Nyhedsbrev marts 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Hvad skal en ny Øresundsforbindelse kunne?
 
 
En ny Øresundsforbindelse kan have forskellige funktioner afhængigt af hvilken trafik, den bygges til, og hvordan den forbindes til den eksisterende infrastruktur på begge sider af Øresund. Det er vigtigt at være opmærksom på, at de forskellige forslag til en ny Øresundsforbindelse har meget forskellige funktioner.

I svenske Trafikverkets undersøgelse af kapacitet og redundans for transport over Øresund, som præsenteres inden sommeren, forventes Trafikverket at beskrive de behov som en ny Øresundsforbindelse bør fylde. De foreløbige resultater indikerer, at en ny forbindelse bør:
  • Tilføje jernbanekapacitet
  • Skabe redundans - en alternativ transportvej - for godstog
  • Være funktionel for både gods- og persontogstrafik
  • Forbindes til de store stationer i persontogsystemet
  • Forbindes til godsrangeringen og jernbanenettet for godstog
  • Være en kombineret vej- og jernbaneløsning for at kunne selvfinansieres
  • Skabe positive effekter for det danske og svenske arbejdsmarked
Projektet om Europasporet har fra starten taget udgangspunkt i de udfordringer i infrastrukturen omkring Øresund, der skal løses for at skabe fordele både regionalt, nationalt og internationalt. Derfor opfylder Europasporet de behov, som Trafikverket foreløbigt peger på.

Vi har i mange år talt om, at en ny Øresundsforbindelse skal kunne håndtere godstog, hvilket Europasporet er det eneste forslag, som kan. Dette kan der nu ikke længere stilles spørgsmålstegn ved.  

Det videre arbejde med en ny Øresundsforbindelse bør fokusere på de forslag, der har de rigtige funktioner herunder at kunne håndtere godstog. I øjeblikket er der kun ét forslag, der kan dette; Europasporet.

/Christian Alexandersson, projektejer Europasporet
 
Hvordan udnytter vi Femern-forbindelsens fulde potentiale?

Danmark og Sverige skal i fællesskab begynde forberedelserne til en ny Øresundsforbindelse for at udnytte 
Femern-forbindelsens fulde potentiale. Det skriver vi i et debatindlæg i nichemediet
FemernReport.

Et fælles dansk-svensk arbejde bør tage
udgangspunkt i udfordringer med kapacitet og redundans på tværs af Øresund, og de muligheder en ny Øresundsforbindelse kan skabe for eksempel for flere internationale togforbindelser.

Læs hele debatartiklen her.
 
Foto: Dagens Industri, Mostphotos
Sveriges Nato-medlemskab øger fokus på infrastrukturinvesteringer

Den 7. marts blev Sverige optaget som fuldgyldigt medlem i forsvarsalliancen Nato. Dette har i Sverige medført debat om oprustning og infrastrukturinvesteringer, der styrker den militære mobilitet.

I en artikel i Dagens Industri beskrives en række vigtige svenske transportstrækninger herunder Øresund, som er afgørende for transport til og fra Sverige. Det er en sårbarhed, at der kun er én forbindelse for jernbanetransport over Øresund, og en ny jernbanetunnel vil øge robustheden og modstandskraften.

Læs hele artiklen i Dagens Industri her.
 
Lund Centralstation. Foto: Wiki Commons, Johan Andreasson
Politikere i Lund: Byg en tunnel mellem København og Landskrona

Tre politikere fra Lund opfordrer i et debatindlæg den svenske regering til hurtigst muligt at træffe beslutning om at bygge Europasporet for at håndtere stigninger i godstogstrafikken og skabe muligheder for øget persontogstrafik.

”Med Europasporet aflastes jernbanen gennem Kävlinge, Eslöv, Lomma, Lund og Malmø for godstrafik. En stor del af godstrafikken vil flytte fra Øresundsbroen til Europasporet og derved skabe muligheder for bedre arbejdspendling i Skåne", skriver politikerne blandt andet.

Læs hele debatindlægget her.
 
Redundans er afgørende for industriens
godstransport på jernbanen


Trafikverket har fremlagt en analyse af
togfærgeforbindelsen Trelleborg-Tyskland
og redundans - alternative transportveje - til og fra Sverige. Undersøgelsen
viser blandt andet, at der forventes flere godstransporter via Danmark og Øresundsbroen, når Femern-forbindelsen åbner, at togfærgerne ikke er et fuldstændigt redundansalternativ og at svensk industri ønsker at flytte flere godstransporter til jernbanen, men at det kræver redundansalternativ til Øresundsbroen.

Læs mere om Trafikverkets undersøgelse her.