Nyhetsbrev juni 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fortsatt strejk i hälso- och sjukvården
 
Sommar och semestrar innebär alltid ett mer ansträngt läge i sjukvården. Med den pågående konflikten riskerar läget att förvärras. SKR och Sobona vill så fort som möjligt få till ett nytt avtal och få stopp på konflikten. Sammanlagt omfattas 71 000 anställda av Vårdförbundets konfliktåtgärder.
SKR och Sobona säger ja till medlarnas bud
Frågor och svar om Vårdförbundets konflikt
 
Regionerna bör avvakta vaccination mot vattkoppor
 
SKR rekommenderar alla regioner att avvakta med eventuellt införande av vaccination mot vattkoppor för att få en jämlik och samordnad introduktion samt säkrad finansiering.
SKR rekommenderar alla regioner att avvakta
 
 
 
Kvinnor fortsatt nöjda med förlossningsvården
 
Nio av tio kvinnor känner sig trygga med förlossningsvården. Lika många skulle rekommendera sin mödrahälsovård och förlossningsvård till någon annan som är gravid eller ska föda barn. De senaste åren har andelen kvinnor som känner sig delaktiga i, trygga med och informerade om sin vård ökat. Det visar 2023 års Graviditetsenkät, som drygt 51 000 kvinnor svarat på.
Kvinnor fortsatt nöjda med förlossningsvården
 
 
Mer från SKR
 
 
 
Sola säkert i sommar 
 
Mer än vart sjunde cancerfall i Sverige är hudcancer. Diagnosen blir allt vanligare i Sverige och solvanor är den största riskfaktorn. Vårdpersonal som vill uppdatera sina kunskaper om sambandet mellan sol och cancer kan hämta informationsmaterial och korta utbildningar hos Regionala cancercentrum i samverkan. 
Samlat material om solvanor
 
Nytt stöd för sammanhållen planering och dokumenterad överenskommelse på 1177
 
Från och med 2024 påbörjas arbetet med sammanhållen planering på 1177 – digital vy för dokumenterad överenskommelse. Nu finns ett uppdaterat presentationsmaterial om dokumenterad överenskommelse och vilken skillnad den gör för patienter och medarbetare i vård och omsorg.
Presentera Nära vård 
 
Nära Vård-podden: dokumenterad överenskommelse på 1177
 
Sammanhållen planering på 1177 ska öka patienters delaktighet i den egna hälsan och vården. Så hur blir det då i praktiken för patienter och medarbetare? Och vilka är de större intentionerna bakom sammanhållen planering på 1177? Det kan du fördjupa dig i genom två nya avsnitt i Nära Vård-podden.
Del 1 Överenskommelse - tryggt, tydligt och säkert 
Del 2 Överenskommelse - sammanhållen planering 1177 
 
Patientrapporterade mått visar att äldre är mer nöjda med cancervård än yngre 
 
Sedan 2017 har Regionala cancercentrum (RCC) skickat så kallade PREM-enkäter till patienter som utretts inom standardiserade vårdförlopp (SVF) för cancersjukdomar. Svaren är genomgående positiva, bland annat har hela 90 procent av de tillfrågade ett positivt helhetsintryck av sitt vårdförlopp.
Äldre mer nöjda med cancervård än yngre
 
Hur kan kunskapsstyrning bidra till mindre lågvärdevård? 
 
Lågvärdevård och ”kloka kliniska val” är två begrepp som diskuteras flitigt i vården idag. I debattartiklar har det stötts och blötts huruvida vårdprogram, riktlinjer och andra kunskapsstöd bidrar till onödig vård eller inte. Nationella programområden inom kunskapsstyrning hälso- och sjukvård har diskuterat hur systemet kan bidra till att minska onödig vård.
Kunskapsstyrning kan minska lågvärdevård
 
Register hjälper regionerna att hålla koll på användningen av cancerläkemedel 
 
Regionerna ställer om vården när det kommer nya rekommendationer om cancerläkemedel, men de väljer inte alltid de billigaste alternativen. Det är två av slutsatserna i Regionala cancercentrums årsrapport från Register för cancerläkemedel, RCL. Rapporten visar också att automatöverföringen har ökat och har potential att öka ännu mer.  
Ny rapport visar hur cancerläkemedel används och fungerar
 
Automatisk dataöverföring till kvalitetsregistret för hjärtintensivvård
 
Kvalitetsregistret för hjärtintensivvård RIKS-HIA informationsförsörjs nu automatiskt från Region Uppsala. Det innebär att data överförs automatiskt mellan vårdjournal och kvalitetsregistret. Överföringen omfattar labb-, samt diagnosvariabler i registrets start- och vårdformulär. 
 
Handbok för att kvalitetssäkra data i kvalitetsregister 
 
En handbok har tagits fram för att stödja arbetet med att kvalitetssäkra data i kvalitetsregistren. Den riktar sig till alla som är involverade i arbetet med att säkerställa hög och heltäckande kvalitet på registrens data. Handboken ersätter den tidigare Valideringshandboken.
Kvalitetssäkringshandboken ger stöd i arbetet med kvalitetsregister 
 
 
Mer från SKR företag
 
 
1177 för vårdpersonal - tre röster om framtiden
 
Tillit, tillgänglighet och tillsammans. Det är tre ord som återkommer när hälso- och sjukvårdsdirektör och kunskapsstyrning hälso- och sjukvårds ordförande Mats Bojestig, överläkare Markus Lingman och Ineras vd Patrik Sundström sammanstrålar för att tala om möjligheter och utmaningar med regionernas gemensamma satsning på 1177 för vårdpersonal. Den 10 juni slogs portarna upp för samlingsplatsen där kontinuerligt uppdaterade kunskapsstöd ska förenkla vardagen för vårdens medarbetare.
Tre röster om regionenernas gemensamma satsning
 
Fem frågor om Ineras arbete med standardisering  
 
Standardisering är ett viktigt verktyg för att effektivisera välfärdens digitalisering och lösa verksamheters utmaningar i vård och omsorg. ”Att basera lösningar på standarder bidrar till att öka förmågan till informationsutväxling och sänka tröskeln för implementering av digitala tjänster”, säger it-arkitekt Oskar Thunman som arbetar med Ineras strategier för användning av standarder som FHIR. 
 
Evenemang och kurser
 
 
27 augusti
Temadag Samsjuklighet – skadligt bruk, beroende och LSS
 
Personer med funktionsnedsättningar som samtidigt har ett skadligt bruk/beroende har ofta komplexa behov. Under seminariet ges fördjupad kunskap om samsjuklighet och hur vårdpersonal kan möta personer med denna problematik.
Sista anmälningsdag 26 augusti
 
27 augusti
Nya arbetssätt inom Nära vård: Proaktiv vård för sköra äldre
 
Sista delen i en serie på fyra digitala seminarier där du möter experter som varit med och infört nya arbetssätt inom Nära vård.
Sista anmälningsdag 26 augusti
 
29 augusti
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg, tillfälle 1 hösten 2024
 
SKR erbjuder en distansutbildning vid två tillfällen i att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg.
Sista anmälningsdag 15 augusti
 
10 september
Ledarskapsprogram Nära vård för tjänstepersoner och förtroendevalda
 
SKR erbjuder en nationell arena för dialoger och gemensamt lärande för tjänstepersoner och förtroendevalda. 
Sista anmälningsdag 1 september
 
16 september
Stöd till utveckling för bättre tillgänglighet - lärträff 1, hösten 2024
 
Under hösten 2024 erbjuder SKR en seminarieserie på tre öppna kostnadsfria lärträffar i syfte att stödja utvecklingen för bättre tillgänglighet i vård och omsorg. Första träffen handlar bland annat om nuläge och nyläge. 
Lärträff 1: 16 september
Lärträff 2: 23 oktober
Lärträff 3: 18 november
 
26 september
Vårdens digitalisering – var är vi, vart vill vi?
 
En utbildningsdag hos Equalis där du bland annat får höra om digitaliseringens status inom hälso- och sjukvård från ett kommunalt, regionalt, nationellt och internationellt perspektiv. 
Sista anmälningsdag 15 augusti
 
26 september
Glo och sno: Det nya sättet att möta gravida
 
Västra Götalandsregionen berättar om deras nya arbetssätt med att möta den gravida kvinnan i syfte att skapa ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem.
Sista anmälningsdag 25 september
 
26 september
Personuppgifter och föreskrifter för Sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (SVOD)
 
Under detta seminarium förklaras vårdgivares och omsorgsgivares möjligheter att behandla personuppgifter enligt den nya lagen.
Sista anmälningsdag 24 september
 
9 oktober
Förändringsarbete vid tillämpning av Sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (SVOD)
 
Vilket förändringsarbete krävs av de samverkande huvudmännen inför en tillämpning av den nya lagen? En fråga som diskuteras under seminariet.
Sista anmälningsdag 7 oktober
 
9 oktober
Hållbara mötesplatser när samhället ställer om
 
Följ med Mötesplats social hållbarhet till Skellefteå och möt ett samhälle i påtaglig förändring. Här är arbetet för social hållbarhet en integrerad del i utvecklingsarbetet. Genom platsbesök får du direkt inblick i mötesplatser för friluftsliv, kultur och innovativa bostadslösningar. Du får också delta i att knyta samman forskning och praktik.
Mötesplats social hållbarhet
 
Nyhetsbrev Vård och hälsa
 
 
Hej!
Du har fått det här nyhetsbrevet, eftersom du valt att prenumerera eller deltagit i någon av SKR:s webbseminarier. Via prenumeration av Vård och hälsa kommer du till tidigare nummer och kan bli direktprenumerant. Skicka e-post till redaktören om du vill berätta vad du tycker om nyhetsbrevet.
 

Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00