En intensiv period ligger framför oss
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En intensiv period ligger framför oss
 
Anna Weinsjö. (Foto: Bengt Säll)
Den 15 maj stängde omvalsperioden. Allt har gått bra och jag vill passa på att tacka för ett bra samarbete så här långt. I det här nyhetsbrevet kan ni ta del av statistik efter omvalperioden, och så har vi släppt 2024 års gymnasiebehovsrapport som dessutom fyller 10 år i år.
 
När andra verksamheter så smått börjar trappa ner inför sommaren börjar nu en hektisk period för både er och för oss. En hel del arbete är kvar innan slutantagningen ska göras och publiceras.

Jag skulle vilja påminna om att vi har tagit fram en del material som stöd för er:
  • I Indra under blanketter/info finns det en checklista för vad som behöver göras nu. Vi har städat upp på den här sidan för att det ska vara lättare att hitta det man söker efter.
  • I Indramanualen finns korta instruktionsfilmer som visar hur ni gör enstaka moment eller fattar beslut. 
  • I Indra under blanketter/info kommer ni i nästa vecka hitta en grov tidsplan för att ni redan nu ska kunna börja planera för antagningsåret 2025. Inför uppstarten av antagningsåret 2025 kommer den publiceras på Gymnasieantagningens webb.
Jag hoppas ni har uppskattat de webbinarier och öppna frågestunder som vi har haft under våren. Tveka inte att höra av er om det finns ett ämne som ni tycker att vi borde ta upp, eller om ni har någon annan återkoppling. Nästa gång vi hörs i det här formatet är det september, till dess önskar jag er en riktigt fin sommar och ledighet när det är dags!
 
Anna Weinsjö
verksamhetschef Gymnasieantagningen

 
Aktuellt just nu
 
Gymnasiebehovsrapporten 2024 är här
 
Storsthlm har släppt den tionde upplagan av gymnasiebehovsrapporten - rapporten som varje år sammanfattar läget i landets största gymnasieregion. 

Gymnasiebehovsrapporten kan ge ett gemensamt kunskapsunderlag och stimulera ett fortsatt utvecklingsarbete på såväl regional, delregional som lokal nivå. 

Läs mer och ladda ner 2024 års gymnasiebehovsrapport här.
 
Gymnasiebehovsrapporten fyller tio år
 
Britt-Marie Holmström, konsult på Storsthlm, har arbetat med gymnasiebehovsrapporten i sju av tio år, och vi har ställt några frågor till henne om den.
 
Vad är nytt i år?
 
Det finns två nya avsnitt i år: ”Att göra ett gymnasieval”, som beskriver en rapport från Ungdomsbarometern, samt ”Yrkesvuxutbildning i Stockholms län 2024”.
 
Varför är gymnasiebehovsrapporten så viktig?
 
 Förhoppningen är att rapporten ska ge gemensamma fakta som blir ett användbart underlag för samtliga huvudmän för gymnasieutbildningen i gymnasieregionen, såväl kommunala som fristående. Redovisningarna per kommunkluster gör bilden tydligare och kompletterar totalbilden över denna stora region. När den förväntade elevutvecklingen visar en nedgång inom några år så blir det än viktigare att ha en gemensam bild som underlag för diskussioner om hur utbud och dimensionering ska ske framåt.

Läs hela intervjun med Britt-Marie här.
 
 
Så här fungerar rutinerna för sena kompletteringar under sommaren 
 
 
Vi har tidigare informerat om Gymnasieantagningens nya regler och rutiner för sena kompletteringar i år. Här kommer en sammanfattning om vilka datum som gäller: 
 
  • De som inte har gjort en ansökan eller de som måste avstå ett val eller komplettera med flera val innan slutantagningen kan göra det mellan 27 maj och 23 juni. 
  • De som inte har antagits till en utbildning i slutantagningen kan komplettera sin ansökan med utbildningar som har lediga platser mellan 2 juli och 17 juli.
  • Gymnasieantagningen tar även emot sena kompletteringar mellan 31 juli och 7 augusti för dem som fortfarande står utan en gymnasieplats. 
Utanför dessa tider tar Gymnasieantagningen inte emot sena kompletteringar.  

Läs mer om sena kompletteringar sommaren 2024.
Sökandestatistik efter omvalsperioden
 

Den sista ansökningsdagen inför den slutliga antagningen var den 15 maj och totalt har 34 920 elever gjort sitt gymnasieval. Det mest sökta programmet är ekonomiprogrammet, tätt följt av samhällsvetenskapsprogrammet. Bland yrkesprogrammen är el- och energiprogrammet det populäraste programmet.

Du som huvudman kan ta fram sökandestatistiken i Indra analys.
 
Hur kan skolan förstå och arbeta med hedersrelaterat våld?
 
Origo är ett resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld i Stockholms län. I den uppdaterade läroplanen ska skolan arbeta med och förebygga hedersrelaterat förtryck och våld (HRV). Läroplanen säger att HRV ska bemötas med kunskap och aktiva insatser av skolans personal. Alla elever ska få kunskaper inom området sexualitet, samtycke och relationer samt om HRV.

Den 15 augusti bjuder Origo därför in skolpersonal till en eftermiddag med föreläsningar om att upptäcka utsatthet hos elever samt om samverkan med andra aktörer för att hjälpa och tillgodose elevens behov.

Anmäl dig till föreläsningarna här. 
Kalendarium
 
15 augusti
Hur kan skolan förstå och arbeta med hedersrelaterat våld? Föreläsningar av Origo. 

10 september
Information till studie- och yrkesvägledare om Gymnasiemässan. Digitalt möte klockan 9-10,  en länk kommer att skickas ut av Stockholmsmässan.

6 november
Mässan för de anpassade gymnasieskolorna på Fryshuset, klockan 12-18. 
  
1921 november
Gymnasiemässan på Stockholmsmässan. Vi återkommer med aktuella tider när det närmar sig.  
 
Till sist
 
Nästa nyhetsbrev från Gymnasieantagningen kommer i september. Då kommer vi bland annat att skriva om höstens mässor. Skriv gärna till oss och berätta vad du behöver för stöd i ditt arbete till hösten, till exempel utbildningar eller information på vår webbsida, gymnasieantagningen@storsthlm.se.