Använd 9 strategier för kompetensförsörjningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Använd 9 strategier för kompetensförsörjningen
 
De nio strategierna för kompetensförsörjning är ett stöd för kommuner och regioner för att kunna vara proaktiva i kompetensförsörjningsfrågor. Givet arbetskraftsbristen kan vi inte rekrytera oss ur kompetensutmaningen – strategierna beskriver vad du behöver göra istället. 
Frågor och svar om 9 strategier
 
Sjukfrånvaro är en jämställdhetsfråga
 
Sjukfrånvaron gick ner 2023 i både kommuner och regioner jämfört med 2022. Minskningen gäller för både kvinnor och män, men kvinnors sjukfrånvaro är fortfarande betydligt högre än mäns.
– Att kvinnor kan vara närvarande på arbetsmarknaden i högre utsträckning är en tydlig jämställdhetsfråga. Det bidrar också till att trygga välfärdens kompetensförsörjning, säger Caroline Olsson, chef på arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKR. 
Sjukfrånvaroredovisningen
 
Bakvänt att stänga ute arbetskraft
 
Regeringen vill införa ett lönegolv för arbetskraftsinvandrare på 34 200 kr per månad. För bara ett halvår sedan låg försörjningskravet på 13 000 kr per månad. Den kraftiga höjningen gör det i praktiken omöjligt för arbetsgivare att rekrytera från länder utanför Europa för en mängd yrken. Det skriver Anders Henriksson, ordförande SKR. 
Krönika om arbetskraftsinvandring
 
Evenemang 
 
 
Lunchseminarium TikTok och sommarrekrytering
 
Välkommen till ett lunchseminarium om hur vi kommunicerar med unga. Halmstads kommun är en av de första kommunerna som har använt TikTok för att nå de unga i kommunen. GoCare berättar om sommarjobbskampanj för att locka unga till äldreomsorgen. 
Jag vill anmäla mig
 
Arbetsmiljöjuridik grundkurs (10 april och 17 april)
 
En grundkurs i arbetsmiljölagstiftningen, det systematiska arbetsmiljöarbetet och samverkan. Under två utbildningstillfällena får du kunskaper om det juridiska ramverket kring arbetsgivarens arbetsmiljöansvar.
Jag vill anmäla mig
 
Kollegial handledning (11 april och 24 april)
 
En digital utbildning under två halvdagar där deltagarna får lära sig en metod för kollegial handledning. Syftet är att utveckla ett främjande och hållbart arbetssätt för medarbetare.
Jag vill anmäla mig
 
Arbetsgivarens rehabiliterings­ansvar, fördjupningskurs (11 april)
 
En fördjupande kurs om arbetsgivarens skyldigheter och möjligheter vid rehabilitering.
Jag vill anmäla mig
 
Förhandlingar och regler i MBL och kollektivavtal
(23 april)
 
Kursen fokuserar på MBL, kommunala huvudavtalet (KHA-94), behörighets- och befogenhetsfrågor, kollektivavtal och sanktioner.
Jag vill anmäla mig
 
Arbetsrättslig baskurs (14-15 maj)
 
Kursen har fokus på det som rör samspelet mellan lagar och avtal inom arbetsrätten, förhållandet mellan arbetsgivare och fackliga organisationer med fokus på medbestämmande, förhållandet mellan arbetsgivaren och arbetstagaren före och under anställningen liksom vid anställningens avslutande.
Jag vill anmäla mig
 
Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknads­politiska insatser, BEA, grundkurs (21 maj)
 
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om avtalet BEA, dess tillämpningsområde och vilka anställningsvillkor som gäller.
Jag vill anmäla mig
 
Arbetsrättslig kurs om uppsägning av personliga skäl (23 maj)
 
Kursen ger en fördjupning i de regler och rättsfall som gäller anställdas misskötsamhet och andra brott mot anställningsavtalet som kan leda till skiljande från anställningen samt ge vägledning hur dessa fall ska hanteras arbetsrättsligt.
Jag vill anmäla mig
 
SKR:s evenemang och kurser
 
Anmäl dig till SKR:s utbildningar, konferenser och andra evenemang. De flesta kurser är digitala för bästa tillgänglighet. 
Evenemang, arbetsgivarfrågor
 
Lästips
 
 
10 tips till chefer i besparingstider
 
Flera kommuner och regioner ska spara pengar i år. Samtidigt har många chefer i första linjen redan en ansträngd arbetsmiljö. Hur kan man främja ett gott ledarskap i tuffa tider?
Forskarnas råd, Suntarbetsliv
 
Redaktör
 
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00