Verksamhetssystem | Samhällsvård | Skyddat boende
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Flera bra förslag om barn i samhällets vård 
 
Utredningen om samhällsvård för barn och unga har fler bra förslag som stärker barnperspektivet och underlättar socialtjänstens uppföljning. SKR är positiv till tillstånd och utbildning för familjehem, men kommunerna måste få besluta om tillstånden. Tillgången till sjukvård behöver utredas vidare.
Viktigt att förslagen samspelar med nya socialtjänstlagen
 
Ny uppföljningsmodell för SIG/SSPF som underlättar ISU
 
Socialstyrelsen har tagit fram en ny uppföljningsmodell för kommunens arbete med SIG/SPFF. Nu kan kommuner få stöd att komma igång med uppföljningen och dela erfarenheter vid fem kostnadsfria digitala träffar. Vill du veta mer? Missa inte informationsmötet 27 mars kl. 9.00–10.30.
Anmäl dig till malin.michael@skr.se
 
Nytt stöd för lika informatik i verksamhetssystemen
 
Nu har SKR publicerat stöd och rekommendationer hur kommuner kan konfigurera information i sina verksamhetssystem, till exempel hur listorna över insatser och aktualiseringsorsaker bör se ut. Med gemensam information blir det enklare att analysera och jämföra, och varje kommun behöver inte uppfinna hjulet var och en för sig.  
Verksamhetssystem: Basinformation i socialtjänsten

Seminarium för IFO 
Den 12 april bjuder SKR in till ett seminarium där du kan höra mer om stödet med fokus på individ- och familjeomsorgen. 
Seminariet webbsänds – ingen föranmälan behövs 
 
IFO våldsutsatta vuxna – dags att rapportera till Kolada 
 
Senast 30 april kan din kommun rapportera individstatistik till Kolada för individ- och familjeomsorgens stöd till vuxna som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck. Med nyckeltalen kan du jämföra med andra kommuner, följa utveckling över tid och bidra till ökad kunskap nationellt. 
Så rapporterar du uppgifter för år 2023 
 
Skyddat boende – stöd att ta fram delegationsordning 
 
Hur kan en delegationsordning se ut för beslut enligt nya lagen om placering av barn i skyddat boende? SKR har tagit fram ett underlag som du kan använda som grund. Där finns även länk till Socialstyrelsens meddelandeblad om lagändringarna som träder i kraft 1 april. 
Frågor och svar om skyddat boende 
 
Så går fler från bidrag till jobb 
 
Hälften av alla som är i behov av ekonomiskt bistånd är det på grund av arbetslöshet. Härom veckan publicerade SKR ett tredje beslutsunderlag med krav på hur regeringens aktivitetskravsreform ska leda till att fler kommer ut på arbetsmarknaden. 
6 krav på regeringen

Konferens: Ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsfrågor 
Den 11 april bjuder SKR in till konferens om kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken och kraven på aktivitet inom försörjningsstödet. Medverkar gör utredare Pontus Ringborg och du hör exempel på lyckade arbetssätt i kommuner.  
Konferensen webbsänds – två valbara spår på eftermiddagen
 
Mer från SKR 
 
 
Enskilda medarbetare ska inte vara målsägande
 
SKR ställer sig bakom flera utredningsförslag som stärker skyddet mot hot, våld och trakasserier för offentliganställda. Men SKR anser att skyddet behöver bli ännu starkare än vad utredningen föreslår. 
Det skriver SKR i ett remissvar
 
Nya stöd mot väldfärdsbrott 
 
Att komma åt välfärdsbrottslighet kräver strukturerat arbete och tydliga prioriteringar. SKR har tagit fram två nya stödmaterial för att upptäcka, förebygga och motverka välfärdsbrott.     
Välfärdsbrott – checklista och vägledning
 
Uppstartsmöte om brukarundersökningar
 
Den 25 mars och 2 april håller SKR digitala uppstartsmöten för brukarundersökningar inom IFO, funktionshinderområdet, placerade barn och unga, samt om öppna insatser inom sociala barn- och ungdomsvården. Den 8 april hålls uppstartsmöte för privata aktörer.
Brukarundersökningar i socialtjänsten
 
Konferenser och seminarier 
 
 
10 april
Förebyggande och tillgänglig socialtjänst
 
I projektet ”Tidiga insikter för tidiga insatser” tar 13 pilotkommuner fram kunskap för att stötta omställningen till en mer förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst inför den nya socialtjänstlagen. Under seminariet hör du mer om projektet, metoder och utmaningar. Ingen föranmälan krävs!
Seminariet sänds via Zoom
 
11 april
Dokumentation, offentlighet och sekretess i socialtjänsten
 
Regelverken kring offentlighet och sekretess kan vara krångliga. Samtidigt måste socialtjänsten kunna göra skyndsamma bedömningar om en handling kan lämnas ut, och en felaktig bedömning kan få allvarliga konsekvenser. SKR:s heldagskurs ger dig grunderna om regleringen på området.
Sista dag för anmälan 28 mars
 
16 april 
Öppen forum Yrkesresan 
 
Öppet forum är ett återkommande informationstillfälle om Yrkesresan – det nationella konceptet för kompetensutveckling i socialtjänsten. Vid mötet får du en lägesrapport om hur arbetet utvecklas för de olika yrkesresorna och har möjlighet att ställa frågor. 
Program och praktisk information 
 
16 april
Barn i internationella situationer
 
Vilka svenska och internationella regelverk blir aktuella när barn förs utomlands eller när socialtjänsten kommer i kontakt med barn med utländsk koppling i Sverige? SKR ger en inblick i hur ärendena kan hanteras i praktiken och vilket stöd socialtjänsten kan få av andra myndigheter. Dagen hålls på plats i Stockholm.
Sista dag för anmälan 18 mars
 
16 april 
Växa hållbart i Malmö 
 
Malmö stad och Mötesplats social hållbarhet bjuder in till en dag om ungas uppväxtvillkor. Du som deltar fysiskt får följa med på interaktiva platsbesök på eftermiddagen och träffa ansvariga för Malmös olika satsningar. Det går även att bara delta digitalt på förmiddagen. 
Sista dag för anmälan 31 mars
 
18–19 april
Funktionshinder i tiden 2024
 
Konferensen Funktionshinder i tiden är mötesplatsen där du kan ta del av forskning och lärande exempel inom funktionshinder-området. Årets tema är LSS 30 år. Konferensen går av stapeln lunch-lunch på Waterfront Congress Centre i Stockholm.
Sista dag för anmälan 1 april
 
25 april 
Familjehemmens dag 
 
För fjärde året i rad uppmärksammar SKR Familjehemmens dag! Bland annat medverkar Melinda Jacobs från Lilla Hjärtat vänförening och Thomas Ardenfors, nationell samordnare för barn- och ungdomsvården. Dagen riktar sig till dig som arbetar i socialtjänsten.
Sista dag för anmälan 24 april 
 
7 maj 
LVM grundkurs 
 
Få grundläggande kunskap om LVM, lagen om vård av missbrukare i vissa fall, och lär dig mer om hur processen från omhändertagande till avgörande ser ut. Kursen riktar sig till socialsekreterare och kommunjurister.   
Sista dag för anmälan 23 april 
 
20 maj 
Jämställda, träffsäkra, förebyggande insatser
Enligt förslaget till ny socialtjänstlag ska socialtjänsten blir mer förebyggande och främja såväl jämlika som jämställda levnadsvillkor. Vilka är utmaningarna, och hur kan socialtjänsten förbättras? Medverkar gör författare Nicolas Lunabba, professor Carolina Överlien, och Maria Andersson Vogel, fil dir i socialt arbete. 
 
3 juni 
Socialtjänsten och brottsligheten 
 
Hur ska socialtjänsten förhindra att barn och unga dras in kriminalitet och vilken roll ska socialtjänsten ta i det brottsförebyggande arbetet? SKR bjuder in till en heldag som lyfter forskning, exempel från kommuner samt de initiativ, utredningar och lagförslag som är på gång just nu. 
Sista dag för anmälan 2 juni 
 
13 juni 
Jämlika livschanser för barn och unga 
 
Den socioekonomiska segregationen har ökat, inte bara i storstäder utan även i små och mellanstora städer. Hur kan vi främja jämställda och jämlika levnadsvillkor för barn och unga? Under en heldag lyfter vi statistik, forskning och exempel från kommuners arbete med social hållbarhet.   
Sista dag för anmälan 12 juni 
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Uppdaterade riktlinjer för adhd och autism 
 
Socialstyrelsen har uppdaterat de nationella riktlinjerna för stöd och vård till personer med adhd och autism. Tretton nya rekommendationer har tillkommit, och fokus ligger på tidiga insatser. 
Nationella riktlinjer 2024 – adhd och autism
 
Högre risk för personer med funktionsnedsättning 
 
Socialstyrelsens lägesrapport visar att kvinnor med funktionsnedsättning löper fem till sex gånger högre risk att dö i bröstcancer och att färre får medicin mot diabetes jämfört med övriga befolkningen. Samtidigt har den ekonomiska situationen för gruppen försämrats. 
Lägesrapport: Insatser till personer med funktionsnedsättning
 
Ny nationell brottsförebyggande strategi
 
Regeringen har presenterat en nationell strategi med fokus på sociala brottsförebyggande åtgärder. Det handlar bland annat om att utveckla arbetet i skolan, stärka föräldraansvar och stöd till vårdnadshavare samt ge socialtjänstens fler möjligheter att stöjda barn och unga.
Barriärer mot brott, regeringen
 
Anhöriga till personer i kriminella nätverk
 
Socialstyrelsen har tagit fram samlad information om socialtjänstens ansvar för anhöriga till personer som ingår i kriminella nätverk.  
Stöd till anhöriga, Kunskapsguiden
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00