Veckobrevet från SKR, tisdag 2 april 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tre nya kollektivavtal klara
 
SKR och Sobona har tecknat nya ettåriga kollektivavtal med Allmän kommunal verksamhet (AKV) och Läkarförbundet, samt ett nytt avtal med AkademikerAlliansen som löper tillsvidare. Parterna är överens om ett antal strategiska frågor för ett hållbart arbetsliv.  Avtalen omfattar 340 000 medarbetare i kommuner och regioner.
Nya avtal med AKV, Läkarförbundet och AkademikerAlliansen
 
Två avtal förlängs och ett går till medling
Avtalen med Kommunal och Sveriges Lärare förlängs och förhandlingarna fortsätter. Medlare kallas in i förhandlingarna med Vårdförbundet.
Fortsatta förhandlingar och medling
 
Prioritera utredningar av välfärdsbrottslighet
 
Regeringen måste säkerställa att polisen har rätt förutsättningar och ett tydligt uppdrag för att kunna göra det jobb som krävs för att motverka välfärdsbrottslighet. Det är avgörande för samhällets tillit till välfärdssystemet att misstänkt brottslighet utreds och att åtal kan väckas. Det skriver SKR tillsammans med Vårdföretagarna, Sobona och Fremia i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Debattartikel: Polisen behöver prioritera arbetet mot välfärdsbrottslighet
 
 
Mer från SKR
 
 
Följ direktsänd EU-debatt 17 april
Hur påverkas kommuner, regioner, företag, medborgare och arbetstagare av EU-valet? Arbetsmarknadens parter delar med sig av sina perspektiv och synpunkter i ett samtal inför valet till Europaparlamentet. Följ samtalet i en webbsändning på skr.se den 17 april kl 17.00-18.00. Efter samtalet sänds även en debatt mellan toppkandidaterna inför EU-valet från Bryssel. 
Samtal om EU med arbetsmarknadens parter
 
Demokratiresan förklarar ny lag om konsultationsskyldighet
I ett nytt avsnitt fördjupar sig SKR:s podcast Demokratiresan i den nya lagen om konsultation i frågor som rör det samiska folket. Lagen gäller sedan den 1 mars och berör många verksamheter i kommuner och regioner. Det kan handla om markanvändning, detalj- och översiktsplanering eller skola, äldreomsorg och förskola i kommunerna. I regionerna kan konsultationsskyldigheten bli aktuell vid vissa beslut om sjukvård och regional utveckling. 
Poddavsnitt #125 Lagen om konsultation i frågor som rör det samiska folket
 
Bloggar från SKR
 
 
Hur har sjukvårdens kostnader utvecklats under 2000-talet?
Förra veckan presenterades hälsoräkenskaperna, i skuggan av det nya räntebeskedet. Man kan tycka att intresset borde vara stort, med tanke på hur många som har synpunkter på sjukvårdens ekonomi. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Vikten av att ställa (rätt) frågor i sjukvården
För att kunna ge bra vård som möter patientens behov måste vården ställa rätt frågor. Nu finns kvalitetssäkrade frågeformulär samlade hos 1177 – för en bättre dialog mellan sjukvården och patienten. Det skriver Ameli Norling, SKR.
Vårdbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Folkhälsan blir bättre, men skillnader mellan grupper ökar
Folkhälsomyndighetens senaste rapport över folkhälsan i Sverige visar att vi lever längre och att färre vuxna dör innan de fyllt 65 år. Men skillnaderna i medellivslängd har ökat. Jämfört mellan gruppen med kortast och längst utbildning är skillnaden drygt sex år bland män och nästan sju år bland kvinnor. 
Folkhälsan i Sverige 2024
 
Ny statistik om förtroendevalda i kommuner och regioner
Kvinnor, unga under 30 år och utrikes födda personer är fortsatt underrepresenterade bland förtroendevalda i kommuner och regioner. Det visar SCB:s nya undersökning om förtroendevalda i kommuner och regioner. 
Färre unga politiker i kommunerna
 
Fem lärdomar från 25 års digitalisering i vården
Från införandet av elektroniska recept till delning av data som stöd för personcentrerad vård. Karina Tellinger, digitaliseringsstrateg på SKR, delar med sig av lärdomar från it-utvecklingen i vården, i en intervju med Inera.
Lärdomar om digitalisering i vården
 
Redaktör
 
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare:
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 9 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00