Fortsatt tufft ekonomiskt läge för kommuner och regioner
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fortsatt tufft ekonomiskt läge
 
SKR:s prognos för 2024 visar på ett fortsatt svårt ekonomiskt läge. Det kommer fortsatt att krävas åtgärder både från kommuner och regioner, samt från staten, för att säkra välfärden. Kommuner och regioner påverkas kraftigt av den svaga ekonomin. Regionernas resultat beräknas till ett underskott på 16 miljarder kronor, medan kommunerna beräknas göra ett överskott på 2 miljarder kronor. Det är det lägsta resultatet i kommunerna på 20 år.
Fler tuffa år väntar för kommuner och regioner
 
8 nyheter i arbetsmiljöutbildningen
 
I nuläget är det tuffa ekonomiska tider i många verksamheter. Då är det viktigare än någonsin att det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar. Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning har uppdaterats och lanserats. Den bjuder på tydliga och tidsatta lektioner, nya filmer, kunskapstester och framför allt ett bättre stöd för utbildningsledaren.
Suntarbetslivs arbetsmiljöutbilding
 
Nytt avtal för räddningstjänst-personal i beredskap
 
SKR och Sobona har undertecknat ett nytt ettårigt avtal med Brandmännens Riksförbund (BRF), Kommunal och Vision för omkring 10 500 beredskapsbrandmän. Parterna ska under avtalsperioden arbeta vidare med kompetensförsörjningsutmaningen, bl a genom att följa MSB:s arbete kopplat till RiB.
Nytt avtal RiB
 
Vårdförbundet trappar upp konflikten
 
Vårdförbundets konfliktvarsel mot 29 kommuner träder i kraft 20 maj. Sedan tidigare är 63 000 medarbetare inom hälso- och sjukvården uttagna i konflikt. 
− Det är olyckligt om Vårdförbundets höga tonläge och upptrappade varsel står i vägen för konstruktiva förhandlingar. Vår dörr står öppen för att tillsammans hitta lösningar, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse.
Vårdförbundet varsel om stridsåtgärder
 
Blogg
 
 
Arbetsmiljöarbetet måste prioriteras i vården
 
Bristen på kompetens är en stor utmaning på hela arbets-marknaden. Det är därför det är nödvändigt att vi satsar på friskfaktorer. Det skriver Caroline Olsson, avdelningschef på SKR. 
Arbetsgivarbloggen
 
Cirkulär 
 
 
Tillfällig överenskommelse om avvikelse från dygnsvila
 
SKR och Sobona har träffat överenskommelse om tillfällig överenskommelse om avvikelse från dygnsvila artikel 3, Direktiv
2003/88/EU, i samband med särskild övning, allmänna val och nationella folkomröstningar samt insatser för nationell och regional beredskapsfunktion.
Cirkulär 24:29
 
Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap, RiB 24
 
Den 3 maj 2024 träffade SKR och Sobona överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) med Brandmännens Riksförbund, Svenska Kommunalarbetareförbundet och Vision.
Cirkulär 24:11
 
Evenemang 
 
 
Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknads­politiska insatser, grundkurs (21 maj)
 
På den här kursen får du grundläggande kunskaper om avtalet BEA, dess tillämpningsområde och vilka anställningsvillkor som gäller.
Jag vill anmäla mig
 
Arbetsrättslig kurs om skiljande från anställningen av personliga skäl (23 maj)
 
Kursen syftar till att ge en fördjupning i de regler och rättsfall som gäller anställdas misskötsamhet och andra brott mot anställningsavtalet som kan leda till skiljande från anställningen samt ge vägledning hur dessa fall ska hanteras arbetsrättsligt.
Jag vill anmäla mig
 
Grundkurs i arbetstid (28 maj)
 
På den här kursen kommer du att få grundläggande kunskap om arbetstidslagen och kollektivavtalens regler om arbetstid.
Jag vill anmäla mig
 
Arbetstider och anställning inom lärarområdet,
Bilaga M (29 maj)
 
Välkommen till en grundkurs i bestämmelser som reglerar arbetstider och anställning inom lärarområdet.
Jag vill anmäla mig
 
Insatser för att förebygga och minska sjukfrånvaro (11 juni)
 
Välkommen till ett kostnadsfritt webbinarium om hur många kommuner och regioner som använder ett riskorienterat arbetssätt för att förebygga och minska sjukfrånvaro. Vilka utmaningar har dessa kommuner och regioner hittat genom sina kartläggningar? Vilka insatser har de gjort, och vilka resultat kan de se?
Jag vill anmäla mig
 
Information till arbetsgivare
 
 
Värmebölja och arbetsmiljö
 
Arbetsförmågan påverkas när hög värme inverkar på kropp och sinne. Under en värmebölja kan du behöva genomföra en riskbedömning i samverkan med skyddsombud för att förebygga risken för ohälsa och olycksfall bland personalen.
Checklista under värmebölja
 
Redaktör
 
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00