Nyhetsbrev maj 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Frågor och svar om konflikten i vården
 
Vårdförbundets konfliktåtgärder handlar om att hindra övertidsarbete, merarbete och nyanställningar, och från den 4 juni strejk riktat mot sju sjukhus. SKR har tagit fram frågor och svar om vad konflikten innebär för arbetsgivare. 
Frågor och svar om Vårdförbundets konflikt
Utökat strejkvarsel slår mot vården
 
Vårdförbundet utökade strejkvarsel kommer att slå direkt och snabbt mot stora grupper av patienter. Förhandlingarna om ett nytt avtal måste framåt för att få stopp på konflikten.
28 maj: Vårdförbundet utökar sitt strejkvarsel
"Ingen är vinnare i en strejk"
 
Ingen tjänar på en strejk inom hälso- och sjukvården. Allra minst patienter och äldre, men inte heller medarbetare och chefer. Låt oss därför prata om lösningar, i stället för att trappa upp konflikten. Det skriver Johan Kaarme, avdelningschef vård och omsorg på SKR:s vårdblogg.
Ingen tjänar på strejk
 
En av sex tonårsflickor i kontakt med BUP
 
Efterfrågan på psykiatrisk vård fortsätter att öka. Kapaciteten inom psykiatrin ökar, men efterfrågan ökar ännu snabbare. Störst ökning sker bland flickor i tonårsåldern. Det visar rapporterna Psykiatrin i siffror, 2023 års statistik från barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), vuxenpsykiatrin och rättspsykiatrin. 
Psykiatrin i siffror
 
 
 
Kvaliteten i sjukvården ökar
 
Traditionella sätt att att mäta visar att hälso- och sjukvårdens produktivitet minskat de senaste decennierna. Den bilden behöver nyanseras med att kvaliteten ökat. Medicinteknisk utveckling och ny kunskap har inneburit omfattande förbättringar i både Sverige och Europa.
SKR:s ekonomirapport: Fördjupning om effektivitet, produktivitet och utveckling inom sjukvården
 
Sofia Hartz, planeringsdirektör Region Kalmar, har varit med och utvecklat det nya sättet att styra för att ställa om till Nära vård. Foto: Region Karlmar
Nära vård-säkrat hälsoval i Kalmar ger enklare styrning
 
I Region Kalmar län arbetar alla hälsocentraler med ett gemensamt mål: att tillämpa principerna för Nära vård, ett resultat av ett nyskrivet primärvårdsuppdrag och en styrmodell som syftar till att skapa en mer tillgänglig, personcentrerad och effektiv vård.
Film om Region Kalmars nya arbetssätt och möjlighet till coachning
 
Webbinarier om nya arbetssätt inom Nära vård
 
Är ni nyfikna på att starta upp arbetet med att införa personcentrerade arbetssätt? Nu bjuder vi in till en serie seminarier där experter delar med sig av sina erfarenheter:
 
Mer från SKR
 
 
 
Beredd på värmebölja?
 
Värmeböljor kan innebära stor risk för äldre, personer med funktionsnedsättning, gravida, barn, kroniskt sjuka och de som tar viss medicin. Därför är det viktigt att ha rutiner och nå ut med information innan värmen slår till.
Värmebölja, stödmaterial inom vård och omsorg
 
Extra telefonsamtal minskar oro och avbokningar 
 
Södersjukhusets strålbehandlingsenhet testar en ny metod för att förbereda patienter som ska genomgå strålbehandling för prostatacancer. 
Minskad oro hos patienten och bättre nyttjande av resurser
 
1177 för vårdpersonal startar 10 juni
 
Det blir en mjukstart för den nya webbplatsen 1177 för vårdpersonal. De nationella kunskapsstöden finns redan idag på webbplatsen nationellt kliniskt kunskapsstöd, ett namn som försvinner. På längre sikt kommer ännu fler tjänster och kunskapsstöd att samlas på 1177 för vårdpersonal.
Långsiktig inriktning mot en samlad vård- och omsorgsportal
 
 
Fortsatt process kring införande av nya vaccinationer
 
Folkhälsomyndigheten har presenterat två underlag om nya vaccinationer; en vägledning till regionerna om vaccination mot bältros och ett förslag till rekommendation till regeringen om att vaccination mot vattkoppor ska inkluderas i barnvaccinationsprogrammet.
Nu tas nästa steg inför eventuella införanden
 
SKR stödjer omställningen till ny socialtjänstlag
 
Med den nya socialtjänstlagen 2025 ska socialtjänsten bli mer förebyggande, tillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad. SKR har tagit fram en ny webbplats som samlar kunskap, stöd och inspiration för kommuner att förbereda inför nya lagen och börja ställa om till nya arbetssätt.
Framtidens socialtjänst – ny webbplats från SKR 
 
Utveckla kommuners och regioners gemensamma ledarskap för Nära vård
 
Hur kan vi tillsammans på alla nivåer i kommuner och regioner utveckla hälsa, vård och omsorg utifrån invånarens perspektiv? Det kan du lära mera om i ett nytt stöd om systemledarskap Nära vård. 
Få stöd i att utveckla ert gemensamma ledarskap för Nära vård
 
Ny regionstatistik: En av fyra vårdkontakter sker på distans
 
2023 skedde var fjärde vårdkontakt på distans, alltså via telefon, video eller annat. Det visar regionernas ekonomi- och verksamhetsstatistik som SKR publicerar varje år. Syftet är att ge en nationell bild och underlätta jämförelser mellan regionerna över tid.
Regionernas ekonomi- och verksamhetsstatistik
 
Film om cancerrehabilitering barn och ungdom 
 
Nyligen lanserades ett nationellt vårdprogram om cancerrehabilitering för barn och ungdom. Nu finns en film som berättar om vårdprogrammet. Filmen riktar sig till alla som kommer i kontakt med barn och unga som drabbats av cancer.
Vårdprogram cancerrehabilitering barn och ungdomar
 
Nationella kallelsekanslier för cancerscreening utreds
 
En förstudie ska analysera förutsättningarna för att skapa fler nationella kallelsekanslier för cancerscreening, till exempel bröstcancerscreening. Redan i dag drivs screeningen för tjock- och ändtarmscancer av ett nationellt kansli.  
Förstudie ska undersöka förutsättningarna för nationella kallelsekanslier för cancerscreening
 
Fokus på nya arbetssätt och uppföljning efter införande av vårdförlopp  
 
I många regioner har arbetet med personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp lett till nya arbetssätt och strukturer. Det visar den årliga rapport som redovisar arbetet. Patientorganisationer är positiva och tror att vårdförloppen kommer leda till bättre vård. 
Införandearbete pågår, men utmaningar finns med uppföljning 
 
Risk för ojämlikt införande av precisionsmedicin hanteras i ny handlingsplan  
 
Utvecklingen av precisionsmedicin på cancerområdet rör sig snabbt. Men skräddarsydd behandling kräver utvecklade metoder för diagnostik som också måste följa utvecklingen. Därför pågår ett arbete med en nationell handlingsplan för hur de nya teknikerna ska kunna införas på ett jämlikt sätt i hela landet och för alla patienter.
Regionala cancercentrum i samverkan leder arbetet
 
 
Mer från SKR företag
 
 
Framtida möjligheter på 1177 
 
Ineras projekt Sammanhållen planering har tagit fram en film som visar hur lättillgängliga översikter på 1177 kan bli ett stöd i utvecklingen mot Nära vård.
Sammanhållen planering på 1177
 
Nya Pascal anpassad till Nationella läkemedelslistan 
 
Ineras tjänst Pascal är först ut av alla vård- och apoteksaktörer med full anpassning till Nationella läkemedelslistan, NLL.
Nya versionen lanseras i slutet av maj
 
Första kommunbeslut taget för att tillämpa nya lagen  
 
Ljusdal är första kommun i landet att fatta beslut om att anta lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation. 
Ineras utredning om hur lagen ska tolkas har varit stödjande i beslutsprocessen
 
Evenemang och kurser
 
 
13 juni
Juridiken vid användning av välfärdsteknik 
Den 1 mars 2024 kompletterades socialtjänstlagen med några bestämmelser som ska underlätta användningen av välfärdsteknik inom den kommunala vården och omsorgen. Under ett seminarium får du ta del av SKR:s tolkning av de nya bestämmelserna. 
Sista anmälningsdag 12 juni
 
29 augusti
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg, tillfälle 1 hösten 2024
 
SKR erbjuder en distansutbildning vid två tillfällen i att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg.
Sista anmälningsdag 15 augusti
 
9 sep
Toppledarprogrammet – ett ledarskapsprogram för högre chefer
 
SKR:s ledarprogram syftar till att stärka deltagaren i att klara välfärdsuppdraget genom att tolka och hantera utmaningar på olika systemnivåer och genom det egna ledarskapet. Samtidigt ges möjlighet att bygga ett värdefullt nätverk med andra chefer.
Sista anmälningsdag 10 maj
 
10 september
Ledarskapsprogram Nära vård för tjänstepersoner och förtroendevalda
 
SKR erbjuder en nationell arena för dialoger och gemensamt lärande för tjänstepersoner och förtroendevalda. 
Sista anmälningsdag 1 september
 
26 september
Vårdens digitalisering – var är vi, vart vill vi?
 
En utbildningsdag hos Equalis där du bland annat får höra om digitaliseringens status inom hälso- och sjukvård från ett kommunalt, regionalt, nationellt och internationellt perspektiv. 
Sista anmälningsdag 15 augusti
 
Utbildningar för dig som vill komma igång med digitalisering
 
Nyttja digitaliseringens möjligheter. Adda anordnar flera utbildningar som hjälper dig att komma igång: 
 
Nyhetsbrev Vård och hälsa
 
 
Hej!
Du har fått det här nyhetsbrevet, eftersom du valt att prenumerera eller deltagit i någon av SKR:s webbseminarier. Via prenumeration av Vård och hälsa kommer du till tidigare nummer och kan bli direktprenumerant. Skicka e-post till redaktören om du vill berätta vad du tycker om nyhetsbrevet.
 
Redaktör
 
Jonna Wallentin

Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00