Hälsningar från kyrkovalskansliet!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hälsningar från valkansliet
 
På valkansliet fortsätter arbetet mot kyrkovalet 2025 och som en del i det arbetet kommer här det andra nyhetsbrevet till er i valnämnderna med aktuell information.
Under mars genomförde valkansliet den första gemensamma träffen med stiftens valhandläggare. En heldag där vi på olika sätt förberedde oss inför det kommande arbetet så att vi tillsammans med er i valnämnderna ska få så bra förutsättningar som möjligt att genomföra förberedelserna inför kyrkovalet.

Vi fortsätter påminna er om att kontrollera att valnämnden är registrerad i Kyrksam med samtliga ledamöter och ersättare samt e-postadress. Mer info om Kyrksam finns på valwebben. För er som indelningsändrar finns i det här nyhetsbrevet en instruktion för hur ni ska gå till väga med registreringen.

Nu under våren behöver ni i valnämnderna se till att budget och informationsplan för kyrkovalet upprättas lokalt. Valwebben uppdateras ständigt med material och tips. Valhandboken håller på att produceras och planeras finnas tillgänglig i juni.

Valresultatsystemet, som varit ur funktion efter cyberangreppet, fungerar nu igen som det ska. Ni kan där se tidigare resultat i kyrkovalen.
 
Annika Gustafsson,
delprojektledare utbildning och regelverk
 
Registrera valnämnd i församling eller pastorat som indelningsändrar?
 
Att registrera valnämnd för en församling eller ett pastorat som indelningsändrar kräver samma handhavande i Kyrksam som om man inte indelningsändrar. Däremot finns det andra datum att ta hänsyn till och registreringen kan komma att behöva göras mer än en gång.
Här hittar du en instruktion för registrering av valnämnder i enheter som indelningsändrar.
 
Digitala utbildningar för valnämnden
 
Valkansliet kommer att ta fram digitala utbildningar där går vi igenom kyrkovalets olika moment – allt från valnämndens, valförrättarens och röstmottagarens uppgifter, till lokalernas utformning och mycket annat.
Utbildningarna kommer att publiceras allteftersom på valwebben och de första finns tillgängliga från augusti under rubriken utbildning på valwebben.
Valhandboken 2025
 
Liksom tidigare kyrkoval tar valkansliet fram en valhandbok till dem som jobbar med kyrkovalet. Valhandboken kommer att finnas tillgänglig från början av juni. Den finns både digitalt och som tryckt version. Den tryckta versionen beställs till självkostnadspris och kostar cirka 120 kr styck, plus frakt. Valhandboken finns även i en version för stiften.
 
Ökade kostnader för valsedlar
 
Kostnaden för tryck och distribution av valsedlar har ökat med ungefär 50% sen kyrkovalet 2021. Kyrkofullmäktiges beslut om bidrag till nomineringsgrupperna behöver invänta kyrkomötet i november. Detta på grund av ändringar i kyrkoordningen till följd av förändringar i valsedelsdistributionen.

De nomineringsgrupper som är representerade i olika beslutande organ, eller som blir det genom ett val, kan få bidrag för att trycka upp valsedlar. Till tryckkostnaderna räknas även kostnaderna för att distribuera valsedlarna. Beslut om bidrag för de olika valen fattas av respektive beslutande organ, det vill säga kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Bidrag ska ges på enhetliga villkor. 
 
Frukt eller lakrits, det är bara att välja!
 
Nu finns tablettaskar som gör reklam för kyrkovalet att beställa i Svenska kyrkans webbshop. En låda innehåller 50 askar av en smak. Tabletterna finns med smak av lakrits eller frukt. De är veganska och fria från nötter, laktos, gluten. Beställ tablettaskarna i Svenska kyrkans webbshop. Här finns askar med fruktsmak och här finns askar med lakritssmak!
Rapporter på valwebben
 
Valnämnder och stift har möjlighet att få rapporter och underlag inom olika områden. Rapporterna börjar bli tillgängliga under våren 2024 och fylls sedan på allt eftersom information och data blir tillgängliga.
Mer om rapporter.
 
Släng allt gammalt valmaterial
 
Arbetet med att uppdatera materialet inför kyrkoval 2025 pågår. Viktigt att man har tillgång till rätt uppgifter vad gäller regelverk, rutiner med mera. Se till att rensa bort allt gammalt valmaterial för att säkerställa att endast aktuell information finns tillgänglig!
 
På gång framöver
 

Våren 2024
Kontrollera att valnämnden är registrerad i Kyrksam med samtliga ledamöter och ersättare.
Budget och informationsplan för kyrkovalet upprättas lokalt.
 
1 oktober 2024
Antal röstberättigade tas fram ur kyrkobokföringen, används bland annat som underlag för beslut om valdistriktsindelning, antal mandat i församling eller pastorat.
 
September 2024 – 1 februari 2025
Registrering av valdistrikt i vallokalsystemet, där valdistriktsindelning äger rum.
 
November 2025
Lokala beslut om valorganisation, mandat, m.m.
 
Har du frågor?
 
På valwebben finns all information om kyrkovalet. Sidan uppdateras fortlöpande. I mitten av juni 2024 kommer valhandboken att finns tillgänglig för beställning eller som pdf för nedladdning. Har ni i valnämnden frågor om regelverk, utbildningar med mera vänd er till valhandläggaren i ert stift.
 
För frågor om något av de gemensamma it-systemen, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Telefon 010-18 19 200, knappval 2.
E-post: kanslistod@svenskakyrkan.se 

Nomineringsgrupper och kandiater
Information för nomineringsgrupper och kandidater finns här.

För allmänheten
www.svenskakyrkan.se/kyrkoval
 
Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet