Veckobrevet från SKR, tisdag 19 mars 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Enskilda medarbetare ska inte vara målsägande
 
SKR välkomnar de åtgärder som föreslås i utredningen Ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier, men åtgärderna är inte tillräckliga. Ett förslag som SKR lyft tidigare och fortfarande ser som särskilt prioriterat är att möjliggöra för arbetsgivaren, och inte den enskilde medarbetaren som blivit utsatt i sin tjänsteövning, att stå som målsägande vid polisanmälningar. På så sätt kan medarbetaren som utsatts skyddas från att drabbas ytterligare en gång under en rättsprocess. Regeringen har ännu inte lagt fram något förslag som svarar upp mot dessa behov.
SKR anser också att det är problematiskt att utredningen inte föreslår någon form av anonymitet för anställda inom exempelvis socialtjänsten.
Yttrande över utredningen SOU 2024:1
 
Tydlighet och finansiering behövs om civilt försvar
 
En osäker omvärld, inträdet i Nato och regeringens förväntningar kräver en omfattande utbyggnad av Sveriges civila försvar. Det finns en stor vilja i kommuner och regioner att bygga upp det civila försvaret, samtidigt som behovet är stort av ökad tydlighet och finansiering från statens sida.
– Det går inte att nog poängtera behovet av en märkbart ökad statlig finansiering om kommuner och regioner ska bygga upp det civila försvaret utifrån intentionerna i Försvarsberedningens delrapport, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson.
Yttrande över försvarsberedningens delrapport om civilt försvar
 
Utbyggd infrastruktur behövs för grön omställning
 
SKR har yttrat sig över Trafikverkets inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2026-2037, som omfattar bland annat vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser.
– Underhåll är viktigt, men vi behöver även investera i ny infrastruktur för en hållbar framtid. Därför bör regeringen överväga att utöka de ekonomiska ramarna med minst 20 procent, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson.
Yttrande till Trafikverkets inriktningsunderlag
 
Mer från SKR
 
 
Ukrainska flyktingar behöver bättre villkor – inte sämre
Med folkbokföring kan ukrainska flyktingar få del av Arbetsförmedlingens etableringsprogram och etableringsersättning. Samtidigt föreslår regeringen att de undantas från rätten till socialförsäkringsförmåner, till exempel barnbidrag och bostadsbidrag. Problemet blir då att etableringsersättningen, för många ukrainare och särskilt för barnfamiljer, inte kommer att räcka för att klara både uppehälle och hyra, och att de istället får vända sig till kommunernas socialtjänst. Regeringens förslag om nya villkor för ukrainska flyktingar övervältrar försörjningsansvar från staten till kommunerna och konsekvensanalysen saknas. Därför avvisar SKR delar av förslagen.
Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd
 
Flera bra förslag om barn i samhällets vård
En statlig utredning föreslår flera förändringar i samhällsvården av barn och unga. Enligt SKR kan flera av förslagen leda till bättre vård av placerade ungdomar. 
I utredningen finns flera förslag gällande familjehem. Det handlar bland annat om att införa ett nationellt tillstånd för att få bli familjehem, som föregås av en utredning och en grundutbildning. De som väl fått ett tillstånd ska sedan finnas registrerade hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Yttrande: För barn och unga i samhällsvård
 
Bättre förutsättningar behövs för kultur i hela landet
Betänkandet från utredningen om kultursamverkansmodellen har goda ambitioner och ger en bra grund för fortsatt samverkan, men flera förslag är för otydliga för att kunna ta ställning till.
– SKR välkomnar betänkandets inriktning på ökad decentralisering och mer jämbördiga relationer mellan stat, kommuner och regioner. Vi är måna om att kommuners och regioners förutsättningar förbättras för att utveckla kulturlivet i hela landet, säger Sandra Lindström, ordförande för SKR:s beredning för kultur och fritid.
Yttrande till Kultursamverkansutredningen
 
Så går fler från bidrag till jobb – 6 krav på regeringen
När regeringen nu utreder en aktivitetskravsreform, med förslag om att ge kommunerna en ny obligatorisk uppgift att ställa krav på aktivitet på heltid för mottagare av ekonomiskt bistånd, ser SKR det som en chans att få till en bättre ordning som leder till att fler personer går från bidrag till jobb, och som tydliggör kommunernas roll och ansvar. Tillsammans med kommuner och regioner har SKR tagit fram en rapport med krav från kommunsektorn för att reformen ska leda till att fler kommer ut på arbetsmarknaden.
Förutsättningar för ett välfungerande aktivitetskrav i praktiken
 
Webbinarium om stöd i arbete mot välfärdsbrottslighet 
SKR har tillsammans med KPMG och PwC tagit fram material som på ett konkret sätt ska hjälpa kommuner och regioner i arbete mot välfärdsbrottslighet. På måndag den 25 mars kl. 14.30-16.00 hålls ett kostnadsfritt webbinarium där stödmaterialen presenteras. 
Här tar du del av sändningen
 
Bloggar från SKR
 
 
Svårare än någonsin att förutse resultaten
Resultatet 2023 blev bättre i kommunerna och på sätt och vis sämre i regionerna än våra beräkningar, skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Sämre hälsa till följd av funktionsnedsättning
Kvinnor med intellektuell eller annan funktionsnedsättning löper fem till sex gånger högre risk att dö i bröstcancer jämfört med övriga befolkningen. En anledning är att personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism får vård betydligt senare än andra och att cancern då hunnit sprida sig mycket längre.
Socialstyrelsens lägesrapport inom funktionshindersområdet
 
Redaktör
 
Stina Garefelt
Ansvarig utgivare:
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 26 mars.
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00