Hälsningar från kyrkovalskansliet!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ett kyrkoval närmar sig
 
Det är nu arton månader till nästa val i Svenska kyrkan. Tillfället är viktigt – kyrkovalet är den demokratiska bottenplatta som all verksamhet i Svenska kyrkan vilar på. Det känns utmanande, roligt och spännande.
De två senaste kyrkovalen har engagerat fler väljare än tidigare val. Närmare en miljon medlemmar har då gått till valurnorna för att vara med och påverka kyrkan och dess framtid. Det ställer krav på kyrkovalet som arrangemang, och i arbetet inför nästa höst är det allas vår ambition att vässa detta arrangemang ytterligare. Det ska vara lätt att gå och rösta, kyrkovalet ska vara tillgängligt och kommunikationen tydlig. Det ska helt enkelt kännas meningsfullt att gå och lägga sin röst.

Kyrkovalet är Svenska kyrkans största samverkansprojekt. Vi gör det tillsammans i församlingar, stift och nationellt. Och även om det är ett och ett halvt år kvar så går månaderna fort. Stiftens valhandläggare och valkansliet i Uppsala finns alltid till hands för att stötta er i valnämnderna i ert viktiga arbete.
Tillsammans blickar vi framåt och ser fram mot valet i september 2025. Så länge: lycka till!
 
Nils Warmland, kyrkovalledare
Tre tips från Nils:
 
  1. Utnyttja erfarenheten. Utöver stiftet och valkansliet har ni i valnämnderna varandra. Varför inte rådfråga eller ta hjälp över församlings- eller pastoratsgränserna? Kyrkovalet 2025 är det sjunde som Svenska kyrkan genomför sedan millennieskiftet. Vi har gjort detta förr och många valmedarbetare har varit med tidigare.
  2. Tänk på valperioden. I förra valet var det många väljare som förtidsröstade. Tendensen i val – inte bara i kyrkoval – är att det blir det allt fler förtidsröster varje gång. Det kan vara bra att tänka på, inte minst när vi kommunicerar valet. Kanske behöver vi i större utsträckning prata om valperioden (8–21 september) och inte bara om själva valdagen.
  3. Håll koll på valwebben. Valwebben är navet för all kommunikation och arbete med kyrkovalet. Uppdateringar sker kontinuerligt och hit leder länkar från nyhetsbreven.
 
Har ni rätt uppgifter i Kyrksam?
 
Svenska kyrkans gemensamma verksamhetsregister Kyrksam spelar en viktig roll för information om kyrkovalet. Här ska valnämndens alla ledamöter vara registrerade, liksom kontaktpersoner och övriga informationsmottagare.

Det är viktigt att korrekta kontaktuppgifter är registrerad så att information och material når fram på utsatt tid. Kyrkoherden ansvarar för att registrering är korrekt. Uppgifter som ska registreras är:
  • namn, personnummer och postadress till varje ledamot och ersättare i nämnden
  • e-postadress till varje ledamot och ersättare, för att kunna kommunicera med valnämnden (inte församlingens eller pastoratets e-postadress, de får informationen ändå)
  • telefonnummer till varje ledamot och ersättare
  • leveransadress till den fysiska plats dit valmaterialet ska levereras
  • korrekta start- och stoppdatum för respektive persons uppdrag.
Nyhetsbreven skicks ut till de e-postadresser som finns registrerade. Breven publiceras även på svenskakyrkan.se/valwebben.
 
Låt fler få nyhetsbrevet
 
Valkansliet skickar ut nyhetsbrev via e-post till valnämnderna en gång i månaden med uppehåll i juli och augusti under 2024. Registrera gärna personer även utanför valnämnden. Nyhetsbreven skickas till alla personer i valnämnden som är registrerade med e-postadress i Kyrksam, samt till enhetens funktionsbrevlåda, kyrkoherde och eventuella ekonomi-/kanslichefer. Även kontaktperson och informationsmottagare får samma utskick.

Kontaktpersonen kan vara en anställd som eventuellt är sekreterare eller har andra verkställande uppgifter för valnämnden.

Informationsmottagare är ett sätt att registrera ytterligare personer i kyrksam som mottagare för nyhetsbrev och generell information från valkansliet.
Nedräkningen har börjat!
 
Nu finns en affisch med tidslinjen som visar alla viktiga datum som tar oss fram till kyrkovalet den 8-21 september 2025. Tidigare i år fick alla valnämnder en affisch med tidslinjen. På valwebben kan du ladda ned en pdf för utskrift i A3-format!
 
Visuell identitet för kyrkovalet 
 
Kyrkovalet följer Svenska kyrkans nya grafiska profil som lanseras under våren 2024. Kyrkovalet kommer inte att ha ett eget signalelement (logotyp) som i tidigare val. Istället kommer den lila färgen och bågen som visas i sidhuvudet på detta nyhetsbrev att användas som ett kännetecken på saker som hör till kyrkovalet. Mer information kommer fortlöpande på valwebben. Visuell identitet för kyrkovalet 
Kom ihåg att budgetera
 
Alla nivåer står för sina egna kostnader i samband med kyrkovalet. För att få en samlad bild av de totala kostnaderna för valet på församlings-, pastorats-, och stiftsnivå, rekommenderar valkansliet att ni redovisar alla kostnader för kyrkovalet under verksamhet 550.
 
Aktuella kyrkomötesuppdrag och regelverksändringar 
 
Under hösten 2022 och 2023 tog kyrkomötet ett antal beslut som påverkar de direkta valen inom Svenska kyrkan. För närvarande pågår en utredning om införande av procentspärr samt ändrad fördelning av utjämningsmandat för val till kyrkomötet respektive en utredning om ändrad valsedelsdistribution. Båda utredningarna förväntas leda till ändringar i kyrkoordningen samt ge påverkan av mer praktisk karaktär för genomförandet av kommande kyrkoval. Ändringarna i kyrkoordningen förväntas fattas vid kyrkomötet 2024.
 
Det beslut som får störst påverkan på valnämndernas arbete är beslutet om att distribution av alla via kyrkostyrelsen tryckta valsedlar ska ske direkt från tryckeriet till valnämnd vid kyrkovalet 2025. Detta beslut är nu ute på remiss och kyrkostyrelsen kommer att fortsätta bereda ärendet under våren så att kyrkomötet i höst kan ta beslut om uppdateringar i kyrkoordningen.
 
Läs mer om alla uppdateringar i regelverket samt övriga nyheter på valwebben
 
Har du frågor?
 
På valwebben finns all information om kyrkovalet. Sidan uppdateras fortlöpande. I mitten av juni 2024 kommer valhandboken att finns tillgänglig för beställning eller som pdf för nedladdning. Har ni i valnämnden frågor om regelverk, utbildningar med mera vänd er till valhandläggaren i ert stift
 
För frågor om något av de gemensamma it-systemen, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Telefon 010-18 19 200, knappval 2. E-post: kanslistod@svenskakyrkan.se eller Serviceportalen.

Nomineringsgrupper och kandiater
Information för nomineringsgrupper och kandidater finns här

För allmänheten
www.svenskakyrkan.se/kyrkoval