Juni
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vad är viktigt för unga i socialtjänstens omställning?
 
Arbetet med omställningen inför en ny socialtjänstlag fortsätter. Snart är SKR:s modell för att genomföra en barnkonsekvensanalys färdig. Den kommer att publiceras i september och fungera som stöd till alla kommuner inför omställningen. 

Ett viktigt perspektiv i vårt arbete med modellen är förstås de ungas. Därför genomförde vi i början av juni en workshop med 40 ungdomar från Rädda barnens ungdomsförbund, som kom med kloka inspel om vad som är viktigt inför omställningen. Bland annat lyfte de fram att det behövs fler trygga mötesplatser för barn och unga. Deras synpunkter kommer givetvis att redovisas i modellen.

Mycket spännande väntar i höst. Till exempel erbjuder vi en ny utbildning för barnrättsombud, och förbereder för nästa barnrättskonferens som kommer att äga rum 6–7 mars (spara datumet!). Men innan dess ska vi förhoppningsvis få njuta av sol, värme och ledighet. Jag passar på att önska trevlig sommar och hoppas att vi ses i höst!

Marie Lundin Karphammar
Handläggare och barnrättsjurist, SKR
marie.lundin.karphammar@skr.se
 
Utbildningar och evenemang
 
 
Start 3 september
Barnrättsstrategutbildning
En fyra dagars utbildning spridd över tre månader ger dig grundläggande kunskap om att implementera och tillämpa barnkonventionen i din verksamhet.
Sista anmälningsdag 30 augusti
 
Start 11 september
Utbildning till barnrättsombud
Deltagarna får kunskap om FN:s konvention om barnets rättigheter och vad rollen som barnrättsombud innebär. 
Sista anmälningsdag 5 september
 
Start 4 oktober
Barnrättsstrategutbildning, inriktning förskola 
Barnrättsstrategutbildningen ger deltagarna en grundlig förståelse för barnkonventionen och dess implementering i förskolans teori och praktik.
 
Grundutbildning i barnkonventionen
Vi går igenom grunderna i barnkonventionen, hur man genomför en barnkonsekvensanalys och vad det innebär för dig som är tjänsteperson respektive förtroendevald.
11 oktober, för tjänstepersoner
18 oktober, för förtroendevalda
4 februari, för tjänstepersoner
6 februari, för förtroendevalda
 
20 november
Med barn och unga − för bästa hälsa och goda uppväxtvillkor
Barn har rätt att vara delaktiga i arbetet för en mer jämlik hälsa och goda uppväxtvillkor. Socialstyrelsens råd för barn och unga tillsammans med Barnombudsmannen, Länsstyrelserna och SKR uppmärksammar barnkonventionens dag med fokus på hur det kan bli verklighet.  
Anmälan öppnar i höst, spara datumet
 
Öppen handledning för utbildade barnrättsstrateger
Under tre tillfällen i höst har du som gått SKR:s utbildning till barnrättsstrateg möjlighet att få handledning. Anslut på valfritt datum, klockan 13.00–16.00.
3 september – anslut här
16 oktober – anslut här
3 december – anslut här

Om länken inte fungerar, kontakta konferens@skr.se.
 
Aktuellt från SKR
 
 
Förebygga ungdomskriminalitet – stödmaterial 
Kommuner har en central roll i arbetet med att förebygga ungdomskriminalitet. SKR har flera uppdrag som på olika sätt stöttar kommunerna i arbetet. Här hittar du samlat stödmaterial.
Stöd till socialtjänsten att förebygga ungdomskriminalitet, SKR
 
Ny rapport: En av sex tonårsflickor i kontakt med BUP
Kapaciteten inom psykiatrin ökar, men efterfrågan ökar ännu snabbare. Störst ökning sker bland flickor i tonårsåldern. Det visar rapporterna Psykiatrin i siffror från SKR.
En av sex tonårsflickor i kontakt med BUP
 
Nätverksträff NUNI 10–11 oktober
NUNI – Nationella Nätverket för Ungas Inflytande är ett stödjande nätverk för tjänstepersoner i kommuner och regioner som vill utveckla sitt arbete med ungas delaktighet och inflytande. Välkommen till årets träff.
Nätverksträff NUNI hösten 2024
 
Barnkonventionen i familjerätts- och barnavårdsutredningar i Helsingborgs stad
Socialförvaltningen i Helsingborgs stad stärker barnrättsperspektivet i barnavårds- och familjerättsutredningar genom att ge handläggarna kunskap och stöd i arbetet. Syftet är att stärka barnets delaktighet och bedömningen av barnets bästa.
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
Barnfamiljers ekonomiska svårigheter
Röda korset har gjort en Sifoundersökning som tittat på barnfamiljers ekonomiska situation. I den här sammanställningen presenterar de slutsatserna och krav på politiska åtgärder för att minska barnfattigdomen.
 
Hur mår små barn i Sverige?
Folkhälsomyndigheten har kartlagt hälsa och förutsättningar för hälsa hos små barn 0–5 år. Kartläggningen visar att små barn i Sverige generellt har en god hälsa och goda förutsättningar för hälsa, men också att hälsan är ojämlikt fördelad.
Hur mår små barn i Sverige, Folkhälsomyndigheten
 
Uppdaterat material om våld i nära relationer och våld mot barn
Socialstyrelsen har uppdaterat sitt material om våld i nära relationer och våld mot barn.
Våld i nära relationer, Socialstyrelsen
 
Otillräckliga insatser när barn misstänks för grova brott
Grov brottslighet bland barn är ett växande problem i Sverige. Riksrevisionens granskning visar att statens insatser inte är tillräckligt effektiva, och att det behövs en tydligare nationell styrning.
Granskning av statens insatser för barn som misstänks för grova brott, Riksrevisionen
 
Våldsutsatthet bland barn till föräldrar med svårigheter
Hur kan vi hjälpa barn som har föräldrar med svårigheter, för att de ska få sina rättigheter tillgodosedda och en trygg uppväxt? Den här fördjupningsskriften lyfter barns röster om att leva med en vuxen med svårigheter. 
Våldsutsatthet bland barn till föräldrar med svårigheter, Stiftelsen Allmänna Barnhuset
 
Kampanj uppmärksammar barn som anhöriga i hälso- och sjukvården
Barn som på nära håll ser sin förälder eller annan nära vuxen gå igenom svårigheter behöver få veta vad som händer. Kampanjen "Ser du mig?" lyfter hälso- och sjukvårdens ansvar för barn som anhöriga och innehåller informationsmaterial för personal.
"Ser du mig?", Socialstyrelsen
 
Socialtjänsten i Växjö har halverat antalet omhändertagna barn
På fyra år har Socialtjänsten i Växjö lyckats halvera antalet omhändertagna barn. Det tack vare Kronobarnsmodellen som bygger på tidiga samarbeten med polis, skola och föräldrar från att barnen är nyfödda.
Halverat antal omhändertagna barn, TV4 10 januari
 
Nationellt hälsoprogram för barn och unga 
Just nu pågår arbete med ett nationellt hälsoprogram för barn och unga. Under april–juni startas expertgrupper med barn och unga i åldern 4–20 för att prata om barn och ungas behov.
Nationellt hälsoprogram för barn och unga ska ge bättre och mer jämlik hälsa, Socialstyrelsen
 
EU-kommissionens rekommendation för att stärka barns rättigheter
23 april presenterade EU-kommissionen en rekommendation för att stärka barns rättigheter. Den handlar bland annat om socioekonomisk inkludering sett till hälsa och utbildning, motverka våld mot barn och ett rättssystem som skyddar barn.
Delivering on the EU strategy on the Rights of the Child, EU-kommissionen (pdf)
 
Myndigheternas regleringsbrev inom barnrätt
Olika myndigheters uppdrag inom barnrätt finns samlade på Ekonomistyrningsverkets webbplats. Barnombudsmannen har bland annat fått i uppdrag att ta fram stödmaterial för barns delaktighet och hur barn kan bli informerade om sina rättigheter.
Regleringsbrev 2024, ESV
Barnombudsmannens regleringsbrev, ESV
 
 
Redaktör
 
Marie Lundin Karphammar
marie.lundin.karphammar@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner