SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
SKR efterfrågar en ny bred innovationsstrategi 
 
 
I en debattartikel föreslår SKR:s politiska ledning en bred nationell innovationsstrategi som förmår samla samhällsaktörer kring våra viktigaste samhällsutmaningar. Förmågan till ständig förnyelse inom både samhälle och näringsliv är grunden till att Sverige anses vara ett av världens mest innovativa länder. Om vi vill behålla den positionen behövs en förnyad gemensam vision om Sveriges framtid och den viktiga roll som forskning, utveckling och innovation spelar. Det finns förväntningar på att regeringen fångar detta behov i höstens forsknings- och innovationsproposition och främjar utvecklingen av en kraftfull innovationsstrategi med betydande investeringar i forskning och utveckling. 

Läs mer om debattartikeln SKR: Sverige måste våga vara nytänkande
 
Aktuellt från SKR
 
 
Leda och organisera för förnyelse och transformation 
I vår erbjöd SKR och Adda tillsammans med partnerskapet Loft en första omgång av kursen Leda och organisera för förnyelse och transformation. Nu kör vi en ytterligare omgång av den populära kursen med start i september 2024! Kursen är till för dig som arbetar med förnyelse och innovation inom offentlig verksamhet och vill fördjupa dina kunskaper. 

Anmälan kurs i Leda och organisera för förnyelse och transformation

Mer information om partnerskapet LOFT 
 
Ny i uppdraget som Kommundirektör?
SKR vill att du ska lyckas i rollen som kommundirektör och bjuder därför in till en introduktionsutbildning. Du får tillsammans med andra utforska rollen och dess utmaningar. Vi diskuterar kommuner och regioner i den svenska samhällsmodellen, ditt uppdrag, rollen i relation till politiken, ledningsgruppen, verksamheterna, omvärlden och SKR:s roll.

Information och anmälan introduktionsutbildning Kommundirektör
 
Två dagar med fokus på att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet 
Den 24-25 oktober anordnar SKR två dagar om hur kommuner och regioner kan arbeta för att komma åt välfärdsbrottsligheten. Du som deltar kommer att få ta del av både kunskapsföreläsningar och fördjupande seminarier kring en rad olika verksamhetsområden och ämnen. 
 
Läs mer om konferensen förebygga och motverka välfärdsbrottslighet
 
Professionsnätvek inom öppna och delade data
Just nu sker mycket på digitaliseringsområdet och EU satsar hårt på att skapa en inre marknad där data som är kompatibel över nationsgränser är en stor framgångsfaktor. Därav sker också en hel del juridisk utveckling som till exempel öppna datadirektivet, förordningen om värdefulla datamängder, men även tex dataförvaltningsförordningen och data-akten som hänger tätt ihop.

SKR har därför startat ett nytt professionsnätverk inom öppna och delade data. Nätverket syftar till att utveckla kunskapsbyggande och erfarenhetsutbyte. Nästa träff sker 4 juni. Välkommen att delta!

Information och anmälan till professionsnätverk Öppna och delade data
 
SKR koncernens seminarier och nätverk
 
 
Lansering av erbjudande inom Handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering, 19 juni
Kommunerna har tillsammans prioriterat sex initiativ inom den strategiska agendan Handslag för digitalisering. På detta lanseringsseminarium har kommuner möjlighet att ställa frågor om initiativen som skickas ut till kommunerna som erbjudanden den 12 juni 2024. 

Information och anmälan lanseringsseminariet 19 juni
 
KOMMEK i Malmö den 14 – 15 augusti
KOMMEK är tillbaka! 14-15 augusti ses vi i Malmö eller digitalt för en inspirerande konferens och mötesplats för alla som arbetar med ekonomi och styrning i kommuner och regioner. SKR har bland annat seminarier om arbetet mot välfärdsbrottslighet, demografins påverkan på ekonomin i kommuner och regioner och hur man går från att samla in data till att lyckas använda den i verksamhetsutveckling.

Läs mer om programmet och anmäl dig till KOMMEK 
 
Digital mognad – gå med i Kompetensforum!
Välfärden behöver öka sin förmåga att kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter bättre och stå bättre rustade för att hantera kompetensutmaningen, de ekonomiska förutsättningarna och skapa mer värde för invånarna. Därför finns Kompetensforum, ett nationellt forum för lärande kring digitalisering, för kommuner och regioner och deras helägda bolag. Kompetensforum drivs av Adda på uppdrag av, och i nära samarbete med SKR. 

Mer information och anmälan till Kompetensforum
 
Utbildning i offentlig upphandling  - för hela organisationen
Upphandling är en fråga för flera inom organisationen, inte bara inköp- och upphandlingsavdelningarna. Se till att det blir rätt redan från början! Adda har tagit fram en utbildning för dig som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med LOU (Lagen om offentlig upphandling). Den passar alltifrån politiker och beslutsfattare till chefer, verksamhetsutvecklare och upphandlare. 

Läs mer om utbildningen i offentlig upphandling
 
HR-program för välfärdens digitalisering
Hur kan HR i kommuner och regioner bli bättre på att stödja digitalisering och den utveckling som behöver ske i välfärden? Nu finns möjligheten för dig som jobbar med HR att stärka din förmåga genom ett helt nytt program med start 12 september.

Information och anmälan HR-program för välfärdens digitalisering
 
Att driva välfärdsutveckling genom digitalisering - ger högskolepoäng
Har du direkt eller indirekt ansvar för att utveckla en offentlig verksamhet med hjälp av digitalisering? Funderar du över hur digitaliseringen bäst kan hjälpa er att möta det ökade behovet av välfärd? I det här programmet får du med dig kunskap och konkreta verktyg för att kunna driva på din organisations digitalisering och påverka utvecklingen i det dagliga arbetet. 

Anmälan Att driva välfärdsutveckling genom digitalisering
 
Chefsprogram för välfärdens digitalisering
Stärk din förmåga att leda digitalisering och möta välfärdens utmaningar. Programmet är utformat för högre chefer inom den offentliga sektorn och du får med dig konkreta modeller, metoder och verktyg för att säkerställa ändamålsenlig digitalisering i din organisation.  

Anmälan Chefsprogram för välfärdens digitalisering 
 
Är du medlem i vårt Nätverk för resultat?
SKR erbjuder dig möjlighet att delta i ett nätverk för att få stöd att utveckla styrningen i din kommun/region. Nätverk för resultat riktar sig till dig som arbetar på ledningsnivå och är kvalitetsstrateg eller liknande. I nätverket får du möjlighet att tillsammans med SKR och andra kommuner/regioner diskutera och jobba med aktuella frågor som rör kommun- eller regionövergripande styrning och ledning med fokus på att styra för resultat.

Anmäl dig till Nätverk för resultat
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00