Veckobrevet från SKR, tisdag 18 juni 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fortsatt strejk i hälso- och sjukvården
 
Vårdförbundet har valt att tacka nej till medlarnas bud. Därmed fortsätter strejken i hälso- och sjukvården. SKR och Sobona vill så fort som möjligt få till ett nytt avtal.
– Vi sade ja till medlarnas bud och var bland annat beredda att kompromissa i frågan om arbetstidsförkortning för att få till ett avtal och få stopp på konflikten, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
SKR och Sobona säger ja till medlarnas bud
 
Arbetsmiljöarbetet måste prioriteras i välfärden
 
SKR och facken i välfärden är överens om att arbetsmiljön behöver förbättras. I de nyligen tecknade kollektivavtalen för omkring 1,1 miljoner medarbetare har SKR och de fackliga organisationerna kommit överens om att ytterligare fördjupa och utveckla arbetet med att förebygga ohälsa och stärka arbetsmiljön i välfärdens yrken.
− Medarbetarna är det viktigaste vi har. Arbetet med att förebygga ohälsa och minska sjukfrånvaron måste prioriteras, säger Anders Henriksson, ordförande SKR.
Viktigt att prioritera arbete med arbetsmiljö och friskfaktorer
 
SKR i Almedalen 2024
 
SKR kommer att vara på plats i Visby för att delta i Almedalsveckan, en viktig arena för det demokratiska samtalet. SKR anordnar tre egna seminarier och ett seminarium tillsammans med Svenskt Näringsliv.
SKR:s seminarier i Almedalen 2024

Är du på plats i Visby? Varmt välkommen till Wisby strand & Congress för att lyssna till SKR:s seminarier onsdag den 26 juni:
Kl 09-09.45: Hur lyfter vi kompetensen i framtidens äldreomsorg?
Kl 10-10.30: Vad gör polisen för att bekämpa välfärdsbrottsligheten?
Kl 14-14.55: Förslag för en ny finansiering av välfärden? 

SKR:s gemensamma seminarium om Svenskt Näringsliv sker tisdagen den 25 juni och går att följa både på plats i Svenskt Näringslivs trädgård i Visby och via en digital sändning:
Kl 15.50-16.40: Kortare arbetstid - kostsamt eller lönsamt?
Titta på sändningen
 
Tips på digitala sändningar från Visby
 
Många arrangemang går att ta del av digitalt via Almedalsveckans play. Här är några tips på sändningar:
 
 
 
Mer från SKR
 
 
Sommargästers hemtjänst en utmaning för vissa kommuner
 
SKR vill underlätta för kommuner att planera hemtjänsten för tillfälliga boende under sommaren. Regeringen bör därför införa en tidsfrist för att anmäla behov av hemtjänst i sommarbostaden.
Vi måste underlätta för kommuner att planera insatserna
 
Massflyktsdirektivet förlängs - ukrainare kan folkbokföras
Nu förlängs massflyktsdirektivet. De ukrainare som kom till Sverige före 1 november 2022 kan därmed folkbokföra sig. De som folkbokförs skrivs ut ur Migrationsverkets mottagandesystem.
Massflyktsdirektivet förlängs
 
Viktiga EU-stöd behöver värnas
EU:s fonder är viktiga för lokal och regional utveckling. De behöver även framåt ha en tydlig regional förankring för att möta behov som kommuner och regioner står inför.
Yttrande till En ny organisation för förvaltning av EU-medel
 
Regionerna bör avakta vaccination mot vattkoppor
SKR rekommenderar alla regioner att avvakta med eventuellt införande av vaccination mot vattkoppor för att få en jämlik och samordnad introduktion samt säkrad finansiering.
Viktigt med jämlikt och samordnat införande
 
Inte lärarens uppgift att stoppa elevers rökning
Regeringen vill införa snus- och rökförbud i skolan, och föreslår att lärare och skolpersonal ska se till att reglerna följs. SKR anser att det vore slöseri med lärarnas tid och kompetens.
Förslag riskerar öka lärarnas arbetsbörda
 
Viktigt se över finansiering för läkarutbildningen
SKR är positiva till att en utredning sett över möjligheterna till förnyade avtal mellan staten och flera regioner om läkarutbildningen. En viktig del handlar om att se över finansieringen.
Förslag till reviderat ALF-avtal
 
God samverkan, inte mer lagstiftning, förebygger brott i skolan
Skolans personal ska inte ha polisiära uppgifter. Brott i skolan förebyggs istället bäst när fokus ligger på kärnuppdraget och skolan har en fungerande samverkan med socialtjänst och polis
Lärare ska inte ta på sig polisens ansvar
 
Viktiga förslag från Folkbildningsutredningen
Folkbildningsutredningen har lämnat förslag till styrning och fördelning av statliga medel till folkhögskolor och studieförbund.
Utredningen föreslår bland annat att Folkbildningsrådet ska behålla uppdraget att fördela statsbidrag till folkbildningen.
Folkbildningsutredningen har lämnat sitt betänkande
 
Konferens om att förebygga välfärdsbrottslighet 
SKR välkomnar 24-25 oktober till en konferens om ett av dagens stora samhällsproblem – välfärdsbrottslighet. Som deltagare ges du möjlighet att lära dig mer om arbetssätt och får veta hur olika kommuner och myndigheter arbetar, både i plenumpass och valbara, mer djupdykande, seminarier.
Att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet, 24-25 oktober
 
Bloggar från SKR
 
 
En prognos som skakar om
 
SCB:s nya befolkningsprognos, nya inflationssiffror och kommuners och regioners förväntade resultat för året. Vad säger dessa siffror om läget i ekonomin? Läs senaste inlägget av Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.
Ekonomibloggen
 
Samhällets gemensamma ansvar för barns psykiska hälsa
Behoven av psykiatrisk vård för barn fortsätter att öka snabbare än kapaciteten på BUP. Det är ohållbart, för barnen som behöver vård och stöd, för verksamheterna och för samhället i stort. Det skriver Kerstin Evelius, SKR. 
Vårdbloggen
 
Förändrad demografi kräver att kommuner har koll – och vågar tänka om!
 
Förra veckan släppte SCB sina regionala befolkningsframskrivningar. De visar – precis som förväntat – att antalet barn i både för- och grundskoleålder förväntas sjunka i nästan alla kommuner. Det här innebär en stor omställning i kommunerna. Det skriver Monica Sonde, SKR.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Fler kommuner använder modellen "Bostad först"
Nya siffror från Socialstyrelsen visar att fler hemlösa än någonsin tidigare erbjöds bostad med hjälp av modellen "Bostad först". Myndigheten beräknar att 35 procent av landets kommuner använder modellen, vilket är en ökning över tid. 
Framgångsrik modell minskar hemlöshet
 
Information om allemansrätten - det gäller för kommunerna
Under sommaren är många människor ute i den svenska naturen och nyttjar allemansrätten. Därför har Naturvårdsverket sammanställt aktuell information och stöd för dig som arbetar med eller kommer i kontakt med allemansrätten på olika sätt. 
Allemansrätten för kommuner
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare:
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 25 juni.
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00