Veckobrevet från SKR, tisdag 9 april 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Börja inte om från början med vårdens digitalisering
 
När regeringen vill satsa på den digitala infrastrukturen i vården behöver den samarbeta med regionerna och bygga vidare på det arbete som regionerna redan har utfört under 25 år.
Vi välkomnar att regeringen vill bidra till vårdens digitala utveckling, även om statens investeringar förstås inte är i närheten av regionernas investeringar. Mer oroväckande är att staten väljer att fokusera på det som regionerna redan gör. I stället borde regeringen samarbeta med landets regioner och vårdgivare för att stötta den snabba utveckling som nu sker, skriver företrädare för SKR i en debattartikel. 
Debattartikel publicerad på Dagens Samhälles webb den 8 april 2024
 
Ny statistik om personalen i välfärden
 
Antalet anställda ökade, fler anställda arbetade heltid och fler äldre kom tillbaka efter pensionering. Det visar SKR:s rapport Personalen i välfärden 2023. Nytt för i år är att rapporten även innehåller statistik om antal och andel utrikes födda anställda i kommuner och regioner.
Rapport: Personalen i välfärden 2023
 
Medlare utsedda för avtalet med Kommunal
 
Kommunal lade under måndag 8 april ett varsel om stridsåtgärder, som träder i kraft den 18 april kl 07.00 om inte parterna har kommit överens innan dess. SKR, Sobona och Kommunal är överens om att ta hjälp av medlare i förhandlingarna om ett nytt avtal.
− Vi har gemensamt kommit fram till att ta hjälp av medlare. Vår förhoppning är att ha ett nytt avtal på plats innan Kommunals varsel träder i kraft den 18 april, säger SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.
Medlare blir Erland Olausson och Anders Lindström. Erland Olausson är opartisk ordförande för industriavtalet och Anders Lindström är tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, ordförande i Sjöfolksförbundet och chef för Sjöfartsverket. Medlarna kommer nu att träffa de respektive parterna för att sätta sig in i de förslag till avtal som finns på förhandlingsbordet. Därefter kommer medlarna att ta fram bud som parterna får ta ställning till.
Medlare utsedda för avtalet med Kommunal
 
Mer från SKR
 
 
SKR stödjer omställningen till ny socialtjänstlag
Med den nya socialtjänstlagen 2025 ska socialtjänsten bli mer förebyggande, tillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad. SKR har tagit fram en ny webbplats som samlar kunskap, stöd och inspiration för kommuner att förbereda inför nya lagen och börja ställa om till nya arbetssätt.
Framtidens socialtjänst - ny webbplats från SKR
 
Skrift om politiskt ledarskap i svåra frågor 
SKR har låtit intervjua åtta politiska ledare om de utmaningar och komplexa frågor som finns i deras regioner och kommuner. 
Utifrån intervjuerna har forskare och experter fått kommentera och ge förslag på hur komplexa frågor och utmaningar kan hanteras. Förhoppningen är att skriften Politiska ledare om komplexa utmaningar – intervjuer och expertstöd ska vara ett lösningsorienterat verktyg som underlättar politiska ledares uppdrag.
Ökad öppenhet ofta svaret på svåra politiska utmaningar
 
Bloggar från SKR
 
 
Symbolpolitik i skolan skymmer sikten
Att ta fram policyförslag som ämnar skicka ett budskap snarare än att förändra något konkret – det är symbolpolitik. Och symbolpolitik drabbar skolan. Det skriver Monica Sonde, SKR i Skolbloggen.
 
Prognoser i osäkra tider
Arbetet har börjat med nästa konjunkturbedömning, skatteunderlagsprognosen, som presenteras den 26 april och används av kommuner och regioner för att budgetera och prognostisera och som bokslutsunderlag för intäkter. Läs SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog i Ekonomibloggen.
 
Nytt från omvärlden
 
 
Mätning av cybersäkerhetsarbetet i offentlig förvaltning
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har lanserat årets uppföljning av informations- och cybersäkerhetsarbetet i Sverige. Mätningen som tidigare genomförts 2021 och 2023 görs normalt vartannat år, men på regeringens uppmaning genomförs den även i år. Verktyget Cybersäkerhetskollen bidrar till en bättre bild av informations- och cybersäkerhetsarbetet i organisationen och förslag på utvecklingsområden, samt underlag för planering och prioritering. Kommuner och regioner som rapporterar in resultat bidrar dessutom till förmågebedömningen av cybersäkerheten hos det civila försvaret.
Cybersäkerhetskollen 2024 lanserad
 
Säker digital kommunikation i Diggs regi
Från och med den 1 april är det Myndigheten för digital förvaltning, Digg, som ansvarar för Säker digital kommunikation (SDK). SDK är en digital tjänst som gör det möjligt att tryggt, enkelt och säkert skicka känslig och sekretessklassad information mellan aktörer i den offentliga sektorn. I dag är 38 kommuner och 10 regioner anslutna.
Säker digital kommunikation i Diggs regi
 
Redaktör
 
Stina Garefelt
Ansvarig utgivare:
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 16 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00