Veckobrevet från SKR, tisdag 26 mars 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Slutfas i avtalsförhandlingarna
 
SKR och Sobona förhandlar under våren om samtliga sex huvudöverenskommelser med Kommunal, Vårdförbundet, Läkarförbundet, Sveriges Lärare, Allmän Kommunal Verksamhet och AkademikerAlliansen. De nuvarande avtalen går ut den 31 mars 2024 och gäller för omkring 1,2 miljoner anställda i kommuner och regioner. Ambitionen är att nya avtal ska finnas på plats den 1 april.
SKR och Sobona förhandlar även ett nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) med Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Vision. Kollektivavtalet går ut den 30 april och gäller för omkring 10 500 beredskapsbrandmän.
Avtalsrörelse
 
Gemensam inriktning för kunskapsstyrning i sjukvården
 
Regeringen och SKR har kommit överens om en gemensam inriktning för kunskapsstyrningen för hälso- och sjukvården, med ett större fokus på implementering av kunskapsstöd.
– För att vården ska vara jämlik över hela landet behöver vi se till så att vårdpersonalen alltid har tillgång till rätt kunskap, med så lite administrativt krångel som möjligt. Regionerna har sedan tidigare en väl fungerande gemensam kunskapsstyrning och med den här avsiktsförklaringen tydliggör vi också roller och ansvar gentemot den statliga nivån, säger Rachel De Basso, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Gemensam inriktning för kunskapsstyrning i sjukvården
 
Aktivitetskrav kräver full finansiering till kommunerna
 
Ett aktivitetskrav på mottagare av ekonomiskt bistånd är ett nytt uppdrag – och vi utgår ifrån att regeringen helgar finansieringsprincipen, skriver SKR-ordförandena Anders Henriksson, Leif Sandberg och Peter Danielsson.
Debattartikel publicerad på Dagens Samhälle den 20 mars 2024  
 
Mer från SKR
 
 
AI har en stor potential att förbättra välfärden
SKR:s ordförande Anders Henriksson skriver tillsammans med civilminister Erik Slottner och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall om hur artificiell intelligens (AI) kan bidra till bättre service för medborgarna och en högre effektivitet i offentlig förvaltning, bland annat genom att minska mängden arbetstid som går åt till administration. Socialtjänsten är en av de verksamheter där AI kan bidra med mycket. Genom användning av AI inom socialtjänsten kan personalen avlastas och vi kan frigöra mer tid för att möta kommuninvånarna.
Debattartikel publicerad på Dagens Samhälle den 26 mars 2024
 
Visst går det att påverka – trägen vinner
Det är inte ovanligt att höra att det är svårt, eller näst intill omöjligt, att påverka EU-beslut. SKR:s påverkansarbete i framtagandet av ett reviderat avloppsdirektiv visar på motsatsen. Men det kräver uthållighet och nätverkande, skriver Ola Odebäck, SKR. 
Gästkrönika publicerad på Europaportalen den 25 mars 2024
 
Andelen elever som tar gymnasieexamen inom tre år ökar
I Öppna jämförelser – gymnasieskola kan du jämföra statistik om studieresultat och resurser på kommunnivå.
– Tanken med öppna jämförelser är att den ska hjälpa våra medlemmar att arbeta för en mer likvärdig utbildning i hela Sverige, säger Maria Caryll, SKR.
Öppna jämförelser – gymnasieskola 2024
 
Seminarium om hur AI och digitalisering påverkar demokratin
Ett av seminariepassen under Demokratidagen den 9 april handlar om hur AI påverkar oss och våra organisationer. Under seminariet ges tips och råd på vad vi behöver vara observanta på och hur vi kan förhålla oss till och använda oss av AI.  
Anmälan och program
 
Bloggar från SKR
 
 
Vad kan vi vänta av vårändringsbudgeten?
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver om vad finansdepartementets prognos betyder för kommuner och regioner och vad vi kan vänta oss när budgeten presenteras den 15 april.
Ekonomibloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Helhetsöversyn av socionomutbildningen
Regeringen har beslutat att utvidga utredningen om socionomutbildningen till ta ställning till om målen för socionomexamen behöver ändras för att bättre anpassa utbildningen utifrån dagens samhällsutmaningar och kompetensbehov. Den senaste översynen gjordes 2006. 
Pressmeddelande på regeringen.se
 
Kartläggning av välfärdsteknik i äldreomsorgen
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att samla lokala erfarenheter från införandet av välfärdsteknik i äldreomsorgen, såsom digital nattillsyn, mobila trygghetslarm och läkemedelsautomater.
Pressmeddelande på regeringen.se
 
Lägesrapport om vård och omsorg för äldre personer
Socialstyrelsen tar varje år fram en lägesrapport som visar utvecklingen inom vården, tandvården och omsorgen för personer som är 65 år och äldre. Bland annat ser man ett samband mellan andelen utbildad personal och hur nöjda äldre är med sitt särskilda boende. Kommuner kan rekvirera statsbidrag från Äldreomsorgslyftet till och med den 31 maj 2024.
Årets lägesrapport – Vård och omsorg för äldre
 
Redaktör
 
Stina Garefelt
Ansvarig utgivare:
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 2 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00