Nyhetsbrev 19 juni
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Omställning till ny socialtjänstlag – litet stödpaket med filmer  
 
Vad innebär den nya socialtjänstlagen? Vad krävs av verksamhet och politiker för att det ska bli skillnad för invånaren? Och vad behövs för en lyckad implementering? SKR har tagit fram ett paket med filmer, en PowerPoint och diskussionsfrågor. Materialet kan användas enskilt eller tillsammans med din lednings- eller arbetsgrupp. 
Litet stödpaket, Framtidens socialtjänst
 
Läges- och behovsanalyser inför ny socialtjänstlag
 
Kommuner har fått statsbidrag 2024 för att göra läges- och behovsanalyser inför nya socialtjänstlagen. I slutet av september lanseras ett stödpaket till kommuner för att göra analys och föra dialog – både lokalt och tillsammans i länen. Se en film där projektledare Maria Högkvist berättar vad som är på gång. 
Läges- och behovsanalyser, Framtidens socialtjänst 
 
Soc-tanter på nätet – digital rådgivning i Malmö  
 
Någon har gjort en orosanmälan om mitt barn, vad ska jag göra? Kan jag hävda nöd för att få pengar till mat? Det är några av tusentals frågor som kommit in till Malmö stads Soctanter på nätet. Den digitala rådgivningen gör socialtjänsten mer tillgänglig för människor i hela landet.
Inspiration från Malmö, Framtidens socialtjänst
 
Även inom socialtjänsten måste civilförsvaret rustas upp  
 
Samhället måste stärka det civila försvaret. Det omfattar även de verksamheter som har hand om utsatta grupper – här behöver kommunerna växla upp, och staten hjälpa till. 
Det skriver Åsa Furén-Thulin på socialtjänstbloggen
 
Hur säkrar vi äldreomsorgens kompetensförsörjning? 
 
Den frågeställningen är central för SKR, och den är fokus för ett av de seminarier vi arrangerar i Almedalen. SKR har flera förslag till lösningar, och lyssnar gärna in andras.
Det skriver Sabina Joyau på socialtjänstbloggen

SKR i Almedalen 2024
Utöver seminariet om äldreomsorg arrangerar SKR seminarier om välfärdsbrott, kortare arbetstider och välfärdens finansiering.  
SKR:s seminarier i Almedalen
 
Mer från SKR 
 
 
Hemtjänst för sommargäster – utmaning i vissa kommuner 
SKR har undersökt hur kommuner påverkas av inflyttande sommargäster som behöver hemtjänst. Några kommuner påverkas mycket, och knappt hälften av de tillfrågade kommunerna var tvungna att vidta särskilda åtgärder för att lösa situationen 2023. 
Inför tidsfrist för anmälan av hemtjänst i sommarbostad
 
Tillsyn: IVO behöver samverka bättre med Socialstyrelsen 
SKR:s enkät om tillsyn av socialtjänsten visar att de flesta kommuner har tillsynats av IVO, men att många även använder externa konsulter. Kommunerna anser också att IVO och Socialstyrelsen behöver samverka bättre kring kunskapsunderlagen, så att det blir lättare att göra rätt.  
Enkät om tillsyn i socialtjänsten 2024 – ny rapport från SKR 
 
Implementera kunskap och insatser för barn som begår brott 
Med riktade insatser som stöds av forskning går det att motverka normbrytande beteende och återfall i brott bland barn och unga. Tillsammans med SKR och RSS har Socialstyrelsen tagit fram stöd för kommuner att implementera den kunskap som finns.
Stödet är samlat på Kunskapsguiden
 
Brukarundersökningar – introduktioner i augusti 
Senast 16 augusti kan kommuner anmäla sig till socialtjänstens brukarundersökningar. I augusti ges även introduktioner, dels till den nya enkätportalen, dels för dig som ska vara frågeassistent för undersökningarna inom funktionshinderområdet. 
Brukarundersökningar i socialtjänsten
 
Utbildningar och seminarier 
 
 
27 augusti 
Tema samsjuklighet: skadligt bruk, beroende och LSS 
Personer med kognitiva funktionsnedsättningar har förhöjd risk att utveckla skadligt bruk och beroende. Hur kan vi förhindra att målgruppen utvecklar beroende, och vilka insatser behövs för unga och vuxna? Under konferensen möter du forskare och experter med gedigen erfarenhet på området. 
Sista dag för anmälan 26 augusti
 
Start 3 september 
Individbaserad systematisk uppföljning
SKR ger en utbildning i individbaserad systematisk uppföljning där du lär genom att göra. Utbildningen varvar teori med praktiska arbetspass, och hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff. 
Sista dag för anmälan 23 augusti
 
3 september–20 december 
Barnrättsstrategutbildning 
Få övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den i verksamheten. Utbildningen innehåller teori, workshops, diskussioner och hemuppgifter.  
Sista dag för anmälan 30 augusti
 
10 september 
Utvidgat reseförbud - nya regler
Från 1 juni gäller utvidgade regler för utreseförbud för att stärka barns skydd mot skadliga utlandsvistelser. SKR ger en halvdagskurs tillsammans med polisen där du lär dig mer om reglerna och de verktyg som hindrar resor efter beslut om utreseförbud. 
Anmälan öppnar inom kort 
 
14 oktober
Begränsningsåtgärder
Tvångs- och begränsningsåtgärder är inte tillåtna i socialtjänsten, men här finns utmaningar när vi stöttar och skyddar personer med olika funktionsnedsättningar. Vad gör en åtgärd ok och inte? Vi lyfter tillsynsmyndigheternas syn och går igenom kunskapsläget på området. 
Sista dag för anmälan13 oktober
 
23–24 oktober 
drogFOKUS 
Missa inte Sveriges största konferens om förebyggande vård och behandling samt brottsförebyggande och hälsofrämjande arbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Ta del av senaste forskningen, delta i samtal och knyt kontakter.
Konferensen hålls i Karlstad
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Förberedelse inför ny socialtjänstdataregisterlag 
Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att förbereda för en ny socialtjänstdataregisterlag. Bland annat ska myndigheten se över föreskrifter, analysera hur verksamhetssystem kan anpassas samt fördela statsbidrag till kommuner. 
Uppdrag om socialtjänstdataregister
 
Hemtjänst i vistelsekommuner – kartläggning av ersättning 
Socialstyrelsen ska kartlägga hur bestämmelserna om ersättning för vistelsekommuner tillämpas vid beslut om hemtjänst i till exempel sommarbostad. 
Uppdraget ska redovisas till regeringen april 2025
 
Bostad först – fler kommuner använder modellen  
Enligt Socialstyrelsen använder nu 35 procent av alla kommuner Bostad först för att stödja hemlösa att få en bostad. De senaste tio åren har andelen varit runt 20 procent. 
Framgångsrik modell minskar hemlöshet
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00