna och/eller för att öka lokala myndigheters kapacitet att erbjuda dessa tjänster. Mer information finns här Third Call for Proposals EUI - Innovative Actions | EUI (urban-initiative.eu)
City to City
Denna utlysning har varit så populär att EUI har gjort om den till en permanent öppen utlysning. Kommuner får möjlighet att utbyta kunskap med en annan europeisk kommun inom områden kopplade till hållbara städer och samhällen. Städerna får finansiering för att besöka varandra och fördjupa sig i varandras erfarenheter. Det kan vara utmaningar där man vill lära av andra men också områden där man känner att man har bra exempel som man gärna delar med sig av. 
För mer information, besök EUIs europeiska hemsida
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se