Information om aktuella miljö- och klimatfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Konferenser och seminarier
 
Tillsynsdagarna 2024  
I år delar vi upp Tillsynsdagarna i ett antal temaseminarier under året, se nedan. Fler kan tillkomma under året. 

Påverkan, jäv och brottslighet inom samhällsbyggnadsområdet – upptäck riskerna och bygg en robust organisation, 3 maj 
Brottslig verksamhet inom samhällsbyggnadsområdet kan träffa många av kommunens ansvarsområden. Under detta seminarium diskuterar vi hur du som arbetar med fysisk planering, miljötillsyn och räddningstjänst i kommunen kan uppmärksamma och motverka otillåten påverkan, jäv och annan brottslig verksamhet. Vi får höra SKR:s experter berätta om hur problembilden ser ut och hur kommunen kan bygga en robust organisation för att möta detta. Dessutom får vi ta del av exempel och reflektioner från kommuner som arbetar aktivt med frågorna. 
 
Hälsoskydd i förskola – tema hygien och smitta, 14 maj
Folkhälsomyndigheten delar med sig av det senaste inom hygien och smitta i förskola, vi får en smittskyddssjuksköterskas snabba syn på varför det är så viktigt med förebyggande smittskyddsarbete och så får vi lyssna till en kommun som berättar om hur de arbetar med hälsoskyddstillsyn inriktad på detta.  
Mer information och anmälan - SKR 
 
Taxedagen, 30 maj 
Årets taxedag den 30 maj kl 09.00 - 14.00, är som vanligt digital, med fokus på hjälp till självhjälp. Den är tänkt att ge något för alla er som arbetar i kommuner med planering, taxa och uppföljning. Målgruppen är både chefer, inspektörer och controllers. Årets taxedag tar upp lösningsinriktning och hur man blir bättre på det. Vi lyfter exempel på hur man kan arbeta med efterhandsdebitering, nyckeltal och planering. Taxedagen är också starten på en ny samarbetsyta för er som arbetar med taxor, planering och nyckeltal. Alla som deltar får en inbjudan till denna nya mötesplats. Vi har ett erbjudande till er som anmäler tidigt.  
Mer information och anmälan 
Vill ni bidra och ännu hellre berätta om ert arbete kontakta Michael Öhlund
 
Cirkulärt byggande och återbruk, 30 maj  
SKR bjuder in till ett seminarium om cirkulärt byggande med fokus på återbruk. Ett antal regioner och kommuner delar med sig av sina erfarenheter. Få information om den verksamhet som bedrivs av Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild. Byggföretagen berättar om hur Färdplan för fossilfri konkurrenskraft i bygg- och anläggningssektorn driver på utvecklingen. 
Mer information och anmälan 
 
Årskonferens för miljö- och klimatstrateger, 9-10 september  
Varmt välkommen till SKR:s årliga konferens för miljö- och klimatstrateger! Vi möts kring möjligheter och utmaningar med utgångspunkt i din roll som strateg för utbyte av erfarenheter och samverkan. Konferensen innehåller kunskapspass och workshops om styrning och ledning samt omvärlds- och trendspaningar med avstamp i det kommunala miljö- och klimatarbetet. Andra teman är energiplanering, grön omställning och hållbarhetsrapportering enligt CSRD. Konferensen hålls fysiskt, eftermiddag och kväll 9 september till lunch 10 september, i SKR:s lokaler på Hornsgatan 20 i Stockholm.  
Mer information och anmälan - SKR 
 
Receptfria läkemedel, 26 september 
Digitalt seminarium där Läkemedelsverket tar upp senaste nytt om kontrollområdet Receptfria läkemedel och svarar på frågor. Mer information och anmälningslänk kommer inom kort. Skriv in 26 september i kalendern! 
 
Avfall
 
 
Nordisk projekt om tillsyn mot illegal avfallshantering
Naturvårdsverket ansvarar för ett projekt som syftar till att kartlägga och jämföra de nordiska ländernas tillsynssystem, arbetsmetoder och förutsättningar att förebygga, upptäcka och motverka illegal avfallshantering, inklusive illegala gränsöverskridande avfallstransporter. Avsikten är vidare att visa på goda exempel, främja samverkan, kunskapsbyggande samt erfarenhetsutbyten, och därmed bidra till att stärka ländernas förmåga att bedriva effektiv tillsyn på området. Målgrupp för projektet är representanter från tillsyns- och tillsynsvägledande myndigheter i respektive nordiskt land. Resultatet ska sammanställas i en rapport och redovisas på ett nordiskt ministerrådsmöte i Reykjavík den 30 oktober 2024. 
 
Vägledning om masshantering och återvinning av avfall i anläggningsarbeten 
Naturvårdsverket ser över handbok 2010:1 om återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Den innehåller vägledning kring vilken återvinning som utgör mindre än ringa risk för förorening och som därmed varken är anmälnings- eller tillståndspliktig, det vill säga U-verksamhet. Handboken ska uppdateras och mer vägledning tas fram.  

Den 9 april skickades en remiss om riskbedömning ut, vilken är öppen för alla att besvara.  

Under april – september 2024 pågår en tillsynskampanj om masshantering. Information till de tillsynsmyndigheter som har möjlighet att delta i denna kampanj finns att få på forumet för tillsynsstrategin.  
 
Energi och klimat
 
 
Direktivet om byggnaders energiprestanda antaget i Rådet 
Rådet godkände, trots nedlagd röst från Sverige, den 17 april direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD). Efter publicering av texten har medlemsstaterna två år på sig att implementera det. Tuffa krav ställs på förbättrad energiprestanda och på installation av solenergi. Lokalbyggnader ska klara ett tröskelvärde som år 2030 motsvarar de 16% med sämst energiprestanda år 2020 och år 2033 de med 26% sämst energiprestanda år 2020. Det kommer spela stor roll hur beräkningarna görs uppdelat på  olika lokalkategorier och hur möjligheten till undantag  tillämpas i Sverige. EUs stock av bostäder ska förbättra medelvärdet med 16% till 2030 och med 20-22% till 2035, jämfört med år 2020. För Sverige, som har mindre än 15% fossil energianvändning, räcker det att stocken av bostäder utvecklas linjärt till en nollutsläppsstock år 2050. Här blir det avgörande hur Boverket utvecklar krav för befintliga byggnader. SKR följer den svenska implementeringen och skickar mer utförlig information till fastighetssidan i kommunen.  
EPBD – EU-kommissionen 
EPBD - Ministerrådet 
 
EU:s klimatmål 2040  
EU-kommissionens meddelande EU:s klimatmål 2040 presenterar en minskning av nettoutsläppen av växthusgaser med 90 procent jämfört med 1990 som det rekommenderade målet för 2040, på vägen mot klimatneutralitet 2050. Det motsvarar 850 miljoner ton koldioxidekvivalenter samtidigt som landbaserade och industriella koldioxidupptag bör uppgå till 400 miljoner ton koldioxid. 

SKR ställer sig i sitt yttrande sig bakom rekommendationen och framför synpunkter om vikten av teknikneutralitet och att undvika detaljreglering kring val av lösningar utifrån nationella och lokala förutsättningar. 
Remissvar EUs klimatmål 2040 - Regeringen 
 
Energiplanering – synpunkter till Energimyndighetens vägledning?
Energimyndigheten ska till 30 juni fram en första vägledning för kommunal energiplanering, utifrån den storskaliga elektrifiering som prognostiseras och totalförsvarets behov.
Har ni önskemål om innehåll eller vill lämna synpunkter på deras arbete så hör gärna av er till Andreas Hagnell
Uppdrag att utveckla regional och lokal energiplanering - Regeringen.se
 
Luft
 
 
Samverkansprojekt för luftfrågor - PM 10-nätverket
Region Gotland, Trafikverket och Naturvårdsverket har ett samverkansprojekt för luftfrågor, som heter PM 10-nätverket. SKR tillhandahåller en digital mötesplats för nätverket på samarbetsrum.se, för att underlätta erfarenhetsutbyte och kunskapsdelning. Du som arbetar med luftfrågor, PM10, åtgärdsprogram för luft etc. i en kommun, men ännu inte gått med i nätverket, kan kontakta Simon Hoffman för att gå med. Då får du även tillgång till samarbetsrummet och nätverksträffar!  
 
Tillsyn och kontroll
 
 
Tillsynsstrategi, delområde hälsoskydd 
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen söker miljö- och hälsoskyddsinspektörer som vill vara referenspersoner till arbetet att ta fram nästa tillsynsstrategi, delområde hälsoskydd. Referensgruppen ska bl.a. ge inspel på angelägen hälsoskyddstillsyn, brist på vägledning och dela med sig av erfarenheter av tillsyn. Frågor och intresseanmälan lämnas via mejl till Patrik Hultstrand Intresseanmälningar senast den 26 april. 
 
Evenemang hos andra aktörer
 
Energikontoren Sverige - Öppna webbinarier  
Energi i fysisk planering, 2 maj, kl. 13.00 - 15.45 
Så påverkar EU-direktiv bygg och fastighetsbranschen, 3 maj, kl. 08.00 - 09.00 
 
Evenemang hos Viable Cities – Klimatneutrala städer 
Klimatinvesteringar och klimatinvesteringsplaner 8 maj kl. 08.00 - 09.00 
 
Kunskapshöjande webinar kring tillsyn av flergångsförpackningar i rotationssystem, 15 maj 
Panter anordnar ett digitalt seminarium om tillsyn enligt Förordning (SFS 2021:996) om engångsprodukter, där Naturvårdsverket medverkar. 
Mer information och anmälan 
 
Swedish Climate Symposium, 15–17 maj 2024 
SMHI, de strategiska forskningsområdena MERGE och BECC samt Bolincentret för klimatforskning arrangerar det andra svenska klimatsymposiet i Norrköping.  
 
Miljömålsdagarna, Luleå, 21-22 maj 
Dagarna är en mötesplats för dig som arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor. Årets tema är Miljömålen 25 år - perspektiv i en snabb samhällsomställning. 
Anmälan och program 
 
Naturvårdsverket, PM10-nätverket, 27-28 maj 
Nätverksmöte om PM10 hos Naturvårdsverket. Dagarna samlar kommuner från norr till söder, myndigheter och sakkunniga för att tillsammans dela erfarenheter och diskutera hur vi bäst arbetar för lägre halter av PM10 i våra städer. Kontaktperson Henrik Larsson
 
Naturvårdsverket, Återväta Sverige, konferens och lansering av kartverktyg, 31 maj 
Digital konferens där Naturvårdsverket informerar om hur kommuner kan arbeta med återvätning av kommunalt ägd mark för att minska sin klimatpåverkan, inklusive finansieringsmöjligheter. Naturvårdsverket presenterar ett nytt kartunderlag som kommuner kan använda för att identifiera potentiella platser för återvätning.  
Anmälan och mer information. 
 
Shift2Access - nyhetsbrev 
Shift2Access är ett av fem nya innovationsprogram som blir del av en tioårig svensk insats för omställningen till ett hållbart samhälle. Programmet innebär en stor satsning på samverkan och lösningar för framtidens byggda miljö och mobilitet. 
Anmäl dig här om du vill hålla dig uppdaterad 
 
SKR Miljö- och klimatnytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva!
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se