Nu är Nationellt kliniskt kunskapsstöd en del av 1177
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
 
 
Nu är Nationellt kliniskt kunskapsstöd en del av 1177
 
Nya 1177 för vårdpersonal samlar information och nationella kunskapsstöd från Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. Webbplatsen erbjuder också direktlänkar till andra värdefulla kunskapsstöd.
Mer om 1177 för vårdpersonal
 
Hur kan kunskapsstöden bidra till mindre lågvärdevård?
 
Lågvärdevård och ”kloka kliniska val” är två begrepp som diskuteras flitigt i vården idag. I debattartiklar har det stötts och blötts huruvida vårdprogram, riktlinjer och andra kunskapsstöd bidrar till onödig vård eller inte. På vårens möte med ordförande och processledare i de nationella programområdena och de nationella samverkansgrupperna diskuterades frågan hur vård som inte skapar värde för patienterna kan minskas och hur kunskapsstyrningen kan bidra till det.
Kärnan finns i personcentrering
 
Evenemang
 
 
28 augusti: Nervsystemets sjukdomar
Digitalt seminarium med fokus på dialog, om aktuella insatsområden inom programområdet.
Dialogmöte nervsystemets sjukdomar

2 oktober: Barns och ungdomars hälsa
Digitalt heldagsseminarium om aktuella och framtida insatser inom programområdet.
Vad händer inom programområdet barns och ungdomars hälsa?

Kalendarium kunskapsstyrningvard.se
Kalendarium cancercentrum.se 

Se i efterhand
Vårdprogram cancerrehabilitering barn och ungdomar
 
Nyheter inom kunskapsstöd
 
 
Benartärsjukdom, sekundärprevention
Nu finns ett nytt kunskapsstöd för sekundärprevention vid benartärsjukdom. Kunskapsstödet ska stödja vården för alla de patienter där sjukdomen är orsakad av åderförkalkning.
Sekundärprevention vid benartärsjukdom
 
Videomöten med barn och unga
En ny vägledning för videomöten med barn och ungdomar samlar rättsliga principer och rekommenderade baskrav på tekniska plattformar.
Rekommendationer för videomöte med barn och unga
 
Två rapporter för att öka kvaliteten i kunskapsstöden
Nationella primärvårdsrådets arbetsgrupp (NAG) över- och underdiagnostik och behandling har tagit fram två rapporter. De ska bidra till arbetet med att utveckla hur kunskapsstöd tas fram. Dels hur vårdförlopp följer primärvårdsrådets checklista för att minska risker för över- och underbehandling, dels hur begreppet mångsjuklighet ska hanteras.
Bidra till processen för att ta fram kunskapsstöd 
 
Uppdaterat standardiserat vårdförlopp för cancer i urinblåsan och övre urinvägarna
Det standardiserade vårdförloppet (SVF) för urotelial cancer har uppdaterats, bland annat utifrån nya svenska data om vilka patienter som har lägre bakomliggande cancerrisk vid blod i urinen. Arbetet har skett i en brett sammansatt arbetsgrupp under Nationellt programområde (NPO) cancersjukdomar, med medlemmar från bland andra NPO njur- och urinvägssjukdomar.
Nytt SVF för cancer i urinblåsan och övre urinvägarna förtydligar indikationen för en SVF-utredning
 
Psykosguiden – en patientutbildning i 1177 stöd och behandling
Psykosguiden är en psykopedagogisk utbildning för patienter som kan arbeta med guiden i sin egen takt. Nationellt programområde psykisk hälsa är innehållsansvariga för guiden.
Psykosguiden stödjer en samskapande vård
 
Kunskapsstöd: nya, reviderade och remisser
 
 
Nya och reviderade kunskapsstöd
Du hittar nya och reviderade kunskapsstöd på 1177 för vårdpersonal, samt på cancercentrum.se.
Nya och reviderade kliniska kunskapsstöd
Nya och reviderade kunskapsstöd inom cancersjukdomar

Kunskapsstöd på remiss
Aktuella och kommande remisser
 
Nyheter inom uppföljning och analys
 
 
Uppmaning till registrering i uppföljningsrapport för rörelseorganens sjukdomar 
Rapport på Vården i siffror från NPO rörelseorganens sjukdomar uppmanar till ökad registrering för att få bättre täckning av data regionalt och nationellt. Rapporten har valt ut närmare 20 indikatorer som regionerna rekommenderas att använda vid registrering för kunskapsstöden höft- och knäledartros, handledsfraktur och tumbasartros.
Utvalda indikatorer för bättre möjligheter till uppföljning
 
Handbok för kvalitetssäkring av data i kvalitetsregister 
En handbok har tagits fram för att stödja arbetet med att kvalitetssäkra data i kvalitetsregister. Den riktar sig till alla som är involverade i arbetet med att säkerställa så hög och heltäckande kvalitet på registrens data som möjligt. Handboken ersätter den tidigare Valideringshandboken.
Kvalitetssäkringshandboken ger stöd i arbetet med kvalitetsregister
 
Helt automatisk överföring till kvalitetsregistret för mammografi 
Regionerna Västmanland, Värmland och Västernorrland har ni anslutit till det nationella kvalitetsregistret för mammografi (bröstcancerscreening), och före årets slut beräknas 17 av landets 21 regioner ha anslutit sig. Registret är konstruerat så att data från patienternas journaler förs över till registret helt utan manuell hantering.
Tre regioner nu anslutna till mammografiregistret – fler står på tur 
 
Ojämlik palliativ vård enligt Cancerfondens rapport 
Cancerfondens rapport om palliativ vård i landet visar på ojämlik tillgång till vård, brister i styrning och avsaknad av kompetensutveckling. Nationella cancersamordnaren Kjell Ivarsson håller i stort med om kritiken och lyfter bland annat att en sammanhållen infrastruktur mellan kommuner och regioner saknas. Kunskapsstyrning för palliativ vård är diagnosövergripande och sker i samverkan mellan RCC (NPO cancersjukdomar) och NPO äldres hälsa och palliativ vård.
Samarbete nyckeln för att komma till rätta med brister i den palliativa vården
 
Patientrapporterade mått visar att äldre är mer nöjda med cancervård än yngre 
Sedan 2017 har Regionala cancercentrum (RCC) skickat så kallade PREM-enkäter till patienter som utretts inom standardiserade vårdförlopp (SVF) för cancersjukdomar. Svaren är genomgående positiva, bland annat har hela 90 procent av de tillfrågade ett positivt helhetsintryck av sitt vårdförlopp.
Äldre mer nöjda med cancervård än yngre
 
Register hjälper regionerna att hålla koll på användningen av cancerläkemedel
Regionerna ställer om vården när det kommer nya rekommendationer om cancerläkemedel, men de väljer inte alltid de billigaste alternativen. Det är två av slutsatserna i Regionala cancercentrums årsrapport från Register för cancerläkemedel, RCL. Rapporten visar också att automatöverföringen har ökat och har potential att öka ännu mer.
Ny rapport visar hur cancerläkemedel används och fungerar, RCC (cancercentrum.se)
 
Nyheter inom verksamhetsutveckling
 
 
Vårdförlopp för stroke infört i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
Det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet för tidiga insatser vid stroke och TIA har införts i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland. Framgångsfaktorer har varit goda samarbeten med verksamheterna och ett tydligt fokus på patienten i vårdförloppets insatser.
Gemensam standard för jämlik vård
 
Patientens kunskapsstöd fortsätter att utvecklas  
Fler e-tjänster och anpassad information på 1177 stödjer personer med reumatism och sparar tid för sjuksköterskorna på reumatologmottagningen i Region Jönköpings län. Pilotprojektet med patientens kunskapsstöd innehåller flera delar. Samtidigt utvecklas Min vårdplan för cancersjukdomar, nu även med information anpassad för barn.
Patientens kunskapsstöd i olika former
 
Mer jämlikt deltagande i kliniska studier med förbättrad databas
Databasen Cancerstudier i Sverige är en öppen, nationell databas där läkare kan snabbt få fram information om vilka studier som pågår och matcha dem mot sina patienter. Databasen har skapats av Regionala cancercentrum i samverkan med målet att fler patienter ska få möjlighet att ingå i studier oavsett var i landet de bor. Nu har databasens sökfunktion förbättrats med möjlighet att söka på gener och pågående fas 1-studier.
Cancerstudier i Sverige – nu med bättre sökfunktion 
 
Aktuella nomineringar
 
Se aktuella nomineringar av ledamöter till nationella arbetsgrupper (NAG).
Nomineringar av ledamöter
 
Trevlig sommar!
 
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet riktar sig till dig som har ett uppdrag i Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, samt till dig som arbetar med närliggande frågor.

Prenumerera på nyhetsbrevet
Om Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård