Nyhetsbrev 24 april
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKR:s Helena Wiklund arbetar med lokala behov av kunskap
Kunskapsbaserad socialtjänst – modell identifierar behoven
 
Vilka kunskapsstöd behöver tas fram nationellt? Nu finns en modell för att gemensamt identifiera behoven i socialtjänsten. Behoven inom funktionshinderområdet har nu förmedlats till Socialstyrelsen och SBU. Samma process pågår för området barn och unga, klart 2025.
Se en film om modellen och behoven inom funktionshinderområdet
 
Nya idéer för en förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst
 
Bättre nationell samordning, gemensam budget för förebyggande arbete och utvecklingsjurister som stöttar tidigt i processen. Det är några av idéerna i en första skrift från projektet Tidiga insikter för tidiga insatser. Skriften ska användas för diskussion om hur olika nivåer i samhället kan underlätta omställningen till nya socialtjänstlagen. 
Idéskrift 1 – Samhälle och välfärd i omställning 
 
Nya socialtjänstlagen i fokus på möte med systemleverantörer
 
Hur kan socialtjänstens verksamhetssystem utvecklas för att underlätta omställningen till en mer kunskapsbaserad, förebyggande och tillgänglig socialtjänst? Den 8 april hölls ett branschmöte med systemleverantörerna.   
Klas Nilsson berättar om mötet och vad som är på gång
 
Karlskrona ställer om med tjänstedesign
 
Maximal medverkan för medarbetarna var en framgångsfaktor när Karlskrona ställde om sin socialtjänst. Nu är tjänstedesign integrerat i socialförvaltningens ledningssystem.
– Det kräver en del mod. Samtidigt ger det en aha-upplevelse, säger socialchef Cecilia Grefve Lang.  
Framtidens socialtjänst – inspiration från Karlskrona

Nyfiken på tjänstedesign? 
SKR:s dotterbolag Adda har utbildningar i tjänstedesign på olika nivåer. Nu närmast, med start 7 maj, hålls en digital utbildning i att planera och genomföra tjänstedesignprojekt (hålls även i höst). 
Utbildningar i tjänstedesign, Adda 
 
Alla förvaltningar jobbar förebyggande i Huddinge
 
Lyckad skolgång, trygga familjeförhållanden och meningsfull fritid är ledstjärnor Huddinge. Arbetet samordnas av individ- och familjeomsorgen.
– Preventionsuppdraget innebär att Huddinge redan kommit en bit på väg i omställningen utifrån den nya socialtjänstlagens krav, säger Joachim Heimersson, stabschef. 
Framtidens socialtjänst – inspiration från Huddinge
 
Projektleder du arbetet med nya socialtjänstlagen?
 
SKR har öppnat ett digitalt samarbetsrum för dig som samordnar eller projektleder omställningen till nya socialtjänstlagen i din kommun. I rummet kommer du i kontakt med andra som har samma uppdrag och kan dela tips och erfarenheter. 
Så gör du för att gå med
 
Regeringens vårbudget 2024
 
I  vårändringsbudget märks bland annat:
  • Förlängt tillfälligt tillägg i bostadsbidraget för barnfamiljer t o m 31 dec (ska minska ekonomiskt bistånd med 160 miljoner)
  • 300 miljoner till SiS för ökat antal LSU-platser (ej LVU-platser)
  • 130 miljoner till sommarjobb för unga i kommuner med hög arbetslöshet.
  • 110 miljoner för fler platser på yrkesvux
SKR kommenterar vårändringsbudgeten
Cirkulär om förändringar som rör kommuner
 
Tillit bygger en välfärd att lita på
 
Statens detaljerade styrning av välfärden bidrar till ökad administration, sämre arbetsmiljö och minskad utvecklingskraft.
SKR vill se:
  • en storstädning bland de riktade statsbidragen
  • att detaljregleringen av välfärden upphör
  • att nationella tillsynsmyndigheter får i uppdrag att minimera byråkratin.
 
Kampanj väcker intresse för sommarjobb i vård och omsorg
 
SKR:s samarbetspartner Go Care har just nu en kampanj i sociala medier för att väcka intresse för sommarjobben inom vård och omsorg. Webbplatsen haft redan haft 175 000 besök och samlar svar på vanliga frågor och inspiration från unga som testat jobbet. 
Kampanjen Jakten på Sveriges omsorgsstjärnor
 
Mer från SKR 
 
 
Nytt avtal klart med Kommunal
SKR, Sobona och Kommunal har accepterat medlarnas bud om ett nytt avtal. Avtalet tar ansvar för det ekonomiska läget och har fokus på arbetsmiljö, kompetensförsörjning, arbetstid och lön.
Nytt ettårigt avtal
 
Flera bra förslag i narkotikautredning
SKR delar många av narkotikautredningens förslag. Men för att de ska kunna genomföras måste beroendevården reformeras enligt förslagen i samsjuklighetsutredningen. 
Det skriver SKR i ett remissvar
 
Ge ansvaret för hyresgarantin till staten
I en promemoria om bättre bostadsförsörjning föreslår regeringen en hyresgaranti till barnfamiljer. SKR anser att garantin bör ges av staten – inte kommunerna. Fler bör också kunna ta del av åtgärden.
SKR:s yttrande över åtgärder för bostadsförsörjning
 
IFO våldsutsatta vuxna – rapportera till Kolada
30 april är sista dag att rapportera statistik till Kolada för individ- och familjeomsorgens stöd till vuxna som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld. Med nyckeltalen kan du följa utveckling över tid, jämföra med andra och bidra till bättre statistik nationellt.  
Så rapporterar du uppgifter för år 2023
 
Träffa SKR på Vitalis 13-16 maj 
På konferensen Vitalis har SKR, Adda och Inera flera seminarier som rör socialtjänsten – bland annat om AI, välfärdsteknik, sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation, upphandling av verksamhetssystem och gemensam handlingsplan för digitalisering. Du kan även träffa SKR i monter B06:12. 
SKR på Vitalis 2024
 
Utbildning och seminarier 
 
 
3 maj 
Krigsplacering – introduktion 
Vad gäller för krigsplacering i kommuner och regioner? Seminariet ger dig grunderna, förståelse för termer och diskuterar för- och nackdelar med olika tillvägagångssätt. Du hör även mer om utredningen om hållbar personalförsörjning av civilt försvar. 
Sista dag för anmälan 2 maj 
 
7 maj 
LVM grundkurs 
 
Få grundläggande kunskap om LVM, lagen om vård av missbrukare i vissa fall, och lär dig mer om hur processen från omhändertagande till avgörande ser ut. Kursen riktar sig till socialsekreterare och kommunjurister.   
Sista dag för anmälan 6 maj
 
20 maj 
Jämställda, träffsäkra, förebyggande insatser
Enligt förslaget till ny socialtjänstlag ska socialtjänsten blir mer förebyggande och främja såväl jämlika som jämställda levnadsvillkor. Vilka är utmaningarna, och hur kan socialtjänsten förbättras? Medverkar gör författare Nicolas Lunabba, professor Carolina Överlien, och Maria Andersson Vogel, fil dir i socialt arbete. 
 
3 juni 
Socialtjänsten och brottsligheten 
 
Hur förhindrar vi att barn och unga dras in kriminalitet och vilken roll ska socialtjänsten ta i det brottsförebyggande arbetet? Medverkar gör bland annat kriminolog David Sausdal, utredare Michael Tärnfalk, Socialstyrelsen, SBU och BRÅ. Du hör även erfarenheter från Strängnäs och Örebro.  
Sista dag för anmälan 2 juni 
 
11 juni 
Socialrättsliga nyheter 
SKR:s jurister går igenom nyheter inom SoL, LSS, LVU och andra regleringar inom det socialrättsliga området. Under webbsändningen diskuteras aktuella utredningar, lagändringar och intressanta domstolsavgöranden. 
Sista dag för anmälan 28 maj
 
12 juni 
Hur kan vi stärka tilliten till socialtjänsten? 
Under en heldag lyfter vi exempel på kommuners arbete. Bland annat hör du om dialogsocionomer i Malmö, samhällvägledare och kulturtolkar i Uppsala och vad utvärderingen visar om utlokaliseringen av socialtjänsten i Skäggetorp. 
Sista dag för anmälan 11 juni 
 
13 juni 
Jämlika livschanser för barn och unga 
 
Den socioekonomiska segregationen har ökat, inte bara i storstäder. Hur kan vi främja jämställda och jämlika levnadsvillkor för barn och unga? Under en heldag lyfter vi statistik, forskning och exempel från kommuners arbete med social hållbarhet.   
Sista dag för anmälan 12 juni 
 
Start 3 september 
Individbaserad systematisk uppföljning
SKR ger en utbildning i individbaserad systematisk uppföljning där du lär genom att göra. Utbildningen varvar teori med praktiska arbetspass, och hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff. 
Sista dag för anmälan 23 augusti
 
3 september–20 december 
Barnrättstrategutbildning 
Få övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den i verksamheten. Utbildningen innehåller teori, workshops, diskussioner och hemuppgifter.  
Sista dag för anmälan 30 augusti  
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Behandling av våldsutövare – kostnadsfri utbildning 
Möter din verksamhet personer som utövar våld i nära relation? Nu kan du få utbildning och certifiering i Kriminalvårdens behandlingsprogram Predov och samtidigt delta i en forskningsstudie.
Anmäl intresse hos Socialstyrelsen senast 17 maj
 
Beräkna ansökningar om assistans – stöd för handläggare 
Försäkringskassan har ett nytt digitalt beräkningsstöd för ansökningar om assistansersättning. Stödet kräver ingen inloggning och räknar på samma sätt som Försäkringskassans interna system. Med stödet får du hjälp hur typdagar ska hanteras och vad som gäller för årstidsbetingade och periodvisa variationer. 
Beräkna assistansbehov, Försäkringskassan
 
Socialtjänstdataregister – rapport om förutsättningar 
Socialstyrelsen har analyserat kommuners förutsättningar och behov inför en ny socialtjänstdataregisterlag. Utmaningar som lyfts är ökade kostnader, att den strukturerade dokumentationen behöver utvecklas och att verksamhetssystem inte alltid stödjer rapportering.
Ny rapport om socialtjänstdataregisterlag, Socialstyrelsen 
 
Ytterligare verktyg för att förhindra brott bland unga 
Regeringen ger ett tilläggsuppdrag till utredningen öppna insatser utan samtycke. Tillägget innebär att utredaren ska lämna förslag som ger socialnämnden möjlighet att besluta om föreskrifter. Syftet är att förhindra att barn och unga återfaller i kriminalitet. 
Uppdragstiden förlängs till 5 november 2024
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00