Mars 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Gemensam inriktning för kunskapsstyrning i sjukvården
 
SKR och regeringen har kommit överens om en gemensam inriktning för en sammanhållen och ändamålsenlig kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården. Avsiktsförklaringen ska bidra till att kunskap sprids, tillämpas, resultatet följs upp och ny kunskap skapas i en sammanhållen kedja. 
 
Välkommet besked om tillskott till regionerna
 
Regeringens besked om ett tillskott på 6 miljarder kronor för 2024 är välkommet. Men arbetet för att minska kostnaderna behöver fortsätta och det är varje region som bäst avgör hur det sker.
Tillskott på 6 miljarder till regionerna
 
Krafttag mot hyrbemanning i vården ger resultat
 
Regionernas kostnader för inhyrd personal i hälso- och sjukvården ökade 2023. Ett målmedvetet arbete i regionerna ledde dock till att kostnaderna minskade det sista kvartalet. 
Bemanningstrend inhyrd personal i vården 2023
 
Mer från SKR
 
 
Nationellt kliniskt kunskapsstöd blir 1177 för vårdpersonal
 
1177 stärker sitt varumärke i Sverige, välkänt bland invånare, med ökande användning. Nu utvidgas 1177 till en portal även för vårdpersonal, utan förändringar i produktionen av nationella kliniska kunskapsstöd. Startsida för vårdpersonal kommer erbjuda direktlänkar till resurser som Vårdhandboken och Nationella vård- och insatsprogram för psykisk hälsa.
I juni lanseras 1177 för vårdpersonal
 
Åtta av tio invånare upplever god tillgång till sjukvård 
 
84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61 procent har stort förtroende för sjukvården, medan knappt hälften anser att väntetiderna till sjukvården är rimliga.
Hälso- och sjukvårdsbarometern 2023
 
Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering för barn och ungdomar lanseras
 
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) lanserar ett vårdprogram för cancerrehabilitering för barn och ungdom. Det ger vårdpersonal evidensbaserade riktlinjer för att förebygga, utreda och behandla tidiga och sena komplikationer av cancerbehandling hos denna grupp.
 
Nationell webbutbildning för strukturerad cancerrehabilitering 
 
En ny nationell webbutbildning ska stärka kunskapen om hur specialistsjukvården kan förebygga och reducera följderna av cancersjukdom och dess behandling. Utbildningen ska leda till ökad motivation för att skapa och vidareutveckla strukturerade arbetssätt.  
Webbutbildning: Arbeta struktuerat cancerrehabilitering
 
Ny metod fångar upp barncancerpatienter efter tiden på sjukhuset 
 
Efter avslutad barncancerbehandling införde Södra Älvsborg sjukhus psykosociala avstämningssamtal som standard. Detta för att stödja familjer vars barn behandlats mot cancer, särskilt då reaktioner ofta uppstår efteråt. Nu är samtalen en del av det dagliga arbetet och erbjuds alla berörda familjer.
Avstämningssamtal fångar upp tiden på sjukhuset
 
Specialiserad vård i hemmet bättre för sköra patienter 
 
Att utveckla samarbetet mellan primärvård och specialiserad vård är en viktig del i omställningen till Nära vård. I en skrift presenteras exempel på teamarbete där det finns behov av specialiserad vård i hemmet. Det går att uppnå högre vårdkvalitet och nöjdare patienter samtidigt som behovet av vård på sjukhus minskar.  
Specialiserad vård i hemmet
 
Poddtips:
Ny EU-lagstiftning om läkemedel
 
I maj 2023 lanserade kommissionen ett lagförslag för EU:s läkemedelsmarknad, fokuserat på försäljningskrav och bedömningar via läkemedelsmyndigheten EMA. Målet är att förbättra tillgången på läkemedel, vilket kan ha stor inverkan på patienters hälsa och vården. Det diskuteras i senaste poddavsnittet av Rådet från NT-rådet.
Till podden Rådet från NT-rådet
 
Nytt bibliotek av skattningsformulär i 1177 formulärhantering 
 
Skattningsskalor är viktiga för att förmedla patientens bedömning av sin hälsa, sina symtom eller besvär till läkare och annan vårdpersonal. Från slutet av mars finns ett nytt bibliotek med formulär tillgängliga i tjänsten 1177 formulärhantering. 
Film: Tre minuter om Nationell formulärsamling 
Beskrivningar av de formulär som ingår i biblioteket 
 
SKR företag och andra organisationer
 
 
Främja hälsa – förebygg fallskador 
 
Fallolyckor orsakar personligt lidande och stora kostnader för kommuner och regioner. Omkring 70 000 personer, de flesta äldre, skadas varje år så illa att de behöver läggas in på sjukhus. Samtidigt kan de flesta fallolyckor förebyggas. 
Stödmaterial fallolyckor och fallprevention - Kunskapsguiden
 
Fem lärdomar från 25 års digitalisering i vården  
 
Som sjuksköterska började Karina Tellinger, nu digitaliseringsstrateg på SKR, av en tillfällighet arbeta med införandet av elektroniska läkemedelsrecept. Efter 25 år reflekterar hon över it-utvecklingen i vården där fokus skiftat från dokumentation till e-tjänster och delad data för personcentrerad vård.
Intervju med Karina Tellinger
 
Nära vård genom sammanhållen planering på 1177 
 
Sammanhållen planering på 1177 strävar efter att stödja Nära vård genom att erbjuda personliga vyer och möjlighet att aktivt vara medskapare i sin vård och omsorg. Det är särskilt inriktat på individer med komplexa vårdbehov och långvariga kontakter med vården. Kristina Stensson Ljungdahl, strateg på Inera, delar insikter om projektets långsiktiga mål.
Intervju med Kristina Stensson
 
Så arbetar Härnösand smartare med händelseanalyser 
 
Härnösands kommun har infört digitalt stöd via Ineras tjänst Nitha, vilket eliminerat många manuella steg i utredningar av vårdskador. Detta har lett till effektivare arbetsprocesser och ökad kunskapsspridning, enligt Anders Engelholm, medicinskt ansvarig sjuksköterska, som ser stora fördelar med det nya arbetssättet.
Intervju med Anders Engelholm
 
Framtidens precisonmedicin
 
I framtiden blir precisionsmedicin en integrerad del av vården, vilket förbättrar livskvaliteten genom skräddarsydd behandling. Vinnova strävar efter att stärka Sveriges position inom precisionsmedicin, genom att främja utvecklingen av banbrytande diagnostik och behandlingar som svarar mot patienternas behov.
Framtidens precisionsmedicin-Vinnova 
Internationellt samarbete inom hälsa-Vinnova 
 
Evenemang och kurser
 
 
9 april
Cancerprevention: Hur kan vi stärka sunda solvanor?
 
Sjuksköterskorna Anita och Maria från Hudmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad delar med sig av sina erfarenheter från ett framgångsrikt arbete med solprevention i Värmland.
Ingen anmälan krävs
 
11 april
Dra nytta av statistik inom folkhälsa
 
SKR och Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA arrangerar utbildning där du utgår ifrån just din kommuns/regions resultat inom folkhälsa. Kursen utgår från SKR:s verktygslåda för användning av statistik inom folkhälsa som bygger på Styrsnurran.
 
16 april
Växa hållbart i Malmö 
 
Malmö stad och Mötesplats social hållbarhet bjuder in till en dag om ungas uppväxtvillkor. Du som deltar fysiskt får följa med på interaktivt platsbesök på eftermiddagen och träffa ansvariga för Malmös olika satsningar. Det går även att bara delta digitalt på förmiddagen. 
Sista anmälningsdag 31 mars 
 
17 april
Musik som medicin – mätbarhet och möjligheter 
 
SKR och delarenan Meningsskapande anordnar ett seminarium med konkreta exempel på hur vi genom beprövad erfarenhet och på vetenskaplig grund kan använda musik inom vård och omsorg på vägen mot både fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa. 
 Sista anmälningsdag 16 april 
 
18 april
Förutsättningar för forskning inom Nära vård
 
En digital mötesplats om forskningens roll i omställningen till Nära vård. Denna gång ligger fokus på forskningsmiljöer, med insikter från både kommunal verksamhet och glesbygd. 
Sista anmälningsdag 16 april 
 
19 april
Läkemedelsautomater och juridiken 
 
Ett seminarium om SKR:s vägledning om de juridiska aspekterna vid användning av läkemedelsautomater i kommunal vård och omsorg. 
 
25 april
Glo och sno: Gravid och psykisk ohälsa 
 
Under seminariet presenterar Region Västmanland och Region Stockholm hur de arbetar med psykisk ohälsa i samband med kvinnors graviditet och barnafödande. 
Sista anmälningsdag 25 april 
 
15 maj
Cancerrehabilitering utifrån patientens perspektiv
 
Ett digitalt seminarium med fokus på cancerrehabilitering utifrån patientens perspektiv. Arrangör är Regionala cancercentrum i samverkan med Kraftens hus. 
Sista anmälningsdag 10 maj
 
20 - 21 maj
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg steg 2 
 
En steg 2-utbildning i ledarskap för utvecklingsarbete inom vård och omsorg. Detta är en praktisk fördjupning i de teorier som utgör grunden för utbildningen "Att leda utvecklingsarbete".
 
29-30 maj (fysiskt) och 11 juni (digitalt)
Strategiska samverkanskompetenser för tvärsektoriellt arbete
 
Vill du förbättra din förmåga att engagera olika aktörer i arbete för jämlik hälsa och social hållbarhet? Kursen erbjuder erfarenhetsutbyte, pedagogiska metoder och verktyg för att tillämpa den ofta tysta kunskapen i komplexa förändringsprocesser.
Sista anmälningsdag 8 maj
 
9 sep
Toppledarprogrammet – ett ledarskapsprogram för högre chefer
 
SKR:s ledarprogram syftar till att stärka deltagaren i att klara välfärdsuppdraget genom att tolka och hantera utmaningar på olika systemnivåer och genom det egna ledarskapet. Samtidigt ges möjlighet att bygga ett värdefullt nätverk med andra chefer.
Sista anmälningsdag 10 maj
 
Nyhetsbrev Vård och hälsa
 
 
Hej!
Du har fått det här nyhetsbrevet, eftersom du valt att prenumerera eller deltagit i någon av SKR:s webbseminarier. Via prenumeration av Vård och hälsa kommer du till tidigare nummer och kan bli direktprenumerant. Skicka e-post till redaktören om du vill berätta vad du tycker om nyhetsbrevet.
 
Redaktör
 
Gabriella Flodén

Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00