Nyhetsbrev nr.7 år 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog
 
Sol och värme! 
När vi har våra digitala möten med deltagare från alla delar av landet gör vi ofta en väderkoll, så här års är det alltid roligt att höra hur vår och sommar gör sitt intåg. Senaste veckorna har vi fått rapporter om gröna gräsmattorna i Skåne samtidigt som det kommit en decimeter nysnö i norr, vaitationen är stor! 

VI har nu genomfört flera utbildningar kring medborgardialog i komplexa frågor och webbinarier med fokus på Vikten av att bygga tillit vid komplexa frågor och Delaktighet och utveckling i bostadsnära områden och på mindre orter.  Många intressanta presentationer och samtal som vi hoppas inspirerar fler att ta efter.

Vid vårt senaste digitala frukostmöte med våra kunskaps- och professionsnätverk berättade Göteborgs stad om sitt nyligen startade arbete med Klimatråd som blir spännande att följa.

Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se

Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Anders Nordh, Nils Munthe, Ulrika Stöök, Lena Langlet
 
SKR: Demokratiresan en podcast från SKR
# 127 SALAR International stärker demokrati och god samhällsstyrning på lokal nivå
I det här avsnittet diskuterar vi betydelsen av god samhällsstyrning på lokal nivå, samt hur vi i Sverige kan dela med oss av erfarenheter och kunskap till andra länder genom SALAR Internationals insatser.

Medverkande: Ryan Knox, Vd. SALAR International
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR   
 
Lyssna på avsnitt 127 här
 
 
Åre: Bygdedialoger
1974 var kommunreformen ett faktum. Åre kommun utvidgades och blev den kommun vi har idag. För att uppmärksamma kommunens 50-årsdag genomförde demokratiberedningen tillsammans med tjänsteorganisationen fem träffar i mitten av februari i byarna Huså, Mörsil, Hallen, Undersåker och Duved.
 
Läs mer på Åres hemsida
 
Berg; Dialogmöten
Under februari och mars genomfördes de sju årliga dialogmötena där medborgare, kommunens politiker och tjänstepersoner diskuterade och prioriterade vad man tycker är viktigast i sin respektive bygd.

Läs mer på Bergs hemsida
 
Bräcke: Medborgardialog i Kälarne
 Representanter för kommunen vill diskutera bygdens utveckling och uppsnyggning av samhället med er. Tågstopp, övergivna hus och bilar, gatlysen, vägunderhåll, snöröjning, fastighetsunderhåll, rivningar, öppettider på återvinningscentralen, hotellet med mera.

Hur tänker kommunen, vad vill ni och vad kan vi göra tillsammans?

Läs mer på Bräckes hemsida
 
Gnosjö: Dialogmöten 2024
En gång om året bjuder vi in till dialogmöten för medborgardialog i kommunens tätorter.
Där kan du träffa dina kommunpolitiker och några tjänstemän. Vi informerar om vår kommunala verksamhet och du har också möjlighet att ställa frågor du tycker är viktiga. 

Läs mer på Gnosjös hemsida
 
Grums: Grumsinitiativ
Grumsinitiativ är ett verktyg för dig som vill vara med och påverka. Här kan du läsa mer om vad ett grumsinitiativ är, när du kan lämna in ett grumsinitiativ och information om när du får återkoppling för ett inlämnat grumsinitiativ.

Formulär för att lämna in initiativ är öppet på denna sida från den1 juni till 31 augusti. Alla initivativ kommer då att hanteras innan nästkommande års budgetarbete.

Läs mer på Grums hemsida 
 
Danmark: Vejle Kommune - Klimalandsby
Hvis det skal lykkes at gennemføre den grønne omstilling og bremse klimaudfordringerne, er der brug for alle kræfter. Kommunerne kan ikke gøre arbejdet alene, men må i stedet gå ind og understøtte den handlekraft og det engagement, som findes hos borgere, lokalsamfund og virksomheder. 

Gennem projektet har Vejle Kommune gennem tre år eksperimenteret med en ny måde at arbejde med klimaindsatser på, hvor kommunen indtager en rolle som understøttes af borgernes klimahandling.

Ladda ned och läs mer i rapport från Center for Borgerdialog
 
Finland: Citizens’ Initiative
En finsk medborgare med rösträtt kan ta ett medborgarinitiativ. Medborgarinitiativ
  • föreslås en ny lag
  • ändring av gällande lag eller
  • upphävande av befintliga
Ett medborgarinitiativ kommer att behandlas av riksdagen om det har samlat in minst 50 000 stödförklaringar inom sex månader.
Läs mer här 
 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se