Vilken nytta kan välfärdstekniken ha? Vad ska vi börja införa?
 
Det är de två främsta frågeställningarna som vi mött från kommuner under det senaste året. Kompetenscenter välfärdsteknik har därför tagit fram en metod för att underlätta prioriteringen och fortsätter utveckla stödet med nyttokalkyler.
 
Tillsammans med några kommuner pågår ett arbete med att fram en modell för uppföljning av nyttan och i höst kommer vi att arrangera ett seminarium om modellen. Två andra seminarium som äger rum i höst handlar om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (SVOD). Det är en lagstiftning som kommuner och regioner frivilligt har möjlighet att följa. Utmaningarna med lagen är stora. Under seminarierna fokuserar vi på några av de frågeställningar som finns inför ett införande.
 
Denna vecka publicerade Socialstyrelsen årets temperaturmätning över socialtjänstens digitalisering. Rapporten visar en viss ökning av användandet av välfärdsteknik men det finns fortfarande en stor potential för kommuner att erbjuda de mest vanliga digitala lösningarna.
 
En intensiv vår börjar gå mot en förhoppningsvis skön sommarledighet! Vi möts i höst igen med nya krafter då Kompetenscenter välfärdsteknik fortsätter ge stöd till kommuner och erbjuder flera seminarier och en del andra aktiviteter.
 
Trevlig sommar!
 
Eva Sahlén, samordnare för SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik
 
Filmer om välfärdstekniker
 
SKR:s kompetenscenter välfärdsteknik har tagit fram fyra kortfilmer om olika välfärdstekniker i syfte att berätta om de viktigaste delarna inför att en kommun ska införa välfärdsteknik. Använd gärna filmerna för att komma igång med arbetet i din kommun.
1. Mobila trygghetslarm
2. Digital nattillsyn
3. Läkemedelsautomater
4. Digitala inköp
 
Handslag för digitalisering
 
Sveriges kommuner har enats om en strategisk agenda – ett handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering. I handslaget finns en handlingsplan som presenterar 13 konkreta initiativ. Initiativen finns inom områden som socialtjänst, skola, grundläggande infrastrukturella förutsättningar och kompetensförsörjning inom digitalisering.
Handslag för digitalisering
 
12 digitala tjänster som socialtjänsten behöver
 
SKR har tagit fram en lista med 12 digitala tjänster som socialtjänsten behöver för att öka kvaliteten, effektivisera resursanvändningen och möta kraven på informationssäkerhet. Listan har tagits fram i dialog med kommuner.  
Digital basnivå för socialtjänsten
 
Seminarier 
 
 
13 juni
Juridiken vid användning av välfärdsteknik
 
Den 1 mars 2024 förnyades socialtjänstlagen. Under detta seminarium får du ta del av SKR:s tolkning av de nya bestämmelserna.
Sista anmälningsdag 12 juni
 
19 juni
Lansering av erbjudande inom Handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering
 
Kommunerna har tillsammans prioriterat sex initiativ inom den strategiska agendan Handslag för digitalisering. Under detta seminarium har kommuner möjlighet att ställa frågor om initiativen.
Sista anmälningsdag 18 juni
 
10 september
Realisera och följ upp nyttorna från nyttokalkylen
 
En ny mall om förändringsledning och nyttorealisering vid införandet av läkemedelsautomater presenteras. Ta även del av hur Härjedalens kommun arbetat med nyttokalkyler.
Sista anmälningsdag 8 september
 
26 september
Personuppgifter och föreskrifter för Sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (SVOD)
 
Under detta seminarium förklaras vårdgivares och omsorgsgivares möjligheter att behandla personuppgifter enligt den nya lagen.
Sista anmälningsdag 24 september
 
9 oktober
Förändringsarbete vid tillämpning av Sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (SVOD)
 
Vilket förändringsarbete krävs av de samverkande huvudmännen inför en tillämpning av den nya lagen? En fråga som diskuteras under seminariet.
Sista anmälningsdag 7 oktober
 
Övriga nyheter
 
 
Övertorneå årets e-hälsokommun
 
Under konferensen Vitalis fick Övertorneå kommun ta emot priset som årets e-hälsokommun 2024 med motivering: “En kommun som med demografiskt försprång och utmanande geografi har gått från snack till verkstad. En kommun som visat att det som sker digitalt på distans, kan vara det riktigt nära.”
Övertorneå årets e-hälsokommun, Övertorneå
 
Socialstyrelsens sammanställning om välfärdsteknik
 
I en rapport från Socialstyrelsen sammanfattas de största förändringarna i kommunernas digitalisering sedan 2023. 
E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna, Socialstyrelsen
 
Kompetenscenter välfärdsteknik
– trygghet och självständighet livet ut!
 
 
Hej!
Du har fått det här nyhetsbrevet eftersom du valt att prenumerera eller deltagit i något av Kompetenscenters seminarier. Via nedanstående länk kommer du till tidigare nummer och kan bli prenumerant.
Prenumeration Nyhetsbrev Kompetenscenter välfärdsteknik
Skicka e-post till redaktören eller helpdesk om du vill berätta vad du tycker om nyhetsbrevet.
 
Redaktör 
 
Malin Vallentin Harman
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se 
08-452 70 00