Ny statistik om personalen i välfärden
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ny statistik om personalen i välfärden
 
Antalet anställda ökade, fler anställda arbetade heltid och fler äldre kom tillbaka efter pensionering. Det visar SKR:s rapport Personalen i välfärden 2023. Nytt för i år är att rapporten även innehåller statistik om antal och andel utrikes födda anställda i kommuner och regioner.
Personalen i välfärden
 
Välkommen till Arbetsgivarforum 2024
 
Kompetensutmaningen är högt upp på agendan för alla. Att delta på Arbetsgivarforum är ett gyllene tillfälle att få mer kunskap och träffa andra personer från kommuner, regioner och Sobona-företag. Caroline Olsson, avdelningschef på arbetsgivarpolitiska avdelningen SKR, berättar om konferensens upplägg.
3 frågor och svar om Arbetsgivarforum
 
Cirkulär 
 
 
Ändringar och tillägg i Huvudöverenskommelse
HÖK T med AkademikerAlliansen
 
Detta cirkulär innehåller avtalet HÖK T med AkademikerAlliansen samt redogörelsetext för nämnda avtal.
Cirkulär 24:07
 
Allmänna bestämmelser (AB) 24
 
SKR och Sobona har träffat överenskommelse om ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) jämte bilagor med OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet, Läkare samt AkademikerAlliansen.
Cirkulär 24:08
 
Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser – BEA 24
 
SKR och Sobona har träffat överenskommelse om Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser – BEA med OFR:s
förbundsområden Allmän kommunal verksamhet och Läkare jämte i
förbundsområdet ingående organisationer, samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer.
Cirkulär 24:10
 
Huvudöverenskommelse om lön - HÖK 24 - med OFR:s förbundsområde Allmän Kommunal Verksamhet
 
SKR och Sobona träffade den 28 mars 2024 en Huvudöverenskommelse med OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet (AKV); Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna och Fackförbundet Scen och Film.
Cirkulär 24:05
 
Huvudöverenskommelse HÖK 24 med OFR:s förbundsområde Läkare och Med stud 24 med OFR:s förbundsområde Läkare
 
SKR och Sobona träffade den 28 mars 2024 Huvudöverenskommelse med OFR:s förbundsområde Läkare (Sveriges läkarförbund). Samtidigt träffades också överenskommelse om avtalet Med stud 24.
Cirkulär 24:04
 
Avtalsrörelse
 
 
SKR har tagit emot Vårdförbundets varsel
 
− Vårdförbundet valde att tacka nej till medlarnas hemställan och i stället varsla om stridsåtgärder. Det är beklagligt. Vi är alltid redo att hitta konstruktiva lösningar, säger Jeanette Hedberg, SKR:s förhandlingschef.
Vårdförbundets varsel
 
Medlare utsedda för avtalet med Kommunal
 
SKR, Sobona och Kommunal är överens om att ta hjälp av medlare i förhandlingarna om ett nytt avtal. Medlare blir Erland Olausson och Anders Lindström.
Medlare för avtal med Kommunal
 
Frågor och svar om konfliktvarsel
 
Den 8 april mottog SKR och Sobona ett varsel från Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) om konfliktåtgärder.Varslet avser ett flertal arbetsgivare anslutna till SKR respektive Sobona och som tillämpar HÖK med Svenska Kommunalarbetareförbundet.
Frågor och svar om konfliktvarsel
 
Evenemang 
 
 
Förlängt arbetsliv – seminarium (16 april)
 
Välkommen på ett webbsänt seminarium där vi samtalar om vad arbetsgivare kan göra för att få fler att kunna och vilja arbeta mer och längre. De viktigaste resultaten från SKR-rapporten Förlängt arbetsliv presenteras.
Till kalendariet
 
Mitt i arbetslivet – seminarium (29 april)
 
Välkommen på ett webbsänt seminarium där vi samtalar om studier, omställning och yrkesväxling mitt i arbetslivet. Vi diskuterar bland annat hur omställning kan bidra till välfärdens kompetensförsörjning.
Till kalendariet
 
SKR:s evenemang och kurser
 
Anmäl dig till SKR:s utbildningar, konferenser och andra evenemang. De flesta kurser är digitala för bästa tillgänglighet. 
Evenemang, arbetsgivarfrågor
 
Lästips
 
 
Ny kampanj om 
anställningsförmåner
 
”Ibland tar det stopp” är Afa Försäkrings informationskampanj på uppdrag av SKR och de fackliga organisationerna. Kampanjens syfte är att öka kännedomen om kollektivavtalade försäkringar. Fler ska veta om att det finns en trygghet om man blir sjuk eller skadar sig på jobbet. Kampanjen riktar sig främst till chefer och personalansvariga inom kommuner och regioner. Kampanjen pågår vecka 16-20.
Kampanjmaterial Afa försäkring
 
Redaktör
 
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00