Charlotta Rönn. Foto: Pernilla Sjöholm
      Charlotta Rönn. Foto: Pernilla Sjöholm
Avhandling om elevers strategier för att hjälpa varandra utsedd till Lärarpanelens favorit
 
Elever utvecklar olika informella strategier för att hjälpa varandra med skoluppgifter utan lärarnas vetskap. Utöver att betygen inte blir rättvisa innebär det också att elever inte får det stöd de behöver. Det visar Charlotta Rönns forskning i vilken hon har följt en klass från årskurs 8 till och med årskurs 9. Hennes avhandlingen har nyligen valts till Lärarpanelens favorit. 

Dessa strategier går bland annat ut på att vissa elever kopierar kompisars svar på frågor, att elever byter datorer med varandra bakom lärarens rygg och att elever som är bättre i ett ämne skriver en uppgift åt en kamrat. 
 
Strategiernas komplexitet och omfattning förvånade Charlotta Rönn:
 
– Elever har i alla tider kopierat och hjälpt varandra, men i och med den digitala tekniken, och en generation som är van att dela bilder på allt och att kommunicera på sociala medier, så blir det i en omfattning som är svår att föreställa sig. Något annat som förvånade mig var den otroliga lojaliteten man känner med sina kamrater, vilket gör det här till ett väldigt slutet system, säger hon i en intervju med Skolportens magasin.

På skolan där hon genomförde sin studie har lärarna lagt om sitt sätt att undervisa efter att ha tagit del av resultaten.

– Det är deras val och ingenting som jag har forskat om, men de har exempelvis beslutat att de inte gör några bedömningar av texter som inte är skrivna i klassrummet, säger hon.

”Vad sker i elevernas informella sociala nätverk när de jobbar med skoluppgifter som ska bedömas? Charlotta Rönn flyttar i sin avhandling perspektivet från den scen där eleverna visar upp sig för läraren till en osynlig plats i kulisserna. Elevernas strategier får konsekvenser för såväl lärande som bedömning och ger också en inblick i elevers syn på fusk och läckta nationella prov", skriver Lärarpanelen i sin motivering.

Skolportens intervju med Charlotta Rönn hittar du här. Den är publicerad i Skolportens magasin nr 2/2024.

Avhandlingen som lades fram vid Linnéuniversitetet hittar du här.

Alla avhandlingar som valts till favorit av Lärarpanel hittar du här.

Lärarpanel består av tolv verksamma inom skolan och förskolan som till varje nummer av Skolportens magasin väljer ut läsvärda avhandlingar bland de senast publicerade på Skolporten.se. Mer om lärarpanelen hittar du här.

För mer information vänligen kontakta:

Moa Duvarci Engman, chefredaktör, magasinet Skolporten, tel 073-506 46 49, moa.engman@skolporten.se

Susanne Sawander, forskningsredaktör, tel 070- 310 18 29, susanne.sawander@skolporten.se
 
Om Skolporten
 
 
Presskontakt
 
John Miller

Pressansvarig
john.miller@skolporten.se
076-321 08 61