Kontrollarbete kan förhindra rasolyckor, ny forskningsöversikt om goda livsmiljöer och ställ om till mer cirkulärt byggande
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Mars 2024
Tarfalahallen med snötäckt tak, halva byggandens tak  är inrasat och bråte syns i snön.
Bild från Statens haverikommissions slutrapport (RO 2021:01) om utredningen av takraset i Tarfalhallen, Kiruna. Foto: Polisen
Kontrollarbete för att förhindra rasolyckor
 
Vi har genom åren haft ett antal allvarliga rasolyckor av byggnader i Sverige och även sett att det finns ett generellt problem med olika typer av fel, brister och skador. Riskbedömning och kontrollplan är två viktiga verktyg för att förebygga sådana problem. Det är viktigt att samtliga aktörer i ett byggprojekt är införstådda med sin roll för riskbedömningen, kontrollplanen och kontrollarbetet i allmänhet.
 
Har du funderat på vem som i praktiken ska utföra tekniska kontroller i ett byggprojekt för att säkerställa lagkrav? Det kan vara många olika personer med erforderlig kompetens – kontrollarbete är normalt ett samarbete. Samarbetets utformning ska framgå av kontrollplanen och kontrollplanen ska baseras på en riskbedömning. Ett gott kontrollarbete börjar alltså med en god riskbedömning. På Boverkets webbplats kan du lära dig mer om riskbedömning, kontrollplan och kontrollarbete.

Riskbedömning - PBL kunskapsbanken (på boverket.se)

Kontrollplan - PBL kunskapsbanken (på boverket.se)
 
En flicka med ryggsäck hoppar mellan färgglada stolar av olika utseende  placerade på en mur längs ett gångstråk.
Umanande utemiljöer är viktiga för barns motoriska utveckling men också för välbefinnandet i stort. Foto: Scandinav
Så kan vi utveckla bra livsmiljöer med stöd av forskning
 
Hur vi formar och förvaltar våra byggda miljöer betyder mycket för hur vi kan möta dagens samhällsutmaningar. I en ny sammanställning delar flera forskare i stadsbyggnad med sig av kunskap. Forskningsrådet Formas har varit med och finansierat. Syftet är att ge landets planerare och stadsbyggare stöd i sitt arbete att skapa hållbara och goda livsmiljöer för alla. 

Här kan du ta del av forskning från olika forskningsfält som beskriver hur den byggda miljön och dess form påverkar vår miljö, oss som människor och våra beteenden. Du får argument, ny kunskap och insikter till stöd för arbetet med att klargöra alternativ och konsekvenser när byggda miljöer formas, omvandlas och förvaltas. Kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse – kunskap från forskning” finns på Boverkets webbplats.

Kunskap från forskning som stöd för att skapa hållbara och goda livsmiljöer (på boverket.se)
 
Boka in Boverksdagen 16 oktober!
 
Till hösten är det dags igen för vår återkommande konferens och denna gång vill vi gärna träffa dig på plats i Stockholm. Här får du möjlighet att nätverka och utbyta erfarenheter samtidigt som du får ny kunskap och inspiration.

Boverksdagen fokuserar på framtidsfrågor inom planering, byggande och boende. Dagen vänder sig till dig som leder och fattar beslut inom samhällsbyggnadssektorn, till exempel kommuner, länsstyrelser, universitet och andra organisationer och företag. På vår webbplats kommer det finnas mer information framöver – men boka in datumet redan nu!
Illustration där två personer pratar bakom ett draperi.
Planering pågår inför Boverksdagen den 16 oktober i Stockholm. Illustration: Jenny Lilja/Boverket
 
Blå tonplatta med vit text: Visioner: Umeå, Skellefteå, Luleå, Boden, Gällivare och Kiruna.
Goda livsmiljöer formas av kontinuitet, flera perspektiv och lokal platskännedom. Med den utgångspunkten fortsätter arbetet med projektet Visioner i Norr steg 2, en fristående del från Visioner: i Norr som genomfördes 2022. Foto: ArkDes
Utlysning: Visioner i norr steg 2
 
Rådet för hållbara städer och kommunerna Boden, Gällivare, Kiruna, Luleå, Skellefteå och Umeå bjuder in sex tvärdisciplinära team för att skapa hållbara, vackra och inkluderande livsmiljöer, på kort och lång sikt. Utlysningen är den andra inom projektet Visioner i Norr. Ansök senast 4 april.

I Norrbotten och Västerbotten pågår just nu några av de största investeringarna på grön omställning, teknik och infrastruktur. Satsningen ställer stora krav på fler bostäder, attraktiva livsmiljöer och långsiktig hållbarhet. Visioner i norr steg 2 är en fristående del av Visioner: i norr, som genomfördes 2022.

Utlysningen syftar till att utforska och få in nya ögon i samhällsbyggnadsprocessen och hitta nya metoder för att skapa långsiktiga förvaltnings- och utvecklingsstrategier. Den riktar sig till tvärdisciplinära team av designers, arkitekter, gestaltare och andra innovationsaktörer för att ta sig an konkreta platser i kommunerna.  

Ansökan är öppen 28 februari 2024 – 4 april 2024. 

Visioner i Norr steg 2 (på arkdes.se)
 
En byggkran intill en byggnad där arbete pågår. Intill byggkranen ikoner: förstoringsglas, glödlampa och kugghjul.
Den extra remissen handlar om att föreslå lättnader på byggkraven för studentbostäder. Foto: Scandinav
Extra remiss – nya byggregler om skydd mot buller
 
Vi justerar nu vissa delar av det tidigare remitterade förslaget till föreskrifter om skydd mot buller.

Förslaget som nu går ut på en extra remiss handlar om att föreslå lättnader på byggkraven för studentbostäder. Detta med anledning av inkomna synpunkter i samband med ett regeringsuppdrag om studentbostäder, tidigare remiss med förslag till skydd mot buller i byggnader och nya överväganden. 

Extra remiss Boverkets nya byggregler om skydd mot buller (på boverket.se)
 
Ställ om till mer cirkulärt byggande!
 
Byggsektorn står inför en stor omställning. För att Sverige ska kunna nå uppsatta klimatmål måste klimatutsläppen minska radikalt de närmaste åren. Det är möjligt om hela sektorn ställer om till en mer cirkulär ekonomi med bland annat mer återbruk.

Vi på Boverket visar vägen genom kunskap, vägledning och inspiration som presenteras på webben. Där finns bland annat kunskap om återbruk av hela byggnader och byggnadsdelar och intressanta exempel. Där finns också intervjuer med riksarkitekt Helena Bjarnegård, som menar att vi måste utmana bilden av att det är svårt att arbeta med cirkulärt byggande. – Börja gör, säger hon. Gå från ord till handling och ta hindren när de kommer.

Cirkulär ekonomi i byggsektorn (på boverket.se)
En evighetssymbolpå ljusblå botten. I symbolen syns ett barn intill havet och en byggnadsfasad
Återbruk är en nyckel för att minska bygg- och fastighetssektorns resursuttag och klimatpåverkan. På vår webbplats hittar du kunskap, vägledning och inspiration inför omställningen. Foto: Tanja Metelitsa, Ellinor Hall
 
Sex månader kvar för att anta en planeringsstrategi
 
Senast den 11 september 2024 ska  kommunerna ha en antagen planeringsstrategi för sin översiktsplanering. På vår webbplats hittar du stöd i arbetet.

Om en kommun inte har tagit fram en planeringsstrategi i tid så upphör gällande översiktsplan att vara aktuell. Undantaget från kravet är om kommunen har antagit en ny översiktsplan som får laga kraft senast 11 september 2024.

Planeringsstrategin ska inte vara allt för omfattande och djuplodande. Kommunerna bedömer själva vad de behöver för att beskriva kommunens strategi och avgöra planens aktualitet.

Planeringsstrategi – en del av den kontinuerliga översiktsplaneringen (på boverket.se)
Händer vilar på en laptops tangentbord. På skärmen en person med headset. Pratbubblor runt huvudet.Personer sitter vid ett mötesbord och pratar. En kvinna är ändmot kameran, hon ler och lyssnar på någon utanför bild.
Översiktsplanen är ett strategiskt politiskt dokument som ska spegla den rådande politiska majoritetens uppfattning om byggande, mark- och vattenanvändning och hushållning med naturresurser och planeringsstrategin bidrar till en översiktsplanering som bedrivs kontinuerligt. Foto: Scandinav
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling