Kostnader för 2023 i Kolada
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kostnader 2023 - sista uppdateringen innan sommaren
 
Idag publicerade SCB den sista preliminära uppdateringen av Räkenskapssammandraget för kommuner och regioner före sommaren.

Uppgifter från samtliga 21 regioner och 287 av 290 kommuner, samt rikssiffran, finns nu tillgängliga i Kolada.

Slutgiltig publicering är planerad till den 30 augusti.
Ny definition av populationen för sysselsättning efter komvux och sfi
 
I och med publiceringen av 2022 års värden avseende sysselsättning efter komvux och sfi har definitionen av nämnaren uppdaterats för att matcha Skolverkets. Det här innebär ett tidsseriebrott och jämförelser mot tidigare år bör göras med försiktighet. Den nya definitionen finns i beskrivningen för nyckeltalen. Du hittar nyckeltalen i visningen för komvux och sfi.

Skolinspektionens enkät
 
Nu finns resultaten från Skolinspektionens elevenkäter även per kön avseende åk 5, åk 8 samt gymnasieskolans år 2.

Sjunkande fastighetspriser
 
Fastighetspriserna på fritidshus och småhus år 2023 har sjunkit för kr/kvm från föregående år. Även färre antal fritidshus har sålts.
Senare i juni publicerar vi även fastighetspris kr/kvm på bostadsrätter. Du hittar statistiken för din kommun här.
Nya nyckeltal för äldre med trycksår och låg BMI
 
Nya nyckeltal finns nu för andel äldre med trycksår samt andel äldre med BMI under 22 och ersätter nyckeltalen: U23582, U23583 och U23584. Jämför kommunernas siffror här. (Klicka på pilen till vänster om nyckeltalsnamnet för att få fram nyckeltal per enhetstyp - demens/ - vård och omsorg). 
Fortsatt nedåtgående trend för snabba åtgärder inom specialiserad vård
 
Andel genomförda operationer/åtgärder som genomförts inom 90 dagar i specialiserad vård fortsätter sjunka i genomsnitt för regionerna. En trend som har hållit sedan 2014 med undantag för ett trendbrott 2020. Jämför regionerna för detta och andra nyckeltal gällande hälso- och sjukvården här.
Effektivitetsindex för kommuner 2023 snart i Kolada
 
Nu när SCB har publicerat preliminära kostnader för kommunerna 2023 kan vi beräkna preliminära index för effektivitet, kvalitet och resurser.
Du hittar indexen för 2023 i Kolada från och med den 19 juni.
Möt oss på KOMMEK 14-15 augusti!
 
KOMMEK är landets ledande mötesplats för alla som arbetar med ekonomi och styrning i kommuner och regioner. RKA finns förstås på plats med en monter. Kom gärna förbi oss för att titta på data i  Kolada och diskutera analys och jämförelser. Vår moterplats är B08.
Vi ser fram emot ditt besök hos oss!