En händelserik vår i Nackas kulturliv
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
En händelserik kulturvår i Nacka!
 
Efter en lång vinter, och vad som känns som en ovanligt sen vår, har nu äntligen värmen och grönskan kommit. Nu stundar sommaren och jag hoppas att ni alla har hunnit njuta lite extra av det fina vårvädret och Nackas vackra miljöer!
 
Min första tid som kultur- och fritidsdirektör har, liksom tidigare period som tillförordnad, varit fortsatt intensiv och lärorik. Jag slås varje dag av att det är så mycket spännande på gång på kultursidan. Därför känns det kul att vi i detta nyhetsutskick kan dela med oss av flera roliga nyheter och nyttig information till alla våra kulturvänner.
 
Den 23 maj höll kulturnämnden ett sammanträde i Boo folkets hus som innehöll flera intressanta punkter på agendan. En punkt som stack ut var att årets stipendiater och mottagare av kulturnämndens utmärkelser formellt valdes. I år har vi med ökade anslag haft glädjen att kunna dela ut stipendier till nio unga kreativa stipendiater och två berikande kulturinitiativ i kommunen. Vi har även sett ett särskilt högt engagemang från kommunens medborgare i form av inskickade nomineringar. För att citera ordförande Monica Brohede Tellström så visar det verkligen vilken framåtanda och kreativitet vi har i Nacka kommun. Stipendiaterna och mottagarna tilldelas sina utmärkelser i Nacka stadshus den 11 juni. Läs mer om detta längre ner i nyhetsbrevet.
 
Någonting som är ytterligare värt att nämna är att vi under våren har haft ett stort fokus på upphandling av en aktör för den öppna kulturskolan i Fisksätra. Vi är nu äntligen i mål med processen och har glädjen att kunna välkomna Kulturama kulturskola i Fisksätra från och med den 1 juli. Det är ett glatt tillskott till Nackas kulturliv och vi ser fram emot att kunna erbjuda nya kreativa aktiviteter inom kulturområdet till alla våra unga Nackabor. Vi jobbar nu på för fullt för att övergången av driften i Fisksätra sker enligt plan.
 
När det kommer till upphandlingar så har vi även upphandlat ett modernt, effektivt och innovativt stödsystem till kulturskolan, en process som slutfördes under maj månad. Vi har tidigare delat information gällande detta och fler uppdateringar följer längre fram.
 
Jag vill även passa på att lyfta ett fantastiskt kulturinitiativ som ägde rum nu i maj. Den 8 maj hölls vernissage, med en efterföljande vårsalong till och med 21 maj, i Dieselverkstadens foajé. Vernissagen och utställningen var ett gemensamt initiativ från kommunen, genom de sju fritidsgårdarna, samt Kulturhuset Dieselverkstaden. Ungdomar från hela Nacka i åldrarna 13 till 19 år har gestaltat olika känslouttryck i pärlplattor som ställts ut under vårsalongen. Under vernissagen utsågs även ”årets vårsalongare”, läs gärna mer om detta nedan.
 
I tidigare utskick uppmuntrade jag även till att boka in personliga möten och jag har redan haft möjlighet att träffa flera av er – och jag träffar gärna fler för introduktion och korta samtal. Önskar ni boka ett möte får ni gärna mejla mig så hittar vi en tid.
 
Detta var bara några spännande händelser och ni finner fler intressanta nyheter för fortsatt läsning nedan. Då detta är vårt sista nyhetsutskicka innan sommarledigheten, så vill jag avslutningsvis även passa på att önska er alla en fantastiskt härlig sommarledighet när den kommer. Hoppas att det soliga vädret håller i sig – så ser vi fram emot en fin och energirik start på hösten i augusti.
 
Allt gott så länge och vänliga hälsningar,
 
Hans-Otto Halvorsen
Kultur- och fritidsdirektör
 
 
Kulturnämnden i Nacka uppmärksammar nio kreativa unga och två kulturinitiativ  
 
I år uppmärksammar kulturnämnden i Nacka hela nio unga musiker och konstnärer för sina musikaliska färdigheter och konstnärliga kreativitet då de tilldelas stipendiet Ung Kultur. Även två utmärkelser delas ut till syskonen Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse samt Älta kulturförening för ungdomsinitiativet Escape Älta.
 
En känslosam vernissage och vårsalong i Dieselverkstaden
 
För andra gången samverkade Nackas fritidsgårdar med Kulturhuset Dieselverkstaden för att främja ungas kulturutövande. Från mitten av april till mitten av maj deltog ungdomar mellan 13 och 19 år med bidrag till årets Vårsalong Nacka.
De känslofulla konstverken skapade av pärlplattor intresserade många besökare redan första dagen av årets Vårsalong i Dieselverkstaden. Under vernissagen utsågs även Isabelle Thorngren till ”Årets vårsalongare”. Utställningen visades mellan den 8 och 21 maj.
 
Fler kulturlokaler tillgängliga i Stavsborg  
 
I Stavsborgskolan finns nu två musiksalar som kan hyras för musikundervisning. Musiksalarna är 58 kvadratmeter stora och lämpar sig för allt från individuell undervisning till ensemblespel, musikgrupper och mindre orkestrar. Musiksalarna är tillgängliga att hyra vardagar mellan klockan 17.00 och 22.00. För bokningsförfrågan och mer information kontaktas bokningsgruppen på bokningfritid@nacka.se
 
Ny aktör för öppna kulturskolan i Fisksätra
 
Under våren genomfördes en upphandling av en aktör till driften av den öppna kulturskolan i Fisksätra. Vi har tidigare kunnat meddela att Medborgarskolan Stockholm har vunnit upphandlingen och kommer att driva Kulturama kulturskola i Fisksätra från och med 1 juli 2024. Till en början kommer den nya aktören att erbjuda kurser inom dans, teater, bild och form men verksamhetens utbud kommer att kunna variera efter barn och ungas önskemål. Vi välkomnar varmt Medborgarskolan Stockholm till Nacka kommun.
 
 
En milstolpe för Älta kultur och fritidskvarter
 
Vi har glädjen att meddela att fastighetsbolaget Wallenstam nu har gått i mål med en upphandling av en entreprenör för byggnation av nya lokaler i Älta. Detta innebär att planeringen nu tar vid för en byggstart av nya lokaler för kulturhus, bibliotek och fritidsgård. En mer detaljerad tidsplan kommer att beslutas inom kort. Den ungefärliga tiden från start till färdigställande är cirka två år, vilket innebär att verksamhet preliminärt väntas kunna flytta in i mitten av 2026.
 
 
Nacka musikskola tar emot en fana av
H.M.H Konung Carl XVI Gustaf
 
Vid det traditionella firandet av Nationaldagen på Skansen den 6 juni, delar kungen varje år ut fanor till tio föreningar och organisationer runt om i landet. I år har vi den glada nyheten att Nacka musikskola är en av mottagarna. Musikskolan ansökte om en fana med anledning av att de firar 90 år under 2024. En elev tillsammans med lärare, Vesna Mattsson och Felix Österberg, tar emot fanan av kungen på Sollidens scen. Det är även kul att Nacka musikskolas blåsorkestrar, som i över 15 år har representerat Nacka i firandet, marscherar i det festtåg som går från Kungsträdgården till Skansen. Festligheterna kan även följas på SVT för den som inte kan vara på plats.
 
 

 
Sommarlovsprogrammet med kulturaktiviteter publicerat
 
Nu har sommarens program med aktiviteter inom kulturområdet publicerats på Nacka.se. I år erbjuder biblioteken allt från pysselstunder och sagostunder till animationskurser för barn och sommarbio. Utöver detta erbjuder Danshuset dansläger och vill du lära dig mer om livet i Nacka, då som nu, så har hembygdsmuseet slagit upp dörrarna för sommaren. Se till att kika in och planera in sommarens aktiviteter redan idag.
 
 
Marknadsför era aktiviteter i våra kalendrar
 
Liksom i föregående nyhetsbrev vill vi passa på att påminna om att lägga till aktiviteter på kommunens webbplats (nacka.se), där det finns två evenemangskalendrar. En kalender riktar sig till unga Nackabor i åldrarna 13 till 19 och den andra kalendern är öppen för alla åldersgrupper. Kalendrarna är en möjlighet för er att kostnadsfritt nå ut till era målgruppen via oss. Klicka på ”Tipsa oss om ett evenemang” och beskriv sedan aktiviteten som är öppen för allmänheten så publiceras den inom kort.
 
 
Nyligen publicerad befolkningsprognos
 
Under maj kom det en uppdaterad statistik och befolkningsprognos för Stockholms län. Vi har tagit del av siffrorna för Nacka Kommun och analyserar löpande den statistik som offentliggörs och ser vilken påverkan det har för kommunen inom kultur- och fritidssektorn, både på kort och på lång sikt.
 
Har du frågor skriv till kultur@nacka.se
Vill du prenumerera på nyhetsbrevet? Klicka här