Kolada.se får nytt utseende!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt utseende på Kolada.se!
 
Under torsdag eftermiddag är det äntligen dags för kolada.se att få ett nytt utseende. Ni behöver dock inte vara oroliga för att inte hitta rätt – Jämföraren och Fri Sökning finns såklart fortfarande kvar och ser ut som förr.
En ny-gammal funktion är tillbaka på framsidan - 'Aktuellt på kolada.se'. Syftet med detta nyhetsflöde är att publicera korta notiser om innehållet i Kolada. Det kan till exempel handla om reviderade data, borttagna nyckeltal eller inlägg om uppdateringar av större nyckeltalspaket. Övriga nyheter kommer ni fortfarande att hitta här i nyhetsbrevet som vanligt!
Nytt datum - Frukostseminarium 'Att förstå och använda data med osäkerheter'
 
Vi vill tacka er som deltog på förra veckans frukostseminarium avseende att förstå och använda data med osäkerheter. Efter hög efterfrågan har vi nu valt att släppa ännu ett datum för samma seminarium.
Den 23 april 8:15-8:55 bjuder statistikerna på RKA in till en stund där vi belyser olika typer av osäkerheter i data, exempel som förklarar osäkerheter och användning av data som innehåller osäkerheter. Vi ger också information om vilket stöd RKA kan ge kommuner och regioner om osäkerheter i data. Anmälan görs här senast den 19 april.
Kommunala arbetsmarknadsstatistiken, slutdatum närmar sig
 
Insamlingsperioden för kommunal arbetsmarknadsstatistik (KAS) närmar sig sitt slut. En del kommuner har inte lämnat in uppgifter, för de kommuner som inte har matat in sin statistik och vill göra det kan ni ladda ner ifyllnadsformuläret här samt en lathund här som guide för inmatningsprocessen till Kolada.
Slutdatum för insamlingen är den 29:e mars!
Patientupplevd kvalitet inom primärvården – Nationell Patientenkät
 
Nu finns data för 2023 från Nationell Patientenkät (SKR) tillgänglig i Kolada som avser patientupplevd kvalitet inom primärvården i Sverige. Nationella patientenkäten består av sex dimensioner; delaktighet och involvering, emotionellt stöd, information och kunskap, kontinuitet och koordinering, respekt och bemötande och tillgänglighet. Respektive dimension innefattar ett flertal enkätfrågor där svarsfrekvenser har slagits ihop till ett index-värde. Det förekommer även ett sammanslaget index av samtliga dimensioner till ett ”helhetsintryck av primärvården”. Här kan du se samtliga regioners data för år 2023.
Vård och omsorg för äldre
 
Statistik om vård och omsorg för äldre är nu uppdaterad för senaste tillgängliga år. I samband med Socialstyrelsen nya redovisning för öppna jämförelser har vi plockat in några nya nyckeltal. Dessa finns tillgängliga i Fri sökning.
Låga nivåer av klamydiafall
 
Antal klamydiafall i åldrarna 15-24, per 100 000, har nationellt sett inte varit nere på dessa låga nivåer så länge som Kolada har data för riket (2014). År 2014 var antalet klamydiafall per 100 000 invånare 1 976st och år 2023 var det 1 526st. Du hittar nyckeltalet i Fri sökning!