SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
Ny omgång av Leda och organisera för förnyelse och transformation
 
 
I vår erbjöd SKR och Adda tillsammans med partnerskapet Loft en första omgång av kursen Leda och organiseras för förnyelse och transformation. Nu kör vi en ytterligare omgång av den populära kursen med start i september 2024!   
 
Kursen är till för dig som arbetar med förnyelse och innovation inom offentlig verksamhet och vill fördjupa dina kunskaper. Efter kursen ska du kunna bidra i arbetet med att identifiera, utveckla och genomföra nya idéer och lösningar för att förbättra offentliga tjänster och nå bättre resultat. 

Anmälan kurs i Leda och organisera för förnyelse och transformation

Mer information om partnerskapet LOFT 
 
Aktuellt från SKR
 
 
Ny skrift; Politiska ledare om komplexa utmaningar - Intervjuer och expertstöd 
Åtta politiska ledare delar generöst med sig av erfarenheter, insikter och tankar kring de komplexa samhällsutmaningar som de allt oftare hanterar. Det handlar om gängkriminalitet, att skapa enighet inför beslut om framtidens sjukhusstruktur, brett trygghetsarbete för att få bort droghandeln, långsiktigt arbete för att vända sjunkande resultat i skolan och mycket annat. 

Skrift politiska ledare om komplexa utmaningar – intervjuer och expertstöd
 
Innovationsveckan 2024 
Nu är det dags att börja planera för Innovationsveckan 2024! Har din organisation en smart lösning eller har ni arbetssätt som ni tror att andra kan ha glädje av? I så fall är du och din organisation varmt välkommen att berätta om detta under Innovationsveckan. Veckan genomförs som vanligt under första veckan i oktober, 30/9-4/10, och från 1 juni kan du börja anmäla aktiviteter på Innovationsveckans hemsida.

Mer information om Innovationsveckan

Följ Innovationsveckan på Linkedin för att hålla dig uppdaterad 
 
Ny forskningsrapport ger konkreta råd – så tar ni nästa steg i er digitala mognad
Modellen Digital Mognad i Offentlig Sektor (DiMiOS) hjälper kommuner och regioner att mäta sin digitala mognad och tydliggöra deras förutsättningar för att driva en framgångsrik digitalisering. Men hur kan man få konkret vägledning i hur man tar sig till nästa mognadsnivå i organisationen? Med hjälp av en ny forskningsrapport som SKR och Adda har beställt av Swedish Center for Digital Innovation (SCDI) är det nu möjligt!
 
 
 
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
KOMMEK 14-15 augusti 2024 i Malmö 
KOMMEK är en ledande mötesplats för alla som arbetar med ekonomi och styrning i kommuner och regioner. Årets teman är följande: 
  • En effektiv och innovativ välfärd 
  • Säkra välfärdens kompetensförsörjning 
  • Leda och styra i utmanande tider 
  • En omvärld i förändring 
  • Redovisning, finansiering, investeringar och revision  
 
 
SKR koncernens seminarier och nätverk
 
 
Bättre resultat genom tidig inblandning av juridiken i digitaliseringen
Hur kan juridiken vara en möjliggörare för omställning och hur kan juridiken bli en mer naturlig del i digitaliseringsarbetet? Dessa frågeställningar kommer vi att utforska i ett kommande seminarium som arrangeras inom ramen för Kompetensforum.

Anmälan seminarium Juridiken som möjliggörare för omställning 
 
Välkommen till lanseringen av Sverigestudien 2024
Den 19 april lanseras Sverigestudien 2024 - Ett samhällsbygge i gungning.
SKR, tillsammans med Vergenta, bjuder in till ett seminarium med fokus på hur våra offentliga verksamheter påverkas av det nya värderingslandskapet, både som arbetsgivare och utförare. Vi kommer presentera de senaste trenderna och även blicka tillbaka till den första mätningen som gjordes år 2009.

Läs mer och anmäl dig till seminariet Sverigestudien 2024
 
Nytt HR-program för välfärdens digitalisering
Hur kan HR i kommuner och regioner bli bättre på att stödja digitalisering och den utveckling som behöver ske i välfärden? Nu finns möjligheten för dig som jobbar med HR att stärka din förmåga genom ett helt nytt program med start 12 september.

Mer information och anmälan HR-program för välfärdens digitalisering
 
Digital mognad – gå med i kompetensforum!
Välfärden behöver öka sin förmåga att kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter bättre och stå bättre rustade för att hantera kompetensutmaningen, de ekonomiska förutsättningarna och skapa mer värde för invånarna. Därför finns Kompetensforum. 
 
Kompetensforum drivs av Adda på uppdrag av, och i nära samarbete med SKR. Vi hoppas att alla kommuner och regioner vill vara med i det gemensamma arbetet.

Anmälan samt information om Kompetensforum
 
Nyfiken på SKR:s Toppledarprogram?
SKR:s Toppledarprogram riktar sig till dig som leder ledningsgrupp och själv är – eller rapporterar direkt till – högsta tjänsteperson i din organisation. Målet är att stärka deltagaren i att klara välfärdsuppdraget genom att tolka och hantera utmaningar på olika systemnivåer och genom det egna ledarskapet. 

Mer information och anmälan till SKR:s Toppledarprogram
 
Kommundirektör och ny i uppdraget?
SKR vill att du ska lyckas i rollen som kommundirektör och bjuder därför in till en introduktionsutbildning. Du får tillsammans med andra utforska rollen och dess utmaningar. Vi diskuterar kommuner och regioner i den svenska samhällsmodellen, ditt uppdrag, rollen i relation till politiken, ledningsgruppen, verksamheterna, omvärlden och SKR:s roll.

Information och anmälan introduktionsutbildning Kommundirektör
 
Nya datum! Att driva välfärdsutveckling genom digitalisering (7,5 hp)
Utbildningen Att driva välfärdsutveckling genom digitalisering (som dessutom ger högskolepoäng) blev snabbt fullbokad under våren. Därför släpper Adda nya tillfällen i höst!
 
 
Nya datum! Chefsprogram för välfärdens digitalisering
Stärk din förmåga att leda digitalisering och möta välfärdens utmaningar. Programmet är utformat för högre chefer inom den offentliga sektorn och du får med dig konkreta modeller, metoder och verktyg för att säkerställa ändamålsenlig digitalisering i din organisation. 

Information och anmälan Chefsprogram för välfärdens digitalisering 
 
Skapa förutsättningar för framgångsrika utvecklingsprojekt – med användarens fokus
Lär dig hur du planerar och genomför användarcentrerade utvecklingsprojekt med framgång. Utbildningen Planera och genomföra tjänstedesignprojekt är särskilt aktuell för dig som arbetar med utveckling i en verksamhet som står inför stora förändringar, till exempel inom socialtjänsten. Webbutbildning ingår för dig som behöver läsa in dig på tjänstedesign eller friska upp dina kunskaper. Nästa utbildning startar 7 maj.
 
 
Lärande - en förutsättning för välfärdsutveckling genom digitalisering
En förutsättning för att lyckas utveckla välfärden genom digitalisering är kontinuerlig kompetensutveckling och tillgång till helt nya kompetenser. Adda bjuder in till seminarium där lyssnar vi in och resonerar kring framtidens lärande och lärande organisationer som en förutsättning för välfärdsutveckling genom digitalisering. Vi får ta del av forskning och goda exempel från både offentlig sektor och näringsliv.

Anmälan Lärande - en förutsättning för välfärdsutveckling genom digitalisering
 
Utforska AI och tjänstedesign
AI öppnar upp en helt ny värld av möjligheter när vi ska utveckla välfärden. Men vi behöver också lära oss att använda tekniken på ett klokt sätt för att skapa mer effektiva och användarvänliga lösningar. I vår anordnar Adda därför en öppen informationsträff på temat, samt en AI-boostad grundutbildning i tjänstedesign.
 
 
Så arbetar Karlskrona med tjänstedesign - erfarenheter och framgångsfaktorer
Karlskrona kommun har gjort tjänstedesign till en central del i sitt utvecklings- och innovationsarbete. Genom intern utbildning och spridning av arbetssättet tar de stora steg mot en mer användarcentrerad och effektiv offentlig service. Läs intervjun med verksamhetsutvecklaren Lina Thorell Nordström.

Läs intervjun Så arbetar Karlskrona med tjänstedesign
 
Är du medlem i vårt Nätverk för resultat?
SKR erbjuder dig möjlighet att delta i ett nätverk för att få stöd att utveckla styrningen i din kommun/region. Nätverk för resultat riktar sig till dig som arbetar på ledningsnivå och är kvalitetsstrateg eller liknande. I nätverket får du möjlighet att tillsammans med SKR och andra kommuner/regioner diskutera och jobba med aktuella frågor som rör kommun- eller regionövergripande styrning och ledning med fokus på att styra för resultat.

Anmäl dig till Nätverk för resultat
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00