Vecka 23 – 2024
I nyhetsbrevet På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
Anmäl dig till Göra skillnad - gemensam bussresa från stiftet
 
Den 12-13 oktober finns återigen möjligheten att uppleva delad gemenskap och engagemang för Act Svenska kyrkan tillsammans med många andra engagerade! Två dagar fulla av inspiration, lärande, gudstjänst, glädje och engagemang!
 
Information om anmälan till både Göra skillnad och till bussresan, som info om hotellbokning, finns här


 
 
Diakoner, präst, församlingspedagog och kyrkomusiker sänds ut i tjänst
 
Sändningsmässa för nya församlingspedagoger och kyrkomusiker
Efter examen sänds fyra kyrkomusiker och en församlingspedagog ut i tjänst av biskop Åke Bonnier. Det sker torsdag 13 juni i samband med en mässa kl. 18.30 i Skara domkyrka. Det är församlingspedag Maria Djurberg och kyrkomusiker Adam Frödin, Matilda Roolf, Jannis Lundqvist och Agnes Sörensen som sänds ut. Mässan sänds även på webben

Diakon- och prästvigningsmässa
Söndag 16 juni vigs Ingegerd Wyatt och Anna Wallqvist till diakoner och Lars Gunnar Pahlm till präst av biskop Åke Bonnier i Skara domkyrka. Mässan startar kl. 11.00 och sänds även på webben
 
 
Dags för kyrkoval 2025 
 
8-21 september 2025 är det kyrkoval. Valnämnen genomför valet och redan nu finns mycket information på valwebben

Första numret av Val-nyheterna, som är stiftets nyhetsbrev kommer i juni. Då adresser till utskicket hämtas från systemet Kyrksam är det viktigt att kontrollera att valnämnden är registrerad korrekt där och med e-post. Registrera andra som kan ha nytta av information som informationsmottagare t.ex  kommunikatörer och administratörer.
Nyhetsbrev skickas även från nationell nivå. 

Stiftskansliet har en projektgrupp som arbetar med Kyrkovalet. 
Valgruppen består av: Andreas Fagrell, Göran Gynnemo, Josefin Roos och Malin Emriksson.
För frågor gällande kyrkovalet, kontakta skarastift.kyrkoval@svenskakyrkan.se eller 0511-262 00.
 
Information från Lilleskogs själavårdsinstitut
 
Arbetshandledning i Skara stift 2024
Nu är det dags att anmäla sig till handledning hösten 2024. Handledning är ett viktigt redskap för att utveckla det egna arbetet, men också för att förebygga stress och ohälsa. Vid Själavårdsinstitutet Lilleskog erbjuds handledning för alla yrkesgrupper. I handledningen får du möjlighet att reflektera kring situationer i din yrkesvardag. Gruppen möts 1 ggr/månaden.
Anmälan till Maria Fällberg, samordnare för handledning, maria.fallberg@svenskakyrkan.se
0322-512 85.
Läs mer om arbetshandledning i Skara stift 

Platser kvar på retreat och skrivarkurs!
Passa på att kika in och läsa om ett par fina arrangemang i sommar, där det finns plats för dig:
Sommarretreat 24-27 juni
Skrivarkurs 27-30 juni
Kurser & arrangemang
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt!
Varmt välkomna!
 
Nu finns kursprogrammen för alla temakurserna ute på webbplatsen - klicka på länken nedan för att läsa mer. Som en del i utbudet för 2024 finns också möjlighet att delta i ett stilla dygn på Lilleskog. Även det hittar du information om via länken.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Konfirmandnätverket träffas i Skövde i september
Denna gång ska vi bland annat fundera över hur vi kommer igenom bruset och hur vi når de unga som funderar på konfa men inte kommer sig för. Vi pratar också om hur vi kan ge ungdomar möjlighet att dela församlingens liv även efter konfirmationen. 
Läs mer
Ny i stiftet
Är du nyanställd i församling eller pastorat eller vill du bara veta mer om Skara stift, biskopen och Svenska kyrkans organisation?
Välkommen till en halvdag i Skara och träffa biskopen, kollegor från andra delar av stiftet och medarbetare på stiftskansliet. 
Det är gratis att delta och stiftsorganisationen bjuder på lunch. 
Läs mer
 
Utbildning för Livsstegen-ledare
Välkommen till utbildningsdagar för att kunna leda Livsstegen i din församling/pastorat.
Olle Carlsson och Mikael Powidzki Casserblad  håller i utbildningen där de första två dagarna är grundkursen i Livsstegen och sista dagen är ledarkursen (för att kunna få leda Livsstegsgrupper och få tillgång till allt material). Kursen hålls i Ulricehamn. 
Läs mer
Fortbildning i enskild själavård
För dig som är präst eller diakon med en längtan att fördjupa uppgiften som själavårdare. Utbildningen riktar sig dig som präst eller diakon som har minst två års arbetslivserfarenhet efter din vigning. 
Läs mer
 
 
Rustad i höst - boka in helgen redan nu
Ideellt engagerade ungdomar och deras ledare är välkomna till utbildningen Rustad som Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus står bakom. Nu planeras för höstens utbildningshelg som blir den 22-24 november. Sprid till intresserade ungdomar och boka in datumet redan nu. Mer information kommer!
Läs mer
Vägen valde dig
”Vägen valde dig” är namnet på höstens utbildning för pilgrimsledare. Kursen vänder sig både till dig som går pilgrimsledarutbilning för första gången och till dig som gått förut, innehållet anpassas efter erfarenhet.
Läs mer
 
Arbetsledare i Svenska kyrkan
Välkommen att delta i grundläggande chefs- och ledarskapsutbildningen Arbetsledare i Svenska kyrkan.Utbildningen ger dig som deltagare ett antal grundläggande chefsverktyg och även möjlighet att arbeta med ditt ledarskap i din egen konkreta arbetssituation. 
Läs mer
Boka in Idédagen redan nu
Ideellt Forums idédag, som denna gång blir den 20:e i ordningen, kommer att äga rum i Stockholm, närmare bestämt i S:t Jacobs kyrka. Precis som de senaste åren har du också möjlighet att delta digitalt. 
Nu pågår planeringen, men notera datumet redan nu och fundera på hur din församling kan ta tillfället i akt på bästa sätt!
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


OKTOBER
Att vara kyrka, start i oktober
 
 





VÅREN 2025
- Kurs för ideella predikanter, start våren 2025

 




 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1.Kornet riktar sig till de som har en asnlutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, förtroendevalda, anställda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webben. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER