Aktuellt om avfall och återvinning för flerbostadshus
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
JUNI 2024
 
Hej,

Välkommen till vårt nyhetsbrev för dig som fastighetsägare eller styrelsemedlem i bostadsrättsförening och samfällighet. Här uppdaterar vi med det senaste inom avfall, återvinning och återbruk i Nacka.

Vår vision är att erbjuda Sveriges främsta avfallstjänster för en hållbar och kraftfull samhällsutveckling. Vi vill inspirera till att sortera rätt, återvinna mer och minska avfallet.

Vi önskar dig en härlig sommar!
 
Håll avfallskärlen fräscha
 
När det är varmt ökar risken för fukt och lukt i avfallskärlen. Här är några tips som minskar risken för dålig lukt. Sprid dem gärna till de boende.
  • Använd påshållaren till ditt matavfall – den släpper ut fukten.
  • Lägg fiskrens och räkskal i frysen tills det är dags för sophämtning.
  • Förslut alltid soppåsen och matavfallspåsen ordentligt.
  • Ställ avfallskärlen i skugga om de står utomhus.
  • Håll kärlen rena och torra.
Läs mer om matavfallsinsamlingen här
 
Vi erbjuder rengöring av kärl
Beställ via vår kundservice på telefon 08-718 90 00 eller mejl till kundservice@nvoa.se
 
Samarbete med Tiptapp för enklare grovavfallssortering och återanvändning
 
Efter ett lyckat pilotprojekt med Tiptapp inleds nu ett samarbete med syfte att erbjuda Nackaborna en förbättrad och förenklad lösning för grovavfallsinsamling och återanvändning.  Detta samtidigt som Tiptapps applikation säkerställer att materialet lämnas sorterat på kretsloppscentralen.
Kom igång med förpackningsinsamling
 
Erbjuder ni inte era boende sortering av förpackningar än? Om möjligt – gör det redan nu! Regeringen har beslutat att Sverige ska gå mot fastighetsnära insamling (FNI). FNI ska införas senast den 1 januari 2027. På nvoa.se/forpackningar kan ni få tips på vad ni behöver tänka på.

Vägledning och riktlinjer kring antal behållare, avfallsutrymmen och hur ytor för förpackningsinsamlingen ska utformas hittar du i vår Tekniska handbok om avfall samt under vägledning och checklistor.

Information finns även i Avfall Sveriges ”Handbok för avfallsutrymmen” och Dimensioneringsmodell för avfallsutrymmen som finns på avfallsverige.se.

Du kan även kontakta någon av våra upphandlade entreprenörer och diskutera möjliga insamlingslösningar.
Informera era boende om Mobil KLC
 
Till våra mobila kretsloppscentraler kan privatpersoner lämna grovavfall, såsom slitna stekpannor och trasiga lakan, men också saker för återbruk som kan gå vidare till återanvändning hos någon annan. Den mobila kretsloppscentralen tar även emot miljöfarligt avfall.

Tipsa era boende och välkommen att:
  • Lämna in prylar och textil som du inte längre vill ha men som kan glädja någon annan.
  • Fynda i fyndhörnan och förläng livet på prylar som lämnats in.
  • Återvinna trasiga saker och farligt avfall.
Utskrivningsbara turlistor att sätta upp i trappuppgångar och miljörum samt mer information om tjänsten finns på vår webbplats
Beställ affischer och foldrar
 
På vår hemsida för flerbostadshus och samfälligheter har vi samlat informationsmaterial som du kan beställa eller ladda ner och använda i föreningen.

Här kan du bland annat beställa affischer för grov- och matavfall att sätta upp i avfallsutrymmet. Här även beställa matavfallsfoldrar att dela ut till de boende. Materialet beställs kostnadsfritt. 

Du hittar materialet här
 
Har du frågor eller känner någon som vill prenumerera på nyhetsbrevet
 
Maila avfall@nvoa.se eller prenumerera nedan.