När Daniel Berlins fru Anna blev sjuk i cancer stängde han sin tvåstjärniga Michelin-restaurang i Skåne Tranås. Tre år senare, hösten 2023, är han tillbaka med nya restaurangen VYN på Österlen mellan Skillinge och Brantevik. I detta nyhetsbrev får du följa med på en tur i restaurangen ur ljusets perspektiv. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
NYHETSBREV 44


Se ljuset på restaurang VYN

När Daniel Berlins fru Anna blev sjuk i cancer stängde han sin tvåstjärniga Michelin-restaurang i Tranås i Skåne. Tre år senare, på hösten 2023 var han tillbaka med nya restaurangen VYN på Österlen mellan Skillinge och Brantevik.

I detta nyhetsbrev får du följa med på en tur i restaurangen ur ljusets perspektiv.

Mycket nöje!

 


En njutning för alla sinnen

Daniel har en mycket hög ambitionsnivå. Ett besök på VYN ska, utöver en unik middagsupplevelse, ge njutning åt alla sinnen. Inredningen består av vackra, robusta naturmaterial som ek, kalksten, linne och ull. Alla är utvalda för att stämma med platsen och byggnadens karaktär. Ljuset ska lyfta fram materialen och leda dig utan att synas.

När det gyllene skymningsljuset faller fångas det upp i utebelysningen runt husen och vidare in i rummen. Såväl ute som inne har ljuset samma färgtemperatur för att sudda ut gränserna.


Ljusspel från skogen

I entrén möts du av ett par markerade ljusstrålar på dörren. De har inspirerats av hur ljuset faller genom trädens kronor i skogarna runt omkring. Inne följer temat med ljusstrålar dig fram till i receptionen och vidare i gången ner till restaurangen.


Inte bara maten är närodlad

Det fantastiska dörrhandtaget till restaurangdörren har snidats av träbildhuggare Carsten Nilsson från Borrby, sju minuter från VYN. Han, liksom många andra av restaurangens konsulter, entreprenörer och leverantörer finns i närområdet.

 


Den kulinariska resan börjar i härden

Matresan på VYN börjar i foajén där gästerna intar ett antal mindre rätter. Genomgående är att det är maten som är huvudpersonen och ska glittra. Ljuset är därför nedtonat överallt utom på bord och uppläggningsytor.

Foajén var en gång i tiden ett stall med smedja vilket återspeglas i den öppna spisen. Runt väggarna går ett diskret varmt släpljus som förlänger elden och omsluter dig med känslan av att du sitter mitt i härden i smedjan.


 


I restaurangen sitter ni närmare

Efter sittningen i foajén flyttas ni bordsvis in i restaurangen som har plats för 30 personer. Här hamnar ni alla närmare varandra, både gäster och servitörer. Serveringen av de lite större rätterna sker medan ni tittar ut över Hanöbukten och den danska ön Bornholm. Vyn alltså.

 


Chambre séparée

En våning upp ges ytterligare en nivå av utsikten med ett Chambre séparée som kan bokas av 7–24 personer. Här justerar personalen ljuset beroende på uppställningen av bord och dukning. Rummet har eget kök och egna viner.


Reflekterat ljus lyser upp
 
I rummets köksdel är belysningen riktad nedåt mot arbetsytorna. En snygg effekt uppstår när ljuset slår mot de rostfria bänkarna och reflekterar ett mjukt indirekt ljus som lyser upp takvalvet.


Kockarna är skådespelare

På VYN är maten huvudpersonen med kockarna som skådespelare. Kökets starka nerljus på uppemot 1500 lux är riktat mot arbetsytorna. Det lyfter maträtternas färger och kockarnas arbete hamnar i fokus. Som kontrast är gångarna mellan arbetsborden minimalt upplysta. Tak och väggar är svarta och reflekter ljuset bara en gång. Det lyser upp kockarna, likt skådespelare på en mörk scen.
 


Vinrum med ljusspel

I vinrummet ger två handblåsta glober ett skiftande ljusspel som reflekterats i flaskorna. Som effekt och ett förstärkt läsljus finns fyra tunna bågar med ett riktat ljus mot bordskivan.

 


Boende på VYN

I restaurangbyggnaden finns det femton hotellrum varav två sviter. I korridorerna till rummen är golvet upplyst i mitten som en upplyst gång. Vid varje rum är nummerskylten belyst så att ljuset spiller ner på golvet och visar dig var ditt rum är.


Följ strålarna hela vägen in

Ljuset i hotellrummen är maximalt avbländat och visas bara där det behövs. Fokus är lagd på gardiner och hörnorna för att få rummet att kännas större och luftigare än det egentligen är. Denna grundbelysning kompletteras med några få riktade armaturer.

Det mjuka släpljuset på gardinerna känner du igen från de andra rumsdelarna, dock med variation. I galleriet efter entrén är det något mer distinkt i styrka och riktning och på ytterdörren är det kraftigt markerat, likt solstrålar.


Är det fullt på VYN kan ni gå till Vinbaren

I ett separat hus intill restaurangen ligger Vinbaren som är VYN:s bykrog. Här serveras en enklare meny. Som namnet skvallrar om kan du även bara sätta dig i trädgården med ett glas vin och njuta av utsikten. Några bord går att boka men de flesta är reserverade för drop-in.
VYN är nominerad till Svenska Ljuspriset 2024

Det är Svenska belysningssällskapet, Väst och Sydljus som anordnar tävlingen i samarbete med tidningen Ljuskultur. Syftet med priset är visa den höga nivån på ljusplanering i Sverige samt lyfta fram betydelsen av god belysning. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella och tekniska som driftekonomiska aspekter. Beslutet om vinnare meddelas i september.
Projektgrupp VYN

Belysningen har projekterats av Peter Rosenqvist Design och för designkoncept står Fojab Arkitekter med Lisa Mannheimer som ansvarig. Allt i nära samarbete med Daniel Berlin.
Boka på VYN

Klicka här för att boka en matupplevelse och / eller hotellrum
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger per år och presenterar intressanta fotoprojekt.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbrev.