Information om aktuella miljö- och klimatfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Kommunernas satsningar på grön omställning – ny rapport från SKR     
Rapporten lyfter frågan om risker och ansvar för den gröna omställningen. Utvecklingen i Skellefteå, Boden och Luleå beskrivs jämte satsningar i Mariestad och Timrå, Härnösand och Sundsvall. I de sju kommunerna planeras företagsetableringar och satsningar på cirka 750 miljarder kronor fram till år 2040. Samtidigt investerar kommunkoncernerna själva uppemot 100 miljarder kronor för att stödja etableringarna. Enskilda kommuner tar stora ekonomiska risker för att stötta Sveriges gröna omställning. Men det är i första hand staten som får skatteintäkterna från jobben som skapas. Vad krävs för att etableringarna ska bli verklighet? 
Den gröna omställningen - hur blir etableringarna verklighet? | SKR 
 
Debatt och ställningstagande – kommunerna tar en orimligt stor risk för den gröna omställningen  
SKR lyfter sju områden där det behövs större statligt engagemang: en nationell strategi  för den gröna omställningen, bättre fördelning av kostnader och intäkter, snabbare planerings- och tillståndsprocesser, stöd till byggandet av nya bostäder, underlätta för mer energi i närtid, öka satsningarna på transportinfrastruktur samt mer stöd till arbetsmarknads- och kompetensförsörjning. SKR:s styrelse har beslutat om ställningstaganden i frågan. 
Kommunerna tar en orimligt stor risk – Dagens Samhälle 
Ställningstagande gällande grön omställning - SKR 
 
Konferenser och seminarier
 
Årskonferens för miljö- och klimatstrateger, 9-10 september  
Varmt välkommen till SKR:s årliga konferens för miljö- och klimatstrateger! Vi möts kring möjligheter och utmaningar med utgångspunkt i rollen som strateg för utbyte av erfarenheter och samverkan. Konferensen innehåller kunskapspass och workshops om styrning och ledning samt omvärlds- och trendspaningar med avstamp i det kommunala miljö- och klimatarbetet. Andra teman är energiplanering, klimatanpassning och hållbarhetsrapportering enligt CSRD. Konferensen hålls fysiskt, eftermiddag och kväll 9 september till lunch 10 september, i SKR:s lokaler på Hornsgatan 20 i Stockholm. 
Mer information och anmälan - SKR 
 
Dricksvattendagarna 2024, 18-19 september 
Välkommen till dricksvattendagarna 2024! Årets dricksvattenkonferens har fokus på de senaste förändringarna i lagstiftningen på EU-nivå och nationellt i Sverige som berör dricksvatten och vad det innebär för dricksvattenkontrollen. Konferensen genomförs under två digitala förmiddagar och riktar sig främst till chefer och inspektörer som ansvarar för eller genomför kontroll inom dricksvatten. Dagarna kommer bland annat att innehålla nyheter och information från nationella myndigheter på dricksvattenområdet och intressanta exempel där kommuner delar med sig av sina erfarenheter. 
Mer information och anmälan - SKR 
 
Energiplanering för effekt, prel. em 25 september 
Vårgårda kommun, Boråsregionen och Mälarenergi/Västerås kommun berättar om sina insatser för att tillgängliggöra effekt för näringslivets energiförsörjning. Energimyndigheten berättar om myndighetens nya vägledning och metodstöd för kommunal energiplanering.  

Mer information och anmälan inom kort. 
 
Receptfria läkemedel, 26 september 
Välkommen till ett förmiddagsseminarium om kontroll av receptfria läkemedel, där Läkemedelsverket delar med sig av senaste nytt och kommuner ger exempel på sin kontroll av receptfria läkemedel. SKR och Läkemedelsverket samtalar om samstämmig kontroll över hela landet. Läkemedelsverket och Uppsala, samt Berg Härjedalen, deltar i ett pass med tid för erfarenhetsutbyte, frågor och svar. Seminariet är en del av SKR:s Tillsynsdagar som i år är uppdelat på ett antal seminarier.
Mer information och anmälan - SKR 
 
Grön omställning genom digitalisering – twin transition, start den 10 oktober 
En utbildning designad för att utrusta dig med kunskaper och färdigheter för att framgångsrikt navigera och leda inom grön- och digital omställning. Utbildningen bygger på blandat lärande, en kombination av fyra lärarledda träffar och självstudier. 
Mer info och anmälan -SKR och Adda 
 
Nya krav på energieffektivisering i offentliga fastigheter och verksamheter, fm 17 oktober   
I direktiven om energieffektivitet EED och byggnaders energiprestanda EPBD ställs nya krav på energibesparingar, statistik och uppföljning i offentliga byggnader och verksamheter. Boverket har i uppdrag att förbereda implementeringen av EPBD, Energimyndigheten har lämnat förslag om genomförandet av EED och EU-kommissionen tar fram vägledningar. 
 
Mer information och anmälan inom kort. 
 
Cirkulärt byggande och återbruk, 22 oktober 
Seminariet har fokus på planering och markanvisningar vid nybyggnation.   

Mer information och anmälan inom kort. 
 
”Robust kommun” – investeringsstöd för kommunal beredskap och tryggare energiförsörjning, 24 oktober   
Energimyndigheten planerar att starta investeringsstödsprogrammet under 2025 och 1,7 miljarder är avsatta för programmet som beräknas pågå fram till 2030. Delta på seminariet om er kommun vill veta mer om investeringsprogrammet samt om ni vill ta del av goda exempel från pilotkommunerna.  

Mer information och anmälan inom kort. 
 
Aktuellt inom miljö- och klimatområdet, preliminärt 12 november
SKR bjuder in de politiska ledningarna och tjänstemannaledningarna inom miljö- och klimatområdet till ett halvdags webbseminarium där det ges möjlighet att i koncentrerad form få del av ett antal aktuella frågor inom dessa områden. 
 
Återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv, november 
Som fortsättning på vårens seminarium om naturbaserade lösningar gör vi till hösten en fördjupning om kommunernas möjligheter och utmaningar kopplat till återvätning. 
 
Datum och mer information kommer efter sommaren.  
 
Energi och klimat
 
 
Nya EU-krav på energieffektivisering – förslag från Energimyndigheten  
Energimyndigheten har 12 juni lämnat förslag i sitt uppdrag om genomförandet av EUs direktiv om energieffektivisering, EED, avseende offentlig sektor (Artiklar 5 och 6). Förslagen Inkluderar att regioner och kommuner bör åläggas att identifiera vilka enheter som kommer omfattas av kraven. För uppföljningen av kravet på 1,9% årlig energibesparing i offentliga organ med basår 2021 föreslås att inledningsvis använda befintlig officiell statistik för ”offentlig verksamhet” i den årliga energibalansen. Från 2027 behövs utveckling av befintlig statistik eller ny datainsamling. För kravet att spara energi motsvarande renovering av tre procent av arean i offentliga byggnader till nära nollenergi behöver det utredas vidare hur befintlig inrapportering av energideklarationer kan användas. Någon form av ytterligare rapportering kommer troligen att vara nödvändig.  
 
Kommentar: Kommuner och regioner kommer sannolikt behöva identifiera de verksamheter och bolag som omfattas, med tillhörande energianvändning år 2021 och kommande år för att kunna följa och rapportera denna. Sannolikt går det att utesluta allmännyttan, kollektivtrafiken, VA, avfall och andra verksamheter som finansieras till mindre än 50% av det offentliga.
Remissvar & uppdrag – Energimyndigheten 
EED – EU-kommissionen 
 
Nya EU-krav på energieffektivisering - uppdrag till Boverket
Boverket har fått i uppdrag att fastställa metoder och definitioner och genomföra en översyn av systemet med energideklarationer enligt direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD. Enligt direktivet ska lokalbyggnader, med vissa undantag, klara ett tröskelvärde som år 2030 motsvarar de 16% med sämst energiprestanda år 2020 och år 2033 de med 26% sämst energiprestanda år 2020.  
 
Rapport om hur kommunsektorn påverkas av CSRD och EU-taxonomin
EU:s direktiv Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, samt EU-taxonomin berör ett stort antal kommunala aktiebolag och bolagskoncerner. Regelverken är omfattande och beskrivs som ett stort kliv bland annat eftersom hållbarhetsinformation integreras i årsredovisningen och även granskas av revisorer. Ramboll Management har på uppdrag av SKR tagit fram ett kunskapsmaterial som fungerar som en introduktion till ämnet.
Läs mer och ta del av rapporten - SKR
 
Vill din kommun medverka i Mobilitetsveckan 16-22 september?  
Mobilitetsveckan är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Nu finns möjlighet för kommuner att registrera sig och åta sig att genomföra ett antal aktiviteter. Det kan handla om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter. Läs mer på trafikverket.se/mobilitetsveckan 
Nationell samordnare och kontakt på Trafikverket är Niklas Henriksson.
 
Nya datum för Klimatklivets ansökningar 
Utlysning för publik laddinfrastruktur i Klimatklivet, för Laddstationer öppna för allmänheten, både för personbilar och tunga transporter. Samråd hålls 18–29 november 2024 och utlysningen 20 januari–7 februari 2025 (nya datum). För övriga ansökningar till Klimatklivet, Laddstationer för egen verksamhet, sjöfart och flyg samt alla övriga ansökningar gäller 1–8 november. 
 
SALAR International söker projektledare med klimat- och miljöprofil 
SKR:s dotterbolag SALAR International söker en driven klimat-och miljöinriktad projektledare med ansvar att bidra till projekt och projektutveckling inom miljöområdet. Rollen kräver gedigen erfarenhet av att arbeta inom miljö-och klimatområdet, samt erfarenhet av att arbeta med internationellt utvecklingssamarbete.  
 
Klimatanpassning
 
 
Temasida om klimatanpassning för fastighetsägare 
Fastighetsägare står inför ökade klimatrisker. En Temasida om klimatanpassning för fastighetsägare har tagits fram av SMHI och Myndighetsnätverket för klimatanpassning på klimatanpassning.se
 
EU Mission Klimatanpassning 
Inom EU:s forsknings- och innovationsprogram har kommissionen tagit fram en så kallad ”mission” för att kraftsamla mot målet att ha 150 klimatresilienta regioner i Europa tills 2030. Formuleringen gör kommuner, regioner och länsstyrelser till viktiga spelare inom detta program. Nu finns det nio utlysningar öppna inom Mission Klimatanpassning. Fyra av dem gäller demonstrationsprojekt inom olika teman. Projekten ska involvera både forskning och implementering och minst 6 regioner. Detta kan vara en bra chans att delta i ett EU-projekt om temat är relevant för kommunen eller regionen.  
  
Utlysningarna för demonstrationsprojekten har följande tematik: 
Vid frågor om deltagande i Mission Klimatanpassning kan ni kontakta Jonathan Nylander, nationell kontaktperson för EU Missions vid Vinnova. Vill ni få vidare information om Mission Klimatanpassning kan ni registrera er på Jonathans utskick
 
Evenemang hos andra aktörer
 
Transition Lab Forum Live: Klimatsmart mobilitet 2030, 5 september 
Viable Cities, Göteborgs stad och Drive Sweden hälsar varmt välkomna till Transition Lab Forum Live med tema Klimatsmart mobilitet 2030! 
 
Energikontoren Sverige öppna webbinarier  
Energikontoren sänder flera seminarier under Almedalsveckan. 
Öppna webbinarier - Energikontoren 
 
SKR Miljö- och klimatnytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva!
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se