April 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Frågor och svar om konfliktvarsel
 
Nu finns frågor och svar med anledning av det varsel från Vårdförbundet som SKR och Sobona mottagit. Vårdförbundet har varslat om konfliktåtgärder från den 25 april, förutsatt att parterna inte kommit överens innan dess. 
Frågor och svar om konfliktvarsel
 
Vårdens digitalisering måste utgå från behov
 
E-hälsomyndigheten har presenterat en färdplan för nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. SKR är positiva till att staten vill bidra till vårdens digitala utveckling. Samtidigt ser SKR med oro på flera av förslagen som handlar om att staten ska göra sådant som regionerna redan gör, i stället för att fokusera på grundläggande förutsättningar för att bättre möjliggöra den fortsatta utvecklingen.
Vårdens digitalisering måste utgå från behov
 
Medling med vårdförbundet
 
Vårdförbundet har hittills sagt nej till fortsatta samtal med SKR och Sobona. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare i tvisten mellan Vårdförbundet och Sobona.

SKR och Sobona har sedan Vårdförbundets konfliktvarsel den 11 april velat återuppta avtalsförhandlingarna medan Vårdförbundet har avvisat hjälp av medlare för att försöka få till ett nytt avtal. Vårdförbundets varsel om konfliktåtgärder träder i kraft torsdag 25 april kl 16.00.
Medling med Vårdförbundet
 
Mer från SKR
 
 
SKR kommenterar vårändringsbudgeten
 
Regeringen har presenterat vårändringsbudgeten på totalt 16,8 miljarder kronor. Som tidigare aviserat får regionerna ett tillskott på 6 miljarder kronor för sjukvården under 2024.
SKR kommenterar vårändringsbudgeten
 
Vårdbehov och kapacitet inom mödrahälso- och förlossningsvården
 
En rapport och ett metodstöd har tagits fram för att stärka kunskapen om hur vårdbehov och kapacitet bättre kan balanseras inom mödrahälso- och förlossningsvården. Rapporten lyfter framgångsrika strategier och konkreta arbetssätt, och belyser vilka förutsättningar som underlättar respektive begränsar arbetet med produktions- och kapacitetsstyrning. Strategierna kan även användas inom andra verksamheter.
Insikter om vårdbehov och kapacitet
 
Lämna synpunkter om Nationell patientenkät 
 
Nationell patientenkät (NPE) är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Nuvarande enkäter i NPE introducerades 2015 och regionerna har beslutat att det är dags för en översyn. Arbetet med att uppdatera alla enkäter pågår och det är möjligt att lämna synpunkter.
Lämna synpunkter om Nationell patientenkät 
 
Reviderad vägledning om läkemedelsautomater
 
Vägledningen uppmärksammar inom vilket lagrum läkemedelsautomater ska tilldelas och andra betydelsefulla frågor, till exempel ansvar för läkemedelshanteringen, överlämnande och administrering, delegering och rutiner för användning av automater.
Reviderad vägledning om läkemedelsautomater
 
SKR företag och andra organisationer
 
 
Nystart för tjänsten Hälsoläge kan begränsa sjukdomsutbrott 
 
En ny version av tjänsten Hälsoläge kan ge myndigheter, regioner och kommunala aktörer effektivt stöd att bevaka utbrottsrisker och bedöma hälsotrender baserat på information om kontaktorsaker till 1177 på telefon. Tjänsten ägdes tidigare av Folkhälsomyndigheten och avvecklades i november 2023. Flera organisationer har efterfrågat fortsatt användning och nu har Inera gått ut med en offert om utveckling och förvaltning av Hälsoläge.
Nystart för tjänsten Hälsoläge kan begränsa sjukdomsutbrott
 
Nu kan bilagor bifogas i tjänsten Elektronisk remiss 
 
Med nya versionen 2.0 av tjänsten Elektronisk remiss går det att bifoga bilagor av olika filtyper. Det innebär mindre manuell hantering, vilket sparar tid och pengar i vården samtidigt som patientsäkerheten stärks eftersom mer bakgrundsinformation kan förmedlas i ett och samma digitala flöde med remissen.
Nu kan bilagor bifogas i Elektronisk remiss
 
 
Evenemang och kurser
 
 
25 april
Glo och sno: Gravid och psykisk ohälsa 
 
Region Västmanland och Region Stockholm presenterar hur de arbetar med psykisk ohälsa i samband med kvinnors graviditet och barnafödande. 
Sista anmälningsdag 25 april 
 
3 maj
Forskningsfrukost Nära vård maj 2024 
 
Första fredagen varje månad bjuder Nära vård SKR in till en digital frukostföreläsning om aktuell forskning inom Nära vård-området, följt av en kort reflektions- och frågestund. Denna gång handlar det om att bubbelhoppa.
Sista anmälningsdag 2 maj
 
15 maj
Cancerrehabilitering utifrån patientens perspektiv
 
Ett digitalt seminarium med fokus på cancerrehabilitering utifrån patientens perspektiv. Arrangör är Regionala cancercentrum i samverkan med Kraftens hus. 
Sista anmälningsdag 10 maj
 
20–21 maj
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg steg 2 
 
En steg 2-utbildning i ledarskap för utvecklingsarbete inom vård och omsorg. Detta är en praktisk fördjupning i de teorier som utgör grunden för utbildningen "Att leda utvecklingsarbete".
 
 
28 maj
Psykiatrin i siffror 2024
 
En presentation av årets rapporter om Psykiatrin i siffror, baserade på data från 2023, för barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), vuxenpsykiatrin (VUP) och rättspsykiatrin (RPV).
Ingen anmälan krävs
 
29–30 maj (fysiskt) och 11 juni (digitalt)
Strategiska samverkanskompetenser för tvärsektoriellt arbete
 
Vill du förbättra din förmåga att engagera olika aktörer i arbete för jämlik hälsa och social hållbarhet? Kursen erbjuder erfarenhetsutbyte, pedagogiska metoder och verktyg för att tillämpa den ofta tysta kunskapen i komplexa förändringsprocesser.
Sista anmälningsdag 8 maj
 
9 sep
Toppledarprogrammet – ett ledarskapsprogram för högre chefer
 
SKR:s ledarprogram syftar till att stärka deltagaren i att klara välfärdsuppdraget genom att tolka och hantera utmaningar på olika systemnivåer och genom det egna ledarskapet. Samtidigt ges möjlighet att bygga ett värdefullt nätverk med andra chefer.
Sista anmälningsdag 10 maj
 
 
Nyhetsbrev Vård och hälsa
 
 
Hej!
Du har fått det här nyhetsbrevet, eftersom du valt att prenumerera eller deltagit i någon av SKR:s webbseminarier. Via prenumeration av Vård och hälsa kommer du till tidigare nummer och kan bli direktprenumerant. Skicka e-post till redaktören om du vill berätta vad du tycker om nyhetsbrevet.
 

Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00