Ny definiton av välfärdsbrottslighet
 
Arbetet mot välfärdsbrottslighet går vidare! Det kan konstateras att det händer en hel del på området och det är ju bra. En sak som detta intensiva arbete har fört med sig är att SKR har uppdaterat sin definition av välfärdsbrottslighet. Den nya definitione lyder:
"När en aktör – företag, förening eller privatperson –  otillbörligen utnyttjar kommuners och regioners välfärdssystem för egen vinning. "

Vår förhoppning är att med uppdateringen göra området lite tydligare, särskilt som det alltid kommer finnas en del gränsdragningsproblematik.

Med detta sagt vill jag önska alla en härlig nationaldag inom kort och därefter en skön semester och så hörs och ses vi framöver!
 
Att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet 
 
konferens 24-25 oktober 2024
 
 
Välkommen till konferens om ett av dagens stora samhällsproblem – välfärdsbrottslighet. Under dagarna kommer du få höra mer om problemområdet inklusive otillåten påverkan och korruption. Du ges möjlighet att lära dig mer om arbetssätt och får veta hur olika kommuner och myndigheter arbetar, både i plenumpass och valbara, mer djupdykande, seminarier.
 
  • Datum: 24 oktober 2024 – 25 oktober 2024
  • Plats: Clarion Hotel Arlanda Airport, Stockholm Arlanda
  • Ort: Stockholm Arlanda Airport, Sigtuna
  • Kostnad: Early bird (senast 20 juni): 3 900 kronor exklusive moms, därefter 4 500 kronor. Fika, lunch båda dagarna samt middag på kvällen den 24 oktober ingår i priset.
  • Sista anmälningsdag: 21 oktober 2024
Innehåll
Konferensdagarna inleds av SKR:s ordförande Anders Henriksson (dag 1) och civilminister Erik Slottner (dag 2). Programmet är under uppbyggnad, men bland de klara föreläsarna kan nämnas: Amir Rostami, professor i kriminologi, som ska prata om välfärdsbrottslighet och kriminell ekonomi, Johanna Skinnari, utredare på Brå, som kommer att berätta om Crime proofing, en metod att säkra verksamheter mot brottslighet, Skatteverket om sitt arbete mot folkbokföringsbrott och hur de kan stötta kommuner och regioner kring det arbetet samt representanter från polisen i Sollentuna som kommer berätta om sitt arbete rörande läckan i Attunda tingsrätt.
 
Dessutom ges föreläsningar om ämnesområden som bakgrundskontroll och infiltration, riskanalyser, föreningsbidrag och den kartläggning kring felaktiga utbetalningar inom ekonomiskt bistånd som SKR gjort. Ni kommer också få ta del av flera exempel på hur kommuner och regioner arbetar med olika områden kopplat till välfärdsbrottslighet. Syftet är att dela erfarenheter och lära av varandras arbete.
 
Under dagarna kommer det också erbjudas tre seminarietillfällen med flera alternativa inriktningar. Det kommer bland annat att handla om hur kommuner arbetar mot felaktiga utbetalaningar inom ekonomiskt bistånd, korruption, hur regioner arbetar systemastiskt mot välfärdsbrottslighet, hur en region kan häva avtal, både avseende LOV och LOU, hur man kan genomföra gemensamma tillsyner - kommuner och statliga myndigheter, hur man får med ekonomisk brottslighet i den lokala lägesbilden, hur kommuner kan arbeta med riskanalyser samt om hur man gör crime proofing inom föreningsbidrag eller assistans. 
Välkommen!
 
Målgrupp
  • Chefer och förtroendevalda med ansvar för välfärdsbrottslighetsfrågor.
  • Handläggare, strateger, samordnare och andra medarbetare som arbetar mot välfärdsbrottslighet och annan brottslighet.
  • Säkerhetschefer.
Upplägg
Konferensen startar klockan 10.00 den 24 oktober och avslutas klockan 15.00 den 25 oktober. På kvällen den 24 oktober, är du välkommen att äta middag tillsammans med talare och andra konferensdeltagare.
 
Early bird-erbjudande
Anmäl dig senast den 20 juni för att ta del av vårt early bird-erbjudande på 3 900 kronor. Därefter är priset 4 500 kronor.
 
Förbokade hotellrum
Det finns ett antal förbokade hotellrum påClarion Hotel Arlanda Airport. Bokningslänken hittar du i ditt bekräftelsebrev som du får när du slutför din anmälan.

Anmäl dig här
 
Remissyttrande från SKR med kopplingar till välfärdsbrottslighet, otillåten påverkan och våldsbejakande extremism
 
 
Ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier (SOU 2024:1)
Betänkandet tar i huvudsak upp förslag till stärkt skydd för offentligt anställda genom att föreslå två nya brott - förolämpning mot tjänsteman och angrepp mot tjänsteman, minska exponering av namn i beslut och andra handlingar som dokumenterar åtgärder genom att utelämna uppgifterna i skriftlig underrättelse om ett beslut samt att se över och skärpa straffen för brott riktade mot offentligt anställda.
 
Två nya stödmaterial
 
 
För att komma åt välfärdsbrottsligheten krävs ett strukturerat och uthålligt arbete. SKR har sett ett behov av att ta fram ett grundläggande stöd till kommuner och regioner.
 
Det finns kommuner och regioner som har erfarenheter att dela med sig av, och det finns de som behöver hjälp att komma igång med arbetet. Därför har SKR tagit fram två nya stödmaterial som på ett konkret sätt ska hjälpa till i arbetet mot välfärdsbrottslighet.
De två stödmaterialen har tagits fram i samarbete med KMPG och PWC.

Materialen hittar du här
 
Prioritera utredningar av välfärdsbrottslighet - 
 
debattartikel
 
 
Det är avgörande för samhällets tillit till välfärdssystemet att misstänkt brottslighet utreds och att åtal kan väckas , skriver debattörer från Vårdföretagarna, SKR, Sobona och Fremia.

Läs mer här
 
Bra att veta
 
 
Nätverk och samarbetsrum kopplat till välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan
 
SKR har ett antal olika nätverk och samarbetsrummet för välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan. I dem kan kommuner och regioner få del av aktuell inforamtion, dela erfarenheter, ställa frågor till varandra och/eller SKR samt ta del av material och exempel. 

Läs mer om SKRs nätverk och samarbetsrum och ansök om att medverka här
 
Kommunalt nätverk mot välfärdsbrottslighet

SKR har sedan en tid ett digitalt nätverk för kommuner mot välfärdsbrottslighet.
 
Nätverket träffas ca var sjätte vecka. Mötet består av en del där information om nyheter och aktuella händelser förmedlas och en del där deltagana kan ställa frågor och diskutera. En representant per kommun är välkommen att delta i nätverket.
Anmäl din kommuns representant  här
 
Avslutningsvis 
Läs mer om SKRs seminarier i Almedalen här
 
Redaktör 
 
Christina Kiernan
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00