SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
Aktuellt från SKR
 
 
Lansering av erbjudande inom Handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering, andra tillfället
Kommunerna har tillsammans prioriterat sex initiativ inom den strategiska agendan Handslag för digitalisering. På detta lanseringsseminarium har kommuner möjlighet att ställa frågor om initiativen som skickades ut till kommunerna som erbjudanden den 12 juni 2024. Välkommen att delta!

Anmälan Lansering av erbjudande inom Handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering, tillfälle 2
 
EU godkänner AI-förordningen - vad händer nu?
AI-förordningen, som syftar till att säkerställa att AI-system på EU:s inre marknad är säkra och respekterar mänskliga rättigheter, godkändes den 21 maj 2024. Förordningen inkluderar i första hand bestämmelser kring s.k. högrisk-AI, men också förbjuden AI och generativ AI (så som ChatGPT). Huvudregeln är att förordningen ska tillämpas i medlemsländerna senast inom 24 månader, men undantag finns.

SKR svarar på vanliga frågor i takt med att konsekvenser för kommuner och regioner tydliggörs. Läs mer här:
 
 
Anmäl aktiviteter till Innovationsveckan 2024!
Nu är anmälan öppen för årets Innovationsvecka. Har din organisation en smart lösning eller har ni arbetssätt som ni tror att andra kan ha glädje av? I så fall är du och din organisation varmt välkommen att berätta om detta under Innovationsveckan. Veckan genomförs som vanligt under första veckan i oktober, 30/9-4/10.

Anmälan aktiviteter Innovationsveckan 2024

Följ Innovationsveckan på Linkedin för att hålla dig uppdaterad 
 
Demokratiresan en podcast från SKR
I avsnittet, #131 AI en omvälvande teknik, samtalade vi med Carl Heath om AI och den utmaning det innebär när en teknik berör hela samhället där många olika perspektiv behöver lyftas fram. Medverkande var Carl Heath, senior forskare och fokusledare för området digital resilience vid RISE, och Cecilia Ramqvist samt Anders Nordh, SKR.
 
 
 
SKR koncernens seminarier och nätverk
 
 
KOMMEK i Malmö den 14 – 15 augusti
14-15 augusti äger KOMMEK rum och vi ses i Malmö eller digitalt, för en inspirerande konferens och mötesplats för alla som arbetar med ekonomi och styrning i kommuner och regioner. SKR har en rad intressanta seminarier, bland annat om förnyelse och innovation, nyttorealisering samt om hur vi skapar förutsättningar för digitaliseringen. Välkommen!

Ett axplock av SKR:s seminarier:

17. Risken med att inte göra någonting nytt

37. Nyttorealisering i välfärden - fokus på rätt saker med störst effekt

48. Så skapar vi förutsättningar för digitaliseringen

Information och anmälan KOMMEK
 
Tre seminarier som du inte får missa i höst! 
I höst bjuder Kompetensforum för digital mognad in till en rad spännande och intressanta seminarier, med tema digitalisering. Där tar vi bland annat upp: 
  • Portföljstyrning för ändamålsenlig digitalisering 
  • Kollektiv digitalisering 
  • Digitalisering och politiken 
 
Anmäl dig till höstens kurs Leda och organisera för förnyelse och transformation! 
Kursen är till för dig som arbetar och ansvarar för arbetet med förnyelse och innovation inom offentlig verksamhet och vill fördjupa dina kunskaper. Nu kör vi en ytterligare omgång av den populära kursen med start i september 2024! 

Anmälan kurs i Leda och organisera för förnyelse och transformation

Mer information om partnerskapet LOFT
 
Att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet 
Välkommen till en konferens om ett av dagens stora samhällsproblem – välfärdsbrottslighet. Under dagarna kommer du få höra mer om problemområdet inklusive otillåten påverkan och korruption. Du ges möjlighet att lära dig mer om arbetssätt och får veta hur olika kommuner och myndigheter arbetar, både i plenumpass och valbara, mer djupdykande, seminarier. 

Anmälan konferensen Att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet
 
Goda exempel från medlemmar
Eskilstuna kommun har valt att investera i gemensam kompetensutveckling för några av kommunens nyckelpersoner i den digitala omställningen genom Addas Chefsprogram för välfärdens digitalisering. 

Landskrona stad har hittat ett vinnande koncept för att öka den digitala mognaden inom organisationen. Genom en bokcirkel, baserad på boken "Offentlig sektors digitalisering" av Johan Magnusson och Tomas Lindroth, samlas medarbetare varannan torsdag för att diskutera digitaliseringens utmaningar och möjligheter över en gemensam frukost. 

Läs intervjun med cheferna i Eskilstuna kommun
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00