Nyhedsbrev maj 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Tid til klar tale om en ny Øresundsforbindelse
 
 
I år glæder vi os lidt ekstra til sommeren. I begyndelsen af juni præsenterer svenske Trafikverket sin analyse af kapacitet og redundans for transport over Øresund, hvilket kan skabe længe ventede fremskridt for en ny Øresundsforbindelse. Det kræver dog, at vi begynder at tale lige ud af posen om, hvilke funktioner en ny Øresundsforbindelse skal have.

For at opnå tilstrækkelige positive effekter - både nationale og regionale - bør en ny Øresundsforbindelse skabe redundans og øget kapacitet for både gods- og persontog. Ifølge Trafikverkets foreløbige resultater skal en ny Øresundsforbindelse tilføre kapacitet til jernbanen, skabe redundans for godstog og være funktionel for både person- og godstog. Og vi ved, at Europasporet er det eneste forslag til en ny forbindelse, som kan dette. 

En ny jernbaneforbindelse over Øresund for både gods- og persontog vil skabe nationale fordele for godstransport, konkurrenceevne, produktivitet og klima. Det vil bidrage til at skabe en kapacitetsstærk og effektiv jernbanekorridor mellem Skandinavien og Centraleuropa og udnytte de muligheder, som Femern-forbindelsen skaber.

En forbindelse, der er funktionel for både person- og godstog, vil også skabe regionale fordele, da den eksisterende banestrækning København-Malmø-Lund aflastes. Regionaltrafikken kan udvikles, rejsetiderne bliver kortere og punktligheden bedre. Det fører til bedre pendlingsmuligheder og en mere integreret arbejdsmarkedsregion.

Behov, funktioner og effekter bør være styrende for det videre arbejde med en ny Øresundsforbindelse. På baggrund af Trafikverkets analyse bør den svenske regering tage initiativ til, at de svenske og danske myndigheder får en større fælles opgave om at undersøge behovet for redundans og øget kapacitet over Øresund, hvor Europasporet naturligt vil spille en central rolle. 

/Christian Alexandersson, projektejer Europasporet
 
Analyse: Fortsatte kapacitetsproblemer på jernbanenettet i København frem mod 2035

Region Hovedstaden har fremlagt en mobilitetsanalyse, som blandt andet viser, at der er store kapacitetsproblemer i dele af jernbanenettet i København, som begrænser mulighederne for at udvikle den kollektive trafik.

Europasporet kan tilføre jernbanekapacitet til det centrale København og vil indebære, at Øresundstogene kan være gennemkørende i København frem for at vende, som de gør idag. 

Læs hele mobilitetsanalysen her.
 
Europasporet kan blive næste Øresundsforbindelse

EFN Ekonomikanalen har lavet et interessant TV-indslag om en ny Øresundsforbindelse, og hvordan opbakningen til Europasporet er stigende, fordi det er det eneste forslag, der kan håndtere godstransport på jernbane, skabe redundans og øget jernbanekapacitet.

Se TV-inslaget her.
 
Vi afliver myter om Europasporet

Det sker, at der spredes forkerte eller unuancerede påstande om Europasporet. Det kan for eksempel være, at Europasporet er dyrt eller vil medføre, at København skal graves op.

Det er vigtigt for os, at aflive de myter der florerer og øge kendskabet til Europasporet. Derfor besvarer vi de mest almindelige påstande her.
 
Foto: SJ
Nationale aktører vil se en ny Øresundsforbindelse

I januar presenterede svenske Trafikverket en større statusrapport om infrastrukturen i Sverige, hvilket danner grundlag for den svenske regerings kommende lovforslag om infrastrukturplanlægningen for 2026-2037.

Statusrapporten har været i høring og flere statslige aktører som Svenskt Näringsliv, Tågföretagen, SJ, SSAB og Swedtrain har i sine høringssvar skrevet om behovet for en ny Øresundsforbindelse, hvilket du kan læse mere om her.