Omfattande konflikt i hälso- och sjukvården
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Omfattande konflikt i hälso- och sjukvården
 
Konflikten i hälso- och sjukvården är igång. Vårdförbundets stridsåtgärder kommer att få negativa konsekvenser. 
− Regionerna bedömer att stridsåtgärderna riskerar att skapa betydande problem i vården. Planerade operationer, uppföljningar och återbesök kan behöva minska eller till och med stänga under en konflikt, med längre väntetider som följd, säger Ulf Olsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.
Konflikt i hälso- och sjukvården
 
Kampanj väcker intresse för sommarjobb i vård och omsorg
 
SKR:s samarbetspartner Go Care har just nu en kampanj i sociala medier för att väcka intresse för sommarjobben inom vård och omsorg. Webbplatsen haft redan haft 175 000 besök och samlar svar på vanliga frågor och inspiration från unga som testat jobbet. 
Kampanjen Jakten på Sveriges omsorgsstjärnor
 
Cirkulär 
 
 
Huvudöverenskommelse, HÖK 24, med Kommunal
 
SKR och Sobona träffade den 17 april 2024 Huvudöverenskommelse, med Kommunal inklusive Allmänna bestämmelser. HÖK 24 innehåller bestämmelser om lön och allmänna anställningsvillkor.
Cirkulär 24:06
 
Huvudöverenskommelse, HÖK 24, med OFR:s förbundsområde Lärare
 
SKR och Sobona träffade den 17 april 2024 en Huvudöverenskommelse, HÖK 24, med Sveriges Lärare.
Cirkulär 24:03
 
Överenskommelse om uppräkningar av särskilda ersättningar i BAL och BUI
 
De särskilda ersättningarna i Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning (BAL) och i Bestämmelser för arbetstagare i utbildnings- och introduktionsanställning (BUI) räknas upp med motsvarande 3,3 procent från och med den 1 april 2024.
Cirkulär 24:28
 
Bestämmelser för arbetstagare i
arbetsmarknadspolitiska insatser – BEA 24
 
SKR och Sobona har träffat överenskommelse om Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser – BEA med Svenska Kommunalarbetareförbundet och OFR:s förbundsområde Lärare jämte i förbundsområdet ingående organisationer.
Cirkulär 24:21
 
Tillfällig överenskommelse om avvikelse från dygnsvila
 
SKR och Sobona samt Svenska Kommunalarbetareförbundet träffade den 17 april 2024 tillfällig överenskommelse om avvikelse från dygnsvila artikel 3, Direktiv 2003/88/EU. 
Cirkulär 24:26
 
Möjlighet till dispens i samband med planerad arbetstidsförläggning
 
SKR och Sobona träffade den 18 april 2024 överenskommelse om möjlighet till dispens för arbete som regleras av bilaga R med Svenska Kommunalarbetareförbundet.
Cirkulär 24:24
 
Evenemang 
 
 
Hantverkares och omsorgspersonals resor i tjänsten
(2 maj)
 
Hantverkare och personal inom hemsjukvård och äldreomsorg reser i arbetet utan att omfattas av de regelverk som gäller yrkesförare. Idag saknas kunskap om deras olycksrisk i trafiken. Nu har ett projekt, finansierat av Afa För­säkring, granskat detta.
Frukostseminarium Afa Försäkring
 
Strategisk kompetensförsörjning (8 maj)
 
Välkommen till ett webbinarium där Omställningsfonden berättar om sitt stöd i strategisk kompetensförsörjning för arbetsgivare. 
Webbinarium Omställningsfonden
 
Arbetsmiljöutbildning - från teori till praktik (17 maj)
 
Systematiskt arbetsmiljöarbete i vardagen är en friskfaktor som tillför systematik och struktur. För att chefer och skyddsombud ska lyckas behöver de få kunskaper om vad som gäller och hur man gör.
Webbinarium Suntarbetsliv
 
Lärande - en förutsättning för välfärdsutveckling genom digitalisering 
 
En förutsättning för att lyckas utveckla välfärden genom digitalisering är kontinuerlig kompetensutveckling och tillgång till helt nya kompetenser. Hur kan vi accelerera vårt lärande?
Addas seminarium
 
HR-program för välfärdens digitalisering
(12 sep - 7 nov)
 
Vill du stärka din förmåga att stödja digitalisering och bidra till din organisations utveckling? I det här programmet får du som HR i offentlig sektor fördjupa dig i digitaliseringens roll för att möta välfärdens utmaningar.
Addas HR-program
 
Arbetsgivarforum, early bird (17-18 september)
 
Välkommen till en konferens full med inspiration om hur du kan underlätta kompetens-utmaningen trots försämrat ekonomiskt läge.
Jag vill anmäla mig
 
SKR:s evenemang och kurser
 
Anmäl dig till SKR:s utbildningar, konferenser och andra evenemang. De flesta kurser är digitala för bästa tillgänglighet. 
Evenemang, arbetsgivarfrågor
 
Publikationer
 
 
Personalen i välfärden
 
Under 2023 ökade antalet anställda i kommuner och regioner samtidigt som fler arbetade heltid och fler äldre kom tillbaka efter pensionering. Ta del av fakta, statistik och långsiktiga trender. 
Personalen i välfärden
 
Nytt stöd för planering och utveckling av vården
 
För att klara kompetensförsörjningen finns behov av att utveckla nya arbetssätt och att nyttja begränsade resurser effektivt. SKR har tagit fram ett praktiskt stöd om produktions- och kapacitetsstyrning, som tar avstamp i mödrahälso- och förlossningsvården, men som även kan användas inom andra verksamheter. 
Produktions- och kapacitetsstyrning i praktiken
 
Poddtips!
 
 
Så låter vi medarbetarna testa nya jobb
 
På socialförvaltningen i Bodens kommun har medarbetarna möjlighet att göra arbetsplatsbyten. Det är en del i ett förebyggande arbetsmiljöarbete som gjort succé. 
Podd Suntarbetsliv och KPA
 
Redaktör
 
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00