Nyhetsbrev Domkyrkoberget Strängnäs #19
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev Domkyrkoberget Strängnäs #19
Framåt mot medeltiden
 
För en tid sedan samlade huvudmännen för utvecklingen av Domkyrkoberget till ett seminarium. Inbjudare var ordföranden för kommunstyrelsen i Strängnäs Jacob Högfeldt och biskop Johan Dalman.

Seminariet med temat Framåt mot medeltiden samlade för projektets framgång värdefulla personer, företrädare för huvudmännen och medverkande. Ledande företrädare för Länsstyrelsen Sörmland, Region Sörmland, Mälardalens universitet, Sörmlands museum och Svenska kyrkan på nationell nivå hade valt att tacka ja till inbjudan och deltog aktivt i seminariet 29 februari.
 
I sin inledning talade Johan Dalman om sådant som för människor samman och håller ihop samhällen. Om mentala och kulturella klister. Om det som skapar samhörighet och hanterbarhet. 
 
- De gamla husen som kramar om denna kulle, Domkyrkoberget. Domkyrkan står här som en motkraft till ett stuprörstänkandet, sa Johan Dalman. Byggnaderna står här som tecken på insikten om det kulturella klistret.

Ann Follin, chef för Statens museer för världskultur, talde om sina erfarenheter av tre förändringsresor inom kulturområdet; Norrköpings industrilandskap, Tekniska museet och Världskulturmuséerna. Hon talade om tre förändringsresor som förnyade verksamheterna och blev mycket uppmärksammade, även internationellt.

Byggnadsantikvarie Hanna Domfors gjorde en exposé som betonade symbiosen mellan den omgivande staden och de kyrkliga byggnaderna på domkyrkoberget. Hon visade med illustrationer hur varje tid, varje sekel gjort avtryck - tusen år av förändring. 

Arkitekten Markus Grieser gav tillsammans med domprost Christofer Lundgren en lägesbeskrivning av utvecklingen av Domkyrkoberget, inför samrådet om kommunens förslag till förnyad detaljplan för området. 

Fortsätt att läsa ett längre referatet med fördjupnade länkar från seminariet här
 
 
Samrådsmötet 
 
Från 8 mars till 5 april var det tid för samråd om det planförslag som ska göra det möjligt med tillbyggnader och nya byggnader på Domkyrkoberget.

Ett förslag som ska lösa de de identifierade funktionella behov och verksamhetskrav för Domkyrkobergets fastighetsägare och aktörer. Under samrådsperioden fram till 5 april 2024 fanns det möjlighet skicka skriftliga synpunkter på förslaget till Strängnäs kommun, 

Torsdag 14 mars hade kommunens miljö- och samhällsbyggnadsnämnd bjudit in sakägare och intresserade till ett samrådsmöte i Djäknegården. 12 personer hade anmält sig till mötet. Lena Calmegård, Daniel Quick och David Sundholm från Strängnäs kommun ledde mötet.

Christofer Lundgren, domprost och projektledare, lyfte fram vikten av allmänna platser för mänskliga möten. Domkyrkoberget har i 1.000 år varit en plats för bildning och för de stora livsfrågorna. Han delade den aktuella uppgiften att Domkyrkoberget under ett år har fler än 100.000 besökare, varav uppskattningsvis 37.000 är turister. 

Johan H Larson, Europaskolan tog också upp Domkyrkoberget som en plats för bildning och påminde om att gymnasieutbildning i Strängnäs 400-årsjubilerar 2026. 

Hanna Domfors gav som expert på kulturmiljö en expose över Domkyrkobergets gradvisa förändringar, särskilt från mitten av 1300-talet och fram till 1900-talet. Hon påpekade att kommande förändringar är av riksintresse och berör fem olika lagar. 

Arkitekterna Lone-Pia Bach och Markus Grieser talade om de avvägningar som ligger till grund för förslagen om att omgestalta byggnader och parkområde.  

Anders Brandstedt beskrev planerna för parkområdet på Domkyrkoberget. Han är landskapsarkitekten som är knuten till arbetet med att utveckla grönytorna. 

Daniel Quick och David Sundholm från Samhällsbyggnadskontoret talade om det utökade och i tiden förlängda samrådet och kommenterade de olika förberedande undersökningarna som ligger till grund för de presenterade förslagen. 

Den nya detaljplanen följer kommunens övergripande mål och de positiva följderna av en förnyelse överväger vissa negativa effekter på den nuvarnade kulturmiljön , vilket är förutsättning för att kommunen skulle lägga fram förslag om förändringar.

Läs ett referat från samrådsmötet här.
Vyerna kunde ses på plats
 

Under samrådstiden fram till 5 april var fem stora skyltar utställda på Domkyrkoberget. Alla med QR-kod och kort information om detaljplanen och med webbadress till kommunen. QR-koden ledde vidare till bilder på hur vyerna skulle kunna se ut om föreslaget med tillbyggnader och nya byggnader skulle bli verklighet.

Se bilderna här Så kan det se ut - Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö 
Nationaldagsfirande på Domkyrkoberget
 

Fjolårets goda erfarenheter av 500-årsresan tas nu tillvara. Den traditionella blåsmusiken från domkyrkotornet den 6 juni blir en del av Strängnäs sommarfest 2024.

På domkyrkoplan blir det kyrkfika och en festgudstjänst som leds av biskop Johan Dalman i domkyrkan på förmiddagen. Mellan tornblås och gudstjänst blir det samlingsmusik i kyrkan. Hela dagen återkommer guidade visningar av domkyrkan med det unika biblioteket. 

Det här är en av flera kommande aktiviteter som Birgitta Ed samordnar. Tidigare i vår samarbetade Europaskolan och domkyrkoförsamlingen kring en temagudstjänst om Dag Hammarskjöld. 

- Att gå från det gamla till det nya är en svår konst. Det gäller både för fysiska platser och traditioner. Ändå är det exakt vad platsen Domkyrkoberget, själva katedralen, traditionerna och det som händer i kyrkan har gjort genom århundradena, säger Birgitta Ed. Hon har sedan början av året knutits till projektet med ett särskilt ansvar för verksamhetsutveckling.
Vad händer på Domkyrkoberget?
 

De sex huvudmännen bedriver var för sig och tillsammans verksamhet på och i nära anslutning till Domkyrkoberget. Följ händelser och välj vad du vill delta i och uppleva.

Strängnäs kommun
Evenemangsguiden - Strängnäs kommun (strangnas.se)

Kungliga biblioteket med Roggebiblioteket
Roggebiblioteket – Kungliga biblioteket – Sveriges nationalbibliotek – kb.se
Roggebiblioteket i Strängnäs (@roggebiblioteket) • Foton och videor på Instagram

Statens fastighetsverk - som förvaltar Roggeborgen
Facebook
Statens fastighetsverk Foton och videor på Instagram

Europaskolan
Aktuellt – Europaskolan – gymnasium och grundskola. En friskola i Strängnäs och Malmköping

Strängnäs stift
Strängnäs stift (svenskakyrkan.se)
Nyhetsbrev Strängnäs Stift (editnews.com)

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö (svenskakyrkan.se)
Det händer - Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö (svenskakyrkan.se)

Händelser runt om i Svenska kyrkan kan bevakas samlat med mobilappen
Appen Kyrkguiden - Svenska kyrkan