Nyhetsbrev 29 maj
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Birgitta Persdotter, forskare, Karlstads universitet
20 000 barnavårdsärenden i unik nationell studie 
 
Cirka 120 kommuner deltar i SKR:s och Karlstads universitets projekt NUSO, som följer upp omställningen till nya socialtjänstlagen. Nu kan du se en ny film om projektet och läsa mer om de tre delstudierna i sociala barn- och ungdomsvården. Aldrig tidigare har en så stor studie gjorts i svensk socialtjänst.
Så bidrar NUSO till en kunskapsbaserad socialtjänst
 
Hög delaktighet i barnavårdsutredningarna 
 
Oskarshamn har precis avslutat delstudie 1 i projektet NUSO. Johanna Woxö och Amanda Andersson berättar om sina erfarenheter från datainsamlingen för avslutade barnavårdsutredningar.  
Skillnader mellan kön – behöver hitta sätt att nå pojkar
 
Kunskapsbaserad socialtjänst – vad kan kommuner göra redan nu?
 
Vad innebär bästa tillgängliga kunskap och vad behövs för att lyckas med omställningen till en kunskapsbaserad socialtjänst? Se ett samtal med Fredrik Hjulström, som deltog i utredningen om en ny socialtjänstlag. 
Stöd för en kunskapsbaserad socialtjänst

Gemensam satsning – ge besked om finansiering 
Kommunernas satsning för en kunskapsbaserad socialtjänst förnyas för 2025-2028 och finansieras gemensamt. Det ger långsiktiga förutsättningar att ställa om till nya socialtjänstlagen. Senast 30 juni behöver kommunerna meddela SKR om de är med och finansierar.  
Frågor och svar om tilläggsfinansiering
 
Nytt steg, ny kurs och nytt ansikte i Yrkesresan
 
I slutet av maj publicerar vi en ny kurs om grundläggande värden och regelverk inom Yrkesresan Funktionshinder för utförare. Vi välkomnar också Elisabeth Högberg, som är ny projektledare för den resan. Yrkesresan Barn och unga har öppnats upp även för socialsekreterare som arbetat 2-5 år inom området. Där finns två kurser på plats och fler kommer efter sommaren.
Yrkesresan – nyheter i maj
 
12 digitala tjänster som socialtjänsten behöver ha 
 
SKR har tagit fram en lista med 12 digitala tjänster som socialtjänsten behöver för att öka kvaliteten, effektivisera resursanvändningen och möta kraven på informationssäkerhet. Listan har tagits fram i dialog med kommuner.  
Digital basnivå för socialtjänsten
 
Ungdomskriminalitetsnämnder kan försvaga socialtjänsten
 
Regeringens utredare föreslår att en ny statlig myndighet ska fatta beslut om insatser till barn som begår eller riskerar att begå allvarliga brott. 
– Fokus borde istället vara på att stärka socialtjänstens förutsättningar att ge evidensbaserade insatser som motverkar normbrytande beteenden, säger Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR. 
Utredningens förslag kan underminera socialtjänsten
 
Ingen är vinnare i en strejk
 
Ingen tjänar på en strejk inom hälso- och sjukvården. Allra minst patienter och äldre, men inte heller medarbetare och chefer. Låt oss därför prata om lösningarna, i stället för att trappa upp konflikten. Det skriver Johan Kaarme, avdelningschef, SKR.
Vårdbloggen
Se även: Frågor och svar om Vårdförbundets konflikt
 
Rustad för värmebölja? 
 
Värmeböljor kan innebära stor risk för den som är äldre, har en funktionsnedsättning eller äter viss medicin. Därför är det viktigt att ha rutiner och nå ut med information. SKR har samlat länkar till stöd, faktablad för personal, och filmer som kan användas som APT. Det finns även material för anhöriga och allmänhet. 
Värmebölja – stöd för vård och omsorg
 
Mer från SKR 
 
 
En av sex tonårsflickor i kontakt med BUP 
Kapaciteten inom psykiatrin ökar, men efterfrågan ökar ännu snabbare. Störst ökning sker bland flickor i tonårsåldern.
Psykiatrin i siffror – ny rapport från SKR
 
Nyckeltal våldsutsatta – resultat i Kolada 
140 kommuner och stadsdelar har rapporterat in uppgifter till Kolada för att följa upp stödet till våldsutsatta vuxna inom individ-och familjeomsorgen (IFO). Resultaten för år 2023 är nu publicerade i Kolada. Med nyckeltalen kan kommuner jämföra och följa utveckling över tid. 
Kolada, våldsutsatta vuxna IFO
 
Missa inte anmälan till SKR:s brukarundersökningar
Måndag 3 juni stänger anmälan till brukarundersökningar med tilläggstjänster. Hittills är 165 kommuner med och vi hoppas på ännu fler. Psst! Det går att anmäla sig även efter den 3 juni, men då utan tilläggstjänster.
Brukarundersökningar i socialtjänsten
 
Fler tuffa år väntar för kommuner och regioner
SKR:s prognos för 2024 visar på ett fortsatt svårt ekonomiskt läge. Det kommer fortsatt att krävas åtgärder både från kommuner och regioner, samt från staten, för att säkra välfärden.
Det visar SKR:s ekonomirapport
 
Utbildningar och seminarier 
 
 
3 juni 
Socialtjänsten och brottsligheten 
 
Hur förhindrar vi att barn och unga dras in kriminalitet och vilken roll ska socialtjänsten ta i det brottsförebyggande arbetet? Medverkar gör bland annat kriminolog David Sausdal, utredare Michael Tärnfalk, Socialstyrelsen, SBU och BRÅ. Du hör även erfarenheter från Strängnäs och Örebro.  
Sista dag för anmälan 2 juni
 
12 juni 
Hur kan vi stärka tilliten till socialtjänsten? 
Under en heldag lyfter vi exempel på kommuners arbete. Bland annat hör du om dialogsocionomer i Malmö, samhällsvägledare och kulturtolkar i Uppsala och vad utvärderingen visar om utlokaliseringen av socialtjänsten i Skäggetorp. 
Sista dag för anmälan 11 juni 
 
13 juni 
Jämlika livschanser för barn och unga 
 
Den socioekonomiska segregationen har ökat, inte bara i storstäder. Hur kan vi främja jämställda och jämlika levnadsvillkor för barn och unga? Under en heldag lyfter vi statistik, forskning och exempel från kommuners arbete med social hållbarhet.   
Sista dag för anmälan 12 juni 
 
13 juni 
Juridiken vid välfärdsteknik
Den 1 mars 2024 kompletterades socialtjänstlagen med några bestämmelser som ska underlätta användningen av välfärdsteknik i kommunala vården och omsorgen. Under ett seminarium får du ta del av SKR:s tolkning av de nya bestämmelserna.
Sista dag för anmälan 12 juni 
 
27 augusti 
Tema samsjuklighet: skadligt bruk, beroende och LSS 
Personer med kognitiva funktionsnedsättningar har förhöjd risk att utveckla skadligt bruk och beroende. Hur kan vi förhindra att målgruppen utvecklar beroende, och vilka insatser behövs för unga och vuxna? Under konferensen möter du forskare och experter med gedigen erfarenhet på området. 
Sista dag för anmälan 26 augusti
 
Start 3 september 
Individbaserad systematisk uppföljning
SKR ger en utbildning i individbaserad systematisk uppföljning där du lär genom att göra. Utbildningen varvar teori med praktiska arbetspass, och hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff. 
Sista dag för anmälan 23 augusti
 
3 september–20 december 
Barnrättsstrategutbildning 
Få övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den i verksamheten. Utbildningen innehåller teori, workshops, diskussioner och hemuppgifter.  
Sista dag för anmälan 30 augusti
 
10 september 
Utvidgat reseförbud - nya regler
Från 1 juni gäller utvidgade regler för utreseförbud för att stärka barns skydd mot skadliga utlandsvistelser. SKR ger en halvdagskurs tillsammans med polisen där du lär dig mer om reglerna och de verktyg som hindrar resor efter beslut om utreseförbud. 
Anmälan öppnar inom kort 
 
14 oktober
Begränsningsåtgärder
Tvångs- och begränsningsåtgärder är inte tillåtna i socialtjänsten, men här finns utmaningar när vi stöttar och skyddar personer med olika funktionsnedsättningar. Vad gör en åtgärd ok och inte? Vi lyfter tillsynsmyndigheternas syn och går igenom kunskapsläget på området. 
Sista dag för anmälan13 oktober
 
23–24 oktober 
drogFOKUS 
Missa inte Sveriges största konferens om förebyggande vård och behandling samt brottsförebyggande och hälsofrämjande arbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Ta del av senaste forskningen, delta i samtal och knyt kontakter.
Konferensen hålls i Karlstad
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Ungdomskriminalitet – statens insatser otillräckliga 
De statliga insatserna för att bryta grov kriminalitet hos barn är inte tillräckligt effektiva. Det visar en rapport från Riksrevisionen. Granskningen omfattar regeringen, SiS, Socialstyrelsen, polisen, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården samt deras samverkan med socialtjänsten. 
I rapporten ges flera förslag på förbättringar
 
Över 100 000 har sökt skyddad yrkestitel
Sedan 1 juli förra året har Socialstyrelsen fått in över 100 000 ansökningar om skyddad yrkestitel som undersköterska. Majoriteten, 77 000 ansökningar, har godkänts. Sex procent har fått avslag. 
Saknade dokument – främsta orsaken till avslag
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00