Utökat strejkvarsel slår mot vården
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Utökat strejkvarsel slår mot vården
 
Vårdförbundet utökade strejkvarsel kommer att slå direkt och snabbt mot stora grupper av patienter. Förhandlingarna om ett nytt avtal måste framåt för att få stopp på konflikten. 
− Vi och Vårdförbundet behöver snabbt hitta en väg framåt i förhandlingarna. Ingen vinner på en strejk i vården, allra minst svårt sjuka patienter och äldre. Det är allvarligt att Vårdförbundet väljer att utöka strejkvarslet och konflikten, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse.
 
Frågor och svar om konflikten i vården
 
Vårdförbundets konfliktåtgärder handlar om att hindra övertidsarbete, merarbete och nyanställningar, och från den 4 juni strejk riktat mot sju sjukhus. SKR har tagit fram frågor och svar om vad konflikten innebär för arbetsgivare.
 
Ingen är vinnare i en strejk
 
Ingen tjänar på en strejk inom hälso- och sjukvården. Allra minst patienter och äldre, men inte heller medarbetare och chefer. Låt oss därför prata om lösningarna, i stället för att trappa upp konflikten. En strejk inom hälso- och sjukvården kommer att slå direkt mot stora grupper av patienter. Regionerna uttrycker stark oro för exempelvis cancerpatienter och patienter med akuta tillstånd.
Det skriver Johan Kaarme, avdelningschef SKR.
Vårdbloggen
 
Så arbetar du strategiskt med kompetensutmaningen
 
Antalet personer i arbetsför ålder att minska kraftigt de kommande åren. Samtidigt ökar antalet personer över 80 år med 120 000, vilket ökar behovet av vård och omsorg. Både offentliga och privata sektorer upplever en stor brist på arbetskraft och rätt kompetens. Hur kan vi arbeta proaktivt för att säkra kompetensförsörjningen? Bodil Umegård, sektionschef SKR, skriver om hur demografiska förändringar påverkar välfärdens kompetensförsörjning och ger konkreta förslag på åtgärder.
Arbetsgivarbloggen
 
Höjt försörjningskrav förvärrar kompetensbristen
 
Trots brist på arbetskraft går regeringen vidare med ett kraftigt höjt lönegolv för utomeuropeiska invandrare. Det kan få stora negativa konsekvenser för välfärd och grön omställning.
− Arbetskraftsinvandring från Europa är inte ett alternativ. EU-kommissionen pekar istället på behovet av ökad arbetskrafts-invandring från länder utanför Europa. Om regeringen i det läget väljer att stänga dörren för människor som vill arbeta hos oss i Sverige så sätter den upp ett ordentligt hinder, säger Anders Henriksson, ordförande SKR.
Höjt försörjningskrav förvärrar kompetensbristen
 
Evenemang 
 
 
SKR i Almedalen
 
SKR är på plats i Almedalen för att diskutera välfärdens utmaningar. I år anordnar vi tre seminarier som handlar om framtidens äldreomsorg, 
välfärdsbrottslighet och finansieringen i välfärden. 
SKR:s seminarier i Almedalen
 
Arbetsgivarforum (17-18 sep) förlängd early bird
 
Välkommen till en konferens full med inspiration om hur du kan underlätta kompetens-utmaningen trots försämrat ekonomiskt läge. Anmäl dig före 5 juni för att få rabatt.
Jag vill anmäla mig
 
HR-program för välfärdens digitalisering
 
Vill du stärka din förmåga att stödja digitalisering och bidra till din organisations utveckling? I programmet får du som arbetar inom HR i offentlig sektor fördjupa dig i digitaliseringens roll för att möta välfärdens utmaningar. Programmet arrangeras av Adda och riktar sig till dig som jobbar inom HR.
Jag vill anmäla mig
 
Lästips!
 
 
En jämställd arbetsgivarpolitik
 
SKR:s arbetsgivarpolitiska jämställdhetsprogram är uppdaterat med ny statistik. Programmet har en tydlig koppling till kompetens-utmaningen, där kvinnor i hög grad är frånvarande från det betalda arbetet. Här hittar du konkret stöd i arbetet med att bli jämställda arbetsgivare.
En jämställd arbetsgivarpolitik
 
Redaktör
 
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00