Information om aktuella miljö- och klimatfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Konferenser och seminarier
 
Årskonferens för miljö- och klimatstrateger, 9-10 september  
Varmt välkommen till SKR:s årliga konferens för miljö- och klimatstrateger! Vi möts kring möjligheter och utmaningar med utgångspunkt i rollen som strateg för utbyte av erfarenheter och samverkan. Konferensen innehåller kunskapspass och workshops om styrning och ledning samt omvärlds- och trendspaningar med avstamp i det kommunala miljö- och klimatarbetet. Andra teman är energiplanering, grön omställning och hållbarhetsrapportering enligt CSRD. Konferensen hålls fysiskt, eftermiddag och kväll 9 sept till lunch 10 sept, i SKR:s lokaler på Hornsgatan 20 i Stockholm.  
Mer information och anmälan - SKR 
 
Dricksvattendagarna 2024, 18-19 september 
Årets dricksvattenkonferens kommer att ha fokus på den nya lagstiftningen som genomför EU:s dricksvattendirektiv och vad det innebär för dricksvattenkontrollen. Konferensen genomförs under två digitala förmiddagar och riktar sig till chefer och inspektörer som ansvarar för eller genomför kontroll inom dricksvatten. Dagarna kommer bland annat att innehålla nyheter och information från nationella myndigheter på dricksvattenområdet och intressanta exempel där kommuner delar med sig av sina erfarenheter. Programmet publiceras inom kort, men boka gärna in datumen redan nu. 
Mer information och anmälan - SKR 
 
Tillsynsdagarna 2024  
I år delar vi upp Tillsynsdagarna i ett antal temaseminarier under året. Nästa seminarie sker 26 september. Fler kan tillkomma under året.  
 
Receptfria läkemedel, 26 september 
Digitalt seminarium där Läkemedelsverket tar upp senaste nytt om kontrollområdet Receptfria läkemedel och svarar på frågor. Mer information och anmälningslänk kommer inom kort.
 
Energi och klimat
 
 
Robust kommun – program för att höja den kommunala energiberedskapen 
Energimyndigheten planerar ett investeringsstödsprogram som ska fördela 1,7 miljarder kronor mellan 2025 och 2030 till kommunerna för att höja totalförsvarsförmågan inom energiförsörjningen. Förmågan att hantera avbrott och störningar i den samhällsviktiga verksamheten ska ökas. Under 2024 genomför Energimyndigheten ett pilotprogram med 10 kommuner. Energiberedskap är en viktig komponent i energiplanering och totalförsvarsplanering. 
Investeringsstöd kommunal energiberedskap - Energimyndigheten 
 
Karta över klimat- och miljöarbete i Västra Götaland 
Länsstyrelsen Västra Götaland har lanserat en karta som visar kommunernas arbete inom miljö och klimat i länet. Kartan ska ge inspiration till andra kommuner.  
Karta över länets klimat- och miljöarbete - Länsstyrelsen  
 
Plastkartan - initiativ för minskad plast till energiåtervinning 
Plastkartan från Färdplan för fossilfri uppvärmnng visar initiativ och aktörer för minskad plast till energiåtervinning, längs hela värdekedjan. 
 
Tips om solparker utan stängsel 
Tips om hur solparker kan försäkras utan behov av instängsling finns att hämta hos Svensk Solenergi. 
Partnererbjudanden - Svensk Solenergi 
 
Direktivet om byggnaders energiprestanda publicerat 
Direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) är nu publicerat i Official Journal. Medlemsstaterna har två år på sig att implementera det. Tuffa krav ställs på förbättrad energiprestanda och på installation av solenergi. Lokalbyggnader ska klara ett tröskelvärde som år 2030 motsvarar de 16% med sämst energiprestanda år 2020 och år 2033 de med 26% sämst energiprestanda år 2020. Det kommer spela stor roll hur beräkningarna görs uppdelat på olika lokalkategorier och hur möjligheten till undantag tillämpas i Sverige. Stocken av bostäder ska utvecklas linjärt till en nollutsläppsstock år 2050. Här blir det avgörande hur Boverket utvecklar krav för befintliga byggnader. Uppdrag till Boverket väntas före sommaren. SKR följer den svenska implementeringen och skickar mer utförlig information till fastighetssidan i kommunen.  
EPBD - publicerat i Official Journal 
EPBD – EU-kommissionen 
 
Uppdrag om implementeringen av energidirektiven  
Energimyndighetens väntas publicera sina förslag  den 14 juni om genomförandet av kraven på energieffektivisering i offentlig sektor enligt energieffektiviseringsdirektivet, EED. Energimyndigheten har i maj fått ytterligare uppdrag för implementeringen av EU:s energidirektiv. Det omfattar bland annat principen om energieffektivitet först, information och medvetandehöjande, energitjänster, finansiering och tekniskt stöd.  
Regeringsuppdrag EED-EPBD-RED (regeringen.se) 
 
Vill din kommun medverka i Mobilitetsveckan 16-22 september?  
Mobilitetsveckan är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Nu finns möjlighet för kommuner att registrera sig och åta sig att genomföra ett antal aktiviteter. Det kan handla om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter. Läs mer på trafikverket.se/mobilitetsveckan 
Nationell samordnare och kontakt på Trafikverket är Niklas Henriksson.
 
Klimatanpassning
 
 
Klimatanpassning för fastighetsägare
Fastighetsägare står inför ökade klimatrisker. En Temasida om klimatanpassning för fastighetsägare har tagits fram av SMHI och Myndighetsnätverket för klimatanpassning på klimatanpassning.se
 
Vatten
 
 
Nya EU-regler om material i kontakt med dricksvatten från 13 maj 2024 
De nya reglerna om material och produkter i kontakt med dricksvatten börjar gälla den 13 maj, men aktörer inom dricksvattenområdet har fram till den 31 december 2026 att anpassa sig. Reglerna påverkar många aktörer inom dricksvattenområdet, från nationella myndigheter till certifieringsorgan, tillverkare av material och produkter, branschorganisationer, kommuner och övriga intressenter. 
Information hos Livsmedelsverket 
Information hos Boverket 
 
Evenemang hos andra aktörer
 
Så påverkar EU-direktiven bygg- och fastighetsbranschen, 3 juni 
EU-handläggaren Martin Broberg på SBHSS/Södra Sverige sammanfattar det viktigaste om energieffektivitetsdirektivet (EED) och direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD). Det finns möjlighet att ställa frågor. 

Ingår i Energikontoren Sverige - Öppna webbinarier.
Anmälan senast 30 maj - Extern länk 
 
Rättvisa konsumtionsbaserade utsläpp, 4 juni kl. 12.00 - 13.30 
Hur påverkar omställningen till det hållbara samhället hushållens levnadsvillkor? Vad kan en kommun göra? Ta del av en digital presentation av slutsatserna från projektet ”Minskade konsumtionsbaserade klimatutsläpp och jämlika livsvillkor” i samarbete mellan Avesta kommun, SEI och RISE. 
Anmälan genom e-post till Mirjam Nykvist
 
Färdplan fossilfri uppvärmning, Stockholm 5 juni kl. 08.30 - 12.00 
Det är fem år sedan färdplanen överlämnades till regeringen. Hur bidrar rådande politik och styrmedel till arbetet med färdplanens vision och vad innebär den ökade efterfrågan på förnybar råvara för omställningen?  
Information och anmälan – Färdplan värme 
 
Hur kan vi minska utsläpp av mikroplast? 10 juni, kl. 13.00 - 16.00 
För dig som arbetar i kommun och funderar på hur ni ska minska utsläpp av mikroplast. Nationell plastsamordning bjuder för att inspirera kommuner att ta fram handlingsplaner för att minska utsläpp av mikroplast. 
Information och anmälan 
 
Transition Lab Forum Live: Rättvis energiomställning för klimatneutrala städer, 13 juni kl. 10.00 - 12.00 
Viable Cities och Örebro kommun hälsar varmt välkomna till Transition Lab Forum Live med temat Rättvis energiomställning för klimatneutrala städer.  Information och anmälan 
 
Färdplan för bygg- och anläggningssektorns klimatomställning, 14 juni kl. 09.00 - 10.00 
I februari lanserades en uppgraderad färdplan för bygg- och anläggningssektorns klimatomställning. Färdplanens implementeringsgrupp bjuder in till ett webbinarium för att berätta om innehållet i den uppgraderade färdplanen. 
Information och anmälan - Byggföretagen 
 
Transition Lab Forum Live: Klimatsmart mobilitet 2030, 5 september 
Viable Cities, Göteborgs stad och Drive Sweden hälsar varmt välkomna till Transition Lab Forum Live med tema Klimatsmart mobilitet 2030! 
Mer information kommer 
 
SKR Miljö- och klimatnytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva!
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se