Nyhetsbrev maj 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Dags att prata klarspråk om en ny Öresundsförbindelse
 
 
I år ser vi lite extra fram emot sommaren. I början av juni kommer Trafikverket presentera sin utredning om kapacitet och redundans över Öresund vilket kan skapa efterlängtad framdrift för en ny Öresundsförbindelse. Det kräver dock att vi börjar prata klarspråk om vilka funktioner en ny Öresundsförbindelse bör ha.  

För att skapa tillräckliga nyttor - både statliga och regionala - måste en ny Öresundsförbindelse skapa redundans och ökad kapacitet för både gods- och persontåg. Enligt Trafikverkets preliminära slutsatser bör en ny Öresundsförbindelse tillföra kapacitet på järnväg, skapa redundans för godståg och vara funktionell för både person- och godståg. Och vi vet att Europaspåret är det enda förslaget till en ny förbindelse som kan detta. 

En ny järnvägsförbindelse över Öresund för både gods- och persontåg vill skapa statliga nyttor för näringslivets transporter, konkurrenskraften, produktiviteten och klimatet. Det vill bidra till ett kapacitetsstarkt järnvägsstråk med redundans hela vägen från norra Sverige till kontinenten och bidra till att Sverige kan ta vara på de möjligheter som Fehmarn Bält-förbindelsen skapar. 

En förbindelse som är funktionell för både person- och godståg skulle även medföra regionala nyttor eftersom det befintliga stråket Lund-Malmö-Köpenhamn avlastas. Den regionala trafiken kan utökas, restiderna blir kortare och punktligheten bättre. Det medför bättre pendlingsmöjligheter, regionförstoring och en mer integrerad arbetsmarknadsregion. 

Behov, funktioner och nyttor måste vara vägledande för det vidare arbetet med en ny Öresundsförbindelse. Den svenska regeringen bör med utgångspunkt i Trafikverkets utredning ta initiativ till att svenska och danska myndigheter får ett större gemensamt utredningsuppdrag där behoven för redundans och ökad kapacitet för gods- och persontransport på järnväg är i fokus. Och där Europaspåret naturligt vill spela en central roll. 

/Christian Alexandersson, projektägare Europaspåret
 
Europaspåret kan bli nästa Öresundsförbindelse

EFN Ekonomikanalen har gjort ett intressant TV-inslag om en ny Öresundsförbindelse och hur stödet till Europaspåret ökar för att det är enda förslaget som kan hantera godstransporter på järnväg, skapa redundans och ökad kapacitet.

Se TV-inslaget här.
 
Vi slår hål på myterna om Europaspåret

Det händer att felaktiga eller onyanserade påståenden om Europaspåret sprids. Det kan till exempel vara att Europaspåret är dyrt eller innebär att Köpenhamn ska grävas upp. 

Det är viktigt för oss att slå hål på de myter som florerar och öka kunskapen om Europaspåret. Därför svarar vi på de mest vanliga påstående här
 
Foto: SJ
Statliga aktörer vill se en ny Öresundsförbindelse

Trafikverkets inriktningsunderlag, som utgör grunden för Regeringens kommande infrastrukturproposition, har varit på remiss.

Flera statliga aktörer som Svenskt Näringsliv, Tågföretagen, SJ, SSAB och Swedtrain har i sina remissvar skrivit om behovet av en ny Öresundsförbindelse vilket du kan läsa mer om här.
 
Analys: Fortsatta kapacitetsproblem på järnvägsnätet i Köpenhamn fram till 2035  

I Danmark har en analys av mobiliteten i Köpenhamnsområdet presenterats. Analysen visar bland annat stora kapacitetsproblem i järnvägsnätet som begränsar möjligheterna att utveckla den kollektiva trafiken.

Europaspåret kan tillföra järnvägskapacitet till centrala Köpenhamn och medföra att Öresundstågen kan vara genomkörande fram för - som idag - att vända i Köpenhamn.

Läs hela mobilitetsanalysen här.